EL: Sevilla góljával nyert a Betis a Sevilla ellen

Már a sorsolás után tudni lehetett, hogy a labdarúgó Európa-liga nyolcaddöntőiben óriási presztízscsatákat vívnak majd.

JUVENTUS–FIORENTINA

A hétvégi egymás elleni bajnoki után most az európai kupaküzdelmek miatt találkozott egymással a Juventus és a Fiorentina. A találkozót sokkal jobban kezdték a torinóiak, már a harmadik percben előnybe kerültek Arturo Vidal révén (1–0), majd egymás után alakítottak és hagytak ki helyzeteket. Kétszer a Fiorentina is veszélyeztette az ellen kapuját, de Gianluigi Buffon és a vasárnapi bajnokit eldöntő Kwadwo Asamoah egyesült erővel menteni tudott. A félidő hajrája ismét a Juvéé volt, Vidal fejese azonban a lécen csattant, Sebastian Giovinco pedig második lehetőségét sem tudta gólra váltani.

A fordulást követően visszaesett a mérkőzés színvonala, eseménytelenül teltek a percek, de a hajrában a csereként beállt Mario Gomez felkavarta az állóvizet, amikor a jobb alsóba vágta Josip Ilicic remek indítását. 1–1 Fellelkesültek a végére a lilák, Buffonnak nagyon oda kellett figyelnie, hogy legalább a döntetlent megmentse csapatának.

„Legalább egy gólt rúgni akarunk, és nyerni is, ha lehet" – mondta a találkozó előtt a firenzeiek mestere, Vincenzo Montella. A győzelem elmaradt, de aligha elégedetlen az egykori remek támadó.

SEVILLA–BETIS

Rögtön a középkezdésből akciót kezdeményezett a Sevilla, a mérkőzés 10. mp-ben(!) Carlos Bacca máris ziccerben állt szemben Antonio Adánnal, ám a Real Madrid nevelése szögletre mentett. A Betist nem fogta meg a kezdés, a Sevilla kapusát, Betót kellett ápolni, aki egy kijövetelnél ütközött egyik ellenfelével. A rendkívül jó iramú találkozón, amelyen másodpercek alatt tűntek fel a felek egyik, majd másik kapunál, a 15. percben Baptistao végül vezetéshez juttatta a Betist: egy jobb oldali beadásnál a röviden érkezve szép csuka fejessel repült be. 0–1

A kiegyenlített találkozón egyre inkább fölénybe került a Sevilla, a szünet előtti hajrá már egyértelműen a pályaválasztóé volt, de hadilábon állt a szerencsével. Olykor az ígéretes akciót zárták le rossz befejezéssel, de a Betis kapusa, Adán is dicsérhető, aki kiválóan együtt élt a játékkal. A szünet után egykapuzott a Sevilla, a Betis hősiesen védekezett, de a 72. percben Kevin Gameirónak köszönhette, hogy nem lett iksz az állás: a Sevilla játékosa remek bal oldali beadás után fejelt mellé, gyakorlatilag a kapuból. A futball örök törvénye aztán a 77. percben büntetett: gólt lőtt a Betis! Vagyis Sevilla, mármint Salvador Sevilla... Már a jobb oldali beadás is két Sevilla-játékos között érkezett középre, ahol Sevilla két sevillai védő vigyázó szemei előtt lőtt a kapu jobb oldalába. 0–2 Felpaprikázódott az addig sem visszafogott hangulat a pályán, belefért némi kakaskodás és lökdösődés is, de az eredmény már nem változott.

TOTTENHAM–BENFICA

Álmosan indult a találkozó, de az első negyedóra végére lassan átvette a meccs irányítását a White Hart Lane-en az El-ben 2011 óta veretlen Tottenham. Jöttek is a helyzetek, előbb Adebayor, majd Sandro bombájánál izgulhatott az angol közönség. A vezetést ennek ellenére mégis a Benfica szerezte meg, amely első helyzetéből betalált. Amorim indította remek ütemben Rodrigót a jobb szélen, a spanyol csatár egyet tolt még a labdán, majd ballal higgadtan kilőtte a jobb alsót a tizenhatos sarkából. 0–1

A londoniaknak a fordulás után is voltak kisebb-nagyobb lehetőségeik, de a második találatot így is a Benfica szerezte. Amorim bal oldali szöglete után Luisao maradt üresen, a brazil védő ezt pedig ki is használta, és 5 méterről a hosszúba csúsztatott! 0–2

Bár a helyzeteiket nem tudták kihasználni az angolok, egy szabadrúgásból azért szépíteni tudtak a 64. percben. Sílvio szabálytalan belépője után Eriksen csavarta el 20 méterről Oblak és a sorfal mellett is a labdát. 1–2A kegyelemdöfést a portugálok harmadik gólját szerző Luisao adta meg a Tottenhamnek. A 84. percben egy bal oldali beadás után Garay lapos lövését még védeni tudta Lloris, Luisao azonban nem kegyelmezett, és a kipattanót 8 méterről kapásból bevágta a léc alá (1–3), így beállítva a végeredményt.

OLYMPIQUE LYON–VIKTORIA PLZEN

Gyors gólváltással vette kezdetét a találkozó: a 2. percben Tomás Horava szerzett vezetést a vendégeknek – egy bal oldali beadást bólintott a kapuba nyolc méterről, két álmélkodó hazai védő között (0–1) –, amire a házigazdák tíz perccel később Gueida Fofana révén válaszoltak. 1–1 Érdekes gól volt, hiszen a jobb oldali szöglet után a védőjével brusztoló Fofana éppen a pozíciót kereste az ötösnél középen, amikor a labda érkezett, és csupán a kitámasztott bal térdét tudta beletenni az útba, de az is elég volt a gólhoz.

A mezőnyben a házigazdák akarata érvényesült, de ígéretes helyzetet ritkán dolgoztak ki maguknak a megbízhatóan védekező vendégekkel szemben. Szünet után célratörőbb Lyon érkezett a folytatásra, ennek eredményeként az 53. percben már a házigazdáknál volt az előny. Alexandre Lacazette kapott remek kiugratást, majd a ziccerbe kerülve a balösszekötő helyéről a tizenhatosról kilőtte a rövid, jobb alsót. 2–1 Lendületben maradt a Lyon, így a 61. percben Arnold Mvuemba már kétgólos előnyhöz juttatta a házigazdát. 3–1 Megrogyott a Plzen, Fofana a 70. percben már másodszor talált be (4–1), eldöntve ezzel minden bizonnyal nemcsak az első felvonást.

AZ ALKMAAR–ANZSI MAHACSKALA

Az orosz bajnokságban tökutolsó Anzsi meglepően jó játékot produkált, ám a vendégek balszerencséjére az Alkmaar kapusa, Esteban remek napot fogott ki. A 24 éves Costa Rica-i fiatalember egy ízben visszavetődve tenyerelt bele a fölötte áthulló labdába, majd fekvő helyzetben paskolta ki a gólvonalról.

A 29. percben bravúrra lett volna szüksége az Anzsi kapusának, Mihail Kerzsakovnak is, hiszen az AZ büntetőhöz jutott, ám csak beleütni tudott a labdába, amely a kezéről a gólvonal mögé pattant, Aron Jóhannsson góljával így 1–0-ra a holland gárda vezetett.

A 23 éves amerikai válogatott támadónak a második félidőben nem akadtak követői, azaz nem született több gól, így a Dick Advocaat által irányított Alkmaar kedvező helyzetből várhatja az oroszországi visszavágót.

BASEL–SALZBURG

Természetesen Gulácsi Péterrel a kezdőben látogatott el Bázelbe a Salzburg, így a magyar kapus továbbra sem mulasztott egyetlen percet sem a sorozatból. Az első harminc perc nem róla, hanem kollégájáról, a nyártól a Borussia Mönchengladbachot erősítő Yann Sommerről szólt, aki több bravúrral tartotta a lelket övéiben, miközben az osztrákok támadói viszonylag szabadon ficánkolhattak. Ezt követően két helyzet a roppant tartalékos hazaiak előtt is adódott, ám Giovanni Sio az ötösről a léc fölé fejelt, Valentin Stocker hatméteres lövését pedig hárította Gulácsi.

A fordulást követően egészen a hajráig mezőnyjátékot láthatott a helyszínre kifáradó 17 ezer néző, helyzeteket nem. A csereként pályára lépett norvég csodatini, Valon Berisha megnyerhette volna a mérkőzést a Salzburgnak, de az ő ziccerét is védte Sommer. Helyzeti előnybe kerültek tehát az osztrákok – akiknek 14 mérkőzés után szakadt meg győzelmi szériájuk –, egyáltalán nem villogtak azonban sem ők, sem a svájciak.

PORTO–NAPOLI

A nem túl eseménydús első félidőben az olasz csapat szinte teljesen lemondott a támadójátékról és magára húzta a Portót. Kontrákra próbált építeni a Benítez-csapat, de ez nem igazán működött. Ahogy az első félidőben összességében semmi, mindössze egy lesről született portói gólt és egy parádés Reina-bravúrt jegyezhettünk fel Jackson Martínez közeli lövése után.A második játékrész sokkal pörgősebb focit hozott. A 46. percben Fernando egy 30 méteres bombával melegítette be Reinát, majd a Napoli is megindult: három perc alatt három komoly gólszerzési lehetőséget puskázott el a délolasz együttes. Talán mondani se kell, a Porto az első ellentámadásból büntetett: az 57. percben Quaresma 10. szöglete után Jackson Martínez 12 méterről lőtte ki a hosszú alsó sarkot, megszerezve 23. gólját a szezonban. 1–0A Napoli a gól után nem igazán tudott ritmust váltani, a portugálok kézben tartották a meccset, a hajrában kapufáig is eljutottak, igaz, a hosszabbítás utolsó percében a csereként beállt Zapata révén a vendégek is betalálhattak volna.

A Porto az Európa-liga 2011-es fináléja (és a trófea elhódítása) után nyert ismét meccset a sorozatban, a Napolinak idegenben lőtt gól hiányában még félelmetes közönsége előtt sem lesz könnyű dolga, ha meg akarja fordítani a párharcot.

LUDOGOREC–VALENCIA

Antonio Barragán jól eltalált, 20 méteres lövésével már az 5. percben megszerezte a vezetést a Valencia, a 26 éves jobbhátvéd 2007 márciusa óta először volt eredményes. 0–1

A Ludogorec az előző fordulóban a Lazio elleni visszavágón is hamar (az 1. percben) gólt kapott, ám sikerült felállnia, és erre most is megvolt a lehetősége. A 24. percben ugyanis Seydou Keita hátulról feldöntötte a gólhelyzetbe kerülő Roman Bezjakot, amiért a mali középpályás piros lapot kapott, a bolgár csapat pedig tizenegyest. A labda mögé a sértett, azaz Bezjak állt, a szlovén csatár lapos, rosszul helyezett lövését azonban Diego Alves kivédte.

A kihagyott büntető után is támadásban maradt az Európa-liga meglepetéscsapata, ám több nagy helyzete csak egy kapufát eredményezett. Az emberhátrányban játszó Valencia ezzel szemben élt újabb lehetőségével, és megduplázta előnyét: Paco Alcácer gyönyörű passza után az argentin Federico Cartabia nem kevésbé szép mozdulattal, kapásból lőtt a hosszú alsóba. 0–2

Az 59. percben tovább javított helyzetén a Valencia: egy szöglet után Eduardo Vargas fejelte vissza a labdát, amelyet Philippe Senderos közelről csúsztatott a kapu bal oldalába. 0–3 Az Arsenal korábbi svájci védője 29. európai kupamérkőzésén (18 BL és 11 El) először talált be.

A bolgár alakulat ezzel szemben továbbra is csak helyzetekig jutott, amitől Juninho Quixadá vált a legfrusztráltabbá, a 62. percben becserélt brazil támadó mellkason ütötte Joao Pereirát, amiért ő is piros lapot kapott. A felek így egyenlő létszámban fejezték be a küzdelmet, a továbbjutási esélyek azonban most már egyáltalán nem egyenlőek.

EURÓPA-LIGA, NYOLCADDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉSEK

  • Porto (portugál)–Napoli (olasz) 1–0
  • Basel (svájci)–Salzburg (osztrák) 0–0
  • Ludogorec (bolgár)–Valencia (spanyol) 0–3
  • Lyon (francia)–Viktoria Plzen (cseh) 4–1
  • Tottenham (angol)–Benfica (portugál) 1–3
  • Juventus (olasz)–Fiorentina (olasz) 1–1
  • Sevilla (spanyol)–Betis (spanyol) 0–2
  • AZ Alkmaar (holland)–Anzsi Mahacskala (orosz) 1–0

Kimaradt?