Idegenben kell győznie az Arsenalnak és a Milannak a továbbjutásért

Kedd este két mérkőzést rendeznek a labdarúgó Bajnokok Ligájában: a Bayern München kétgólos londoni győzelem után fogadja az Arsenalt, az Atlético Madrid szintén idegenbeli sikerre (1–0) építve futhat neki a visszavágónak a Milan ellen.

BAYERN MÜNCHEN–ARSENAL (az első mérkőzésen 2–0)

„Nos, a kettő–nulla természetesen jó eredmény, és bár egyben veszélyes is, jó esélyünk van a továbbjutásra – utalt az első találkozó eredményére Josep Guardiola, a Bayern München vezetőedzője hétfői sajtótájékoztatóján. – Nincs más dolgunk, mint megint gyümölcsöztetni a futballunkat. A Bajnokok Ligája fontosabb, mint a Bundesliga, szóval illene a legjobb játékunkat nyújtanunk."

Guardiola fontossági sorrendje érthető – a bajorok húszpontos előnnyel vezetik a tabellát a Dortmund előtt, gyakorlatilag bajnoknak tekinthetők.

„A legfontosabb, hogy ne kapjunk gólt – folytatta a spanyol szakember. – Olyan mentalitással kell játszanunk, hogy érződjék, mi bizony ezt a meccset is meg akarjuk nyerni, és nekünk nem számít, mi volt az első mérkőzés eredménye. Olyan meccs lesz, mint egy döntő, remélem, a játékosaim ennek szellemében minden tudásukat mozgósítják. A legjobb formánkat kell hoznunk, mert az Arsenal is azt fogja hozni."

Guardiola felhívta a figyelmet az Arsenal középpályás sorának erejére, az első meccs hajrájának londoni fölényére, illetve arra, hogy Arsene Wenger személyében egy roppant tapasztalt hadvezérrel kell megküzdenie.„A kisujjában van az egész Arsenal, tökéletesen tisztában van a játékosai képességeivel, nem véletlen, hogy a csapata mindig ott van a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában – dicsérte kollégáját Guardiola. – Remek labdarúgókat vásárolnak, és keze alatt a fiatalok mind jobbak és jobbak lesznek. Ő a világ egyik legjobb edzője, csapata talán a legerősebb idei ellenfelünk."

„Kiváló teljesítmény, minőségi játék és a hit vezet a győzelemhez. A történelem fontos tényező abban, hogy bízzunk a sikerben. Tudjuk, hogy képesek vagyunk a kétgólos győzelemre, mert egyszer már megtettük” – mondta önbizalommal telve Arsene Wenger, aki elárulta, hogy Kieran Gibbsre nem számíthat a Bayern ellen, Laurent Koscielny ellenben visszatérhet.

„Tisztában vagyunk vele, hogy támadnunk kell, de a védekezésről sem feledkezhetünk meg. Meg kell találnunk a megfelelő egyensúlyt. Minőségi és ambiciózus csapatunk van. A statisztika ellenünk szól, de nyertünk mi már az Inter otthonában öt–egyre, valamint szerte Európában” – folytatta az Arsenalt 1996 óta irányító szakvezető.

„Az Everton ellen két kései gólt is szereztünk, így nem szabad idegesnek vagy türelmetlennek lennünk. A párharc első meccsének felvételét sokkal többször megnéztük, mint tavaly. Remélem, a holnapi meccs tisztességesen lezajlik majd tizenegy a tizenegy ellen” – bizakodott Wenger, aki hozzátette, hogy különleges élmény lenne, ha csapatának sikerülne kiharcolnia a továbbjutást az Allianz Arenában.

Mint ismert, az „ágyúsok” a 2012–2013-as idényben a hazai pályán 3–1-re elveszített meccset követően 2–0-ra nyertek a bajorok otthonában, ám az idegenben lőtt kevesebb gól miatt búcsúzni kényszerültek.

A 64 esztendős szakvezető Mesut Özillel kapcsolatban elmondta, hogy a német válogatott középpályást megviselte a bajorok ellen kihagyott tizenegyese, de az Everton elleni FA-kupa-mérkőzésen (4–1) nagyszerű teljesítménnyel rukkolt ki. „

ATLÉTICO MADRID–MILAN (az első mérkőzésen. 1–0)

„Nagyon erős csapattal találkozunk, melynek kiváló képességű játékosai vannak. Az ilyen ellenfél, függetlenül az első meccs eredményétől, a visszavágón mindig nagyon veszélyes" – fejtegette Diego Simeone, a madridiak vezetőedzője.

Az argentin szakember hozzátette, a Celta Vigo elleni bajnoki mérkőzést eltiltást miatt kihagyó Diego Costa, Diego Godín és Arda Turan visszatérnek a csapatba, de várhatók további változtatások is.

„Arra számítok, hogy a lehető legerősebb Milannal mérkőzünk. Kemény meccs vár ránk, mert rengeteg forog kockán. A jelenlegi formájuktól függetlenül holnap a legjobb játékosok lépnek majd pályára" – tette hozzá Simeone, aki kitért Mario Balotellire is.

„Ő jelentheti a különbséget, a csapattársai pedig még jobb játékossá teszik őt. Megpróbálunk minél kevesebb teret hagyni Mattia De Scigliónak, Urby Emanuelsonnak és Sulley Muntarinak, akik nagyon veszélyesek, ha van elég területük. Nem tudom, milyen típusú meccsre van kilátás. Az első mérkőzésen minimális előnyt szereztünk, így a visszavágón a Milannak törekednie kell a gólszerzésre. Nekünk pedig arra, hogy irányítsuk a találkozót" – mondta az argentin szakember, aki úgy véli, a középpályán fog eldőlni a meccs.

„A párharc még nem lefutott. Lehet, hogy előnyben vannak, de mi arra treníroztuk a lelkünket, hogy egyenlő állásból indul a harc – mondta hétfői sajtótájékoztatóján Clarence Seedorf, a Milan vezetőedzője. – Náluk Diego Costa, nálunk Mario Balotelli kiemelkedő futballista, de nem csak rajtuk fog múlni a meccs kimenetele. Sokszor megnéztük az Atléticót, csapatként is roppant nagyra tartjuk a spanyolokat, szóval figyelni fogunk mindenkire, így természetesen David Villára is, aki szerintem kulcsfontosságú láncszem."

Seedorf tudja, hogy óriási csata vár rájuk, és annak ellenére, hogy a legutóbbi két olasz bajnokiján szerzett gól nélkül veszített a csapata (akárcsak az Atlético ellen), bízik abban, hogy a támadójáték ezúttal eredményes lesz.

„Gólokat kell szereznünk, és az első meccs alapján vélelmezzük, hogy lesz rá lehetőségünk – reménykedik a holland szakember. – Az európai kupapárharcokban az az egyik legnagyszerűbb dolog, hogy ha az első meccset el is veszíted, van egy lehetőséged a javításra. Itt a remek alkalom, hogy egy bravúros fordítással történelmet írjunk. A hangulat bizonyára kiváló lesz a stadionban, éppen olyan, ami jó játékra ösztönöz egy futballistát. Készen állunk a harcra."

BAJNOKOK LIGÁJA, NYOLCADDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓK
A KEDDI PROGRAM

  • Bayern München (német)–Arsenal (angol) (21.45, Digi Sport 1)
  • Atlético Madrid (spanyol)–Milan (olasz) (21.45, Digi Sport 2)

A SZERDAI PROGRAM

  • Barcelona (spanyol)–Manchester City (angol) (21.45, Digi Sport 1)
  • Paris Saint-Germain (francia)–Bayer Leverkusen (német) (21.45, Digi Sport 2)

A nyolcaddöntő másik négy párjában március 18-án (Chelsea–Galatasaray, első mérkőzés: 1–1; Real Madrid–Schalke, em: 6–1) és március 19-én (Dortmund–Zenit, em: 4–2; Manchester United–Olympiakosz Pireusz, em: 0–2) játsszák le a visszavágót.

Kimaradt?