BL: a Barcelona és a PSG is nyolc közé jutott

A Bayern és az Atlético után a Barcelona és a PSG is bejutott a labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntőjébe, miután a szerda esti visszavágón is nyerni tudott a Manchester City, illetve a Bayer Leverkusen ellen. A még kiadó négy hely tulajdonosát a jövő héten ismerjük meg.

FC BARCELONA-MANCHESTER CITY 2-1

Az első felvonáson szerzett kétgólos előnye után viszonylag megnyugtató helyzetből várhatta a Barcelona a Manchester City elleni visszavágót a Camp Nouban. A katalánok a hétvégi, Real Valladolid elleni vereséghez képest két helyen változtattak a kezdőn, az angol csapatnál a Wigan elleni vereséghez képest hét változtatást hajtottak végre.

Nyílt sisakos harccal kezdődött a találkozó, a Manchester City bátran futballozott, ám a Barcelonának is megvoltak a veszélyes támadásai.

A 9. perc elején Lionel Messi kevergetett a tizenhatoson belül, a passz mozdulata közben Joleon Lescott odapakolt egyet neki, de a játékvezető sípja néma maradt – a hazai közönség és játékosok egyöntetű tiltakozása ellenére. Nem sokkal később újabb kétes szituáció következett, Jordi Albát ugratták ki a védelem mögött, a középre adást Neymar a hálóba gurította – Lannoy azonban les miatt érvénytelenítette a találatot.

A visszajátszásból kiderült, hogy a bíró minden bizonnyal tévedett. A hajrában aktívabb volt a katalán együttes, Neymar megverte Alekszander Kolarovot a jobb oldalon, és célba vette a bal alsót, de Joe Hart szögletre tolta a labdát. A túloldalon Pazar támadást vezetett a Manchester City, Yaya Touré löbbölését David Silva sarokkal visszatette, Samir Nasri pedig állítgatás nélkül a bal oldalról, 12 méterről lőtt – egyenesen Víctor Valdésba.

A szünetben Edin Dzeko váltotta Sergio Agüerót a vendégeknél. A fordulás után is elképesztő iramot diktáltak a csapatok, az 51. percben Lionel Messit nem tudták megállítani a tizenhatoson belül, a négyszeres aranylabdás támadó középre húzott, és 14 méterről laposan lőtt, a kapufáról kipattant a labda. A túloldalon egy perccel később már Valdés volt munkában, Kolarov beadása után Dzeko fejelt hét méterről, a Barcelona kapusa kitornázta a jobb felsőbe tartó labdát.A 67. percben megtört a jég, a Barcelona megszerezte a vezetést: Joleon Lescott ügyetlenkedett középen a tizenhatoson belül, gyakorlatilag ziccerbe hozta Messit, a katalán támadó köszönte szépen, és hét méterről bokából az angol kapujába emelt. 1–0

A 78. percben – ha eddig nem – végleg szertefoszlottak a City reményei, Pablo Zabaleta ugyanis reklamálásért megkapta második sárgáját, így mehetett zuhanyozni. Az argentin védő egyébként joggal reklamált, Edin Dzekóval szemben Gerard Piqué szabálytalankodott a tizenhatoson belül, de elmaradt a büntető.

A hajrában szépített a Manchester City: Milner szögletét követően középen Dzeko emelkedett a legmagasabbra, lefelejt labdáját Kompany a hálóba kotorta közvetlen közelről, bevetődve. 1–1

A csattanó a végére maradt: a 90. percben Andrés Iniesta kicselezte Joe Hartot, középre gurított, Dani Alves pedig elemi erővel a hálóba lőtt, ezzel beállította a 2–1-es végeredményt. A Barcelona kettős győzelemmel búcsúztatta a nagyot küzdő Manchester Cityt a nyolcaddöntőben.

PSG-BAYER LEVERKUSEN 2-1

 A Bayer Leverkusen a hazai 4–0-s vereség után az esélytelenek nyugalmával minden teher nélkül léphetett pályára Párizsban a PSG vendégeként, és a higgadtságnak már a 6. percben meglett az eredménye. Giuilo Donati jobb oldali beadásából a hosszún érkező, a párizsiak védőjét, Marquinhost megelőző Sidney Sam a kapuba fejelt. 0–1

A középpályásnak ez volt a második gólja ebben a BL-szezonban, első alkalommal a Sahtar elleni 4–0-s győzelem során talált be, ez az eredmény most hosszabbítást ért volna a németek számára. Erről azonban nem sokáig álmodhattak a leverkuseniek. A PSG első helyzeténél Zlatan Ibrahimovic lövését ugyan még védte Bernd Leno, Yohan Cabaye szögletből azonban az első gólnál lemaradó Marquinhos hét méterről fejjel egyenlített a 13. percben. 1–1

Az egyenlítés meghozta a kedvét a játékhoz a PSG-nek, jobban mondva Zlatan Ibrahimovicnak, aki pillanatokon belül kétszer is megvillant. Előbb okos emeléssel próbálkozott, de a lécet találta el, majd erőből próbálta megoldani, de ezúttal fölé lőtt.

A PSG elöl és hátul is „igyekezett" mindent megtenni azért, hogy legalább ez a meccs izgalmas legyen, ha már a továbbjutás eldőlt. Ivan Bebek játékvezető Christophe Jallet-t látta szabálytalannak a tizenhatoson belül Eren Derdyiokkal szemben, a büntetőt azonban Simon Rolfes kihagyta (Salvatore Sirigu védte a bal alsóba tartó labdát).

A szünet előtt Edinson Cavaninak volt még egy helyzete, de hét méterről lábon lőtte Lenót, így az első félidőben maradt az 1–1-es döntetlen.

A második játékrészben már sikerült megszereznie a vezetést a PSG-nek az argentin Ezequiel Lavezzi révén. Az argentin csatár 12 méterről lőtt a kapuba, de a gól elsősorban a balhátvédet, Lucas Digne-t dicséri, aki szép szólót követően mesterien tálalt középre. 2–1

A Leverkusen az újabb gól ellenére is tette becsülettel a dolgát, és próbált egyenlíteni. Előbb Castro lapos lövését védte Sirigu, majd Sam és Derdyiok is próbálkozott, de az olasz kapus ezúttal is a helyén volt. Csakúgy, mint a 66. percben, amikor Derdyiok újabb, lapos lövését védte lábbal a PSG kapuvédője. Két perccel később Emre Can nagy butaságot követett el, színészkedésért megkapta a második sárga lapját, így az első találkozóhoz hasonlóan ezt a meccset is emberhátrányban kellett befejeznie a Leverkusennek.

A 72. percben tulajdonképpen vége lett a meccsnek – lecserélték Zlatan Ibrahimovicot (Jérémy Ménez váltotta). A svéd csatárnak, aki bármikor képes színt vinni még a legunalmasabb meccsekbe is, ez volt a második olyan BL-meccse ebben a szezonba, amelyiken nem szerzett gólt, Párizsban pedig az első (korábban az Olympiakosz otthonában sem talált be, a Benfica ellen idegenben pedig nem is játszott).

A leverkuseni találkozón kétszer is eredményes, összesen ebben a szezonban pedig tíz BL-gólt jegyző Ibrahimovic lecserélése után újabb nagy helyzetet már nem is jegyezhettünk fel egyik oldalon sem, a PSG kettős győzelemmel, 6–1-gyel jutott tovább.

BAJNOKOK LIGÁJA, NYOLCADDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ

  • FC Barcelona (spanyol)–Manchester City (angol) 2–1 továbbjutott: a Barcelona, 4–1-es összesítéssel
  • Paris Saint-Germain (francia)–Bayer Leverkusen (német) 2–1 továbbjutott: a PSG, 6–1-es összesítéssel

Kapcsolódók

Kimaradt?