Forma-1: Rosberg nyerte az idénynyitó Ausztrál Nagydíjat

Nico Rosberg, a Mercedes német pilótája nyerte a Forma-1-es világbajnoki sorozat vasárnapi szezonnyitó Ausztrál Nagydíját. A 28 éves versenyzőnek ez volt pályafutása negyedik futamgyőzelme.

A második helyen a hazai közönség előtt szereplő Daniel Ricciardo, a Red Bull ausztrál pilótája, a harmadikon pedig a McLaren dán újonca, Kevin Magnussen végzett.

A V6-os, 1,6 literes turbómotorok bemutatkozó versenyén öten álltak ki műszaki probléma miatt, köztük a címvédő, négyszeres világbajnok német Sebastian Vettel (Red Bull), valamint a pole pozícióból rajtoló brit Lewis Hamilton (Mercedes).


A rajtot meg kellett ismételni, mert a francia Jules Bianchi (Marussia) autója nem indult el. Az újabb startnál már gond nélkül eljött a mezőny, Rosberg fantasztikus manőverrel megelőzte Ricciardót és az élről startoló Hamiltont. Az első kanyar előtt az F1-be visszatért japán Kobajasi Kamui (Caterham) rosszul mérte fel a féktávot, hátulról eltalálta a brazil Felipe Massa (Williams) autóját, így mindketten kiestek. Az első kör végén Rosberg, Ricciardo, Magnussen, Hamilton, Nico Hülkenberg (Force India), Fernando Alonso (Ferrari) volt az első hat sorrendje.

A negyedik körben műszaki okok miatt Hamilton, egy körrel később hasonló problémák eredményeként Vettel adta fel a versenyt. A 12. körben a versenybíróság beküldte a biztonsági autót, mert a finn Valtteri Bottas (Williams) korábban hozzáért az autója jobb hátsó kerekével a falhoz, a gumi és a felni maradványai pedig a pályán maradtak. A safety car jelenlétét szinte minden pilóta kihasználta, a mezőny nagyobb része a boxba hajtott kerékcserére. A biztonsági autó a 16. körben hagyta el a pályát, a pilóták gond nélkül folytatták tovább a körözést, a 20. körben Rosberg, Ricciardo, Magnussen, Hülkenberg, Alonso és Jenson Button (McLaren) száguldott az első hat helyen.

A második kerékcserék sorát az élmezőny tagjai közül Ricciardo kezdte meg, ő a 37., Magnussen és Rosberg pedig a 38. körben járt a boxban. 15 körrel a leintés előtt Rosberg jelentős előnnyel vezetett, mögötte Ricciardo és Magnussen csatázott a második helyért, Button a 4., Alonso az ötödik, Hülkenberg a 6. pozícióban haladt, a célba érkezésig pedig az első három sorrendje már nem változott.

A világbajnokság két hét múlva, a Malajziai Nagydíjjal folytatódik.

Kimaradt?