Erdélyi magyar világsztár kerül a Ponta-kormányba

A magyarul sosem tudó, de magyar édesapjára büszke Szabó Gabriella lesz az átalakított Ponta-kabinet ifjúsági- és sportminisztere. A 38 éves volt atléta „nagy megtiszteltetésnek és óriási felelősségnek” nevezte a felkérést.

Szabó Gabriella személyében világsztárral ülhetnek egy asztalhoz a Ponta-kormány miniszterei, ugyanis a besztercei futót 1999-ben a világ legjobb atlétájának és Európa legjobb sportolójának választották meg. Edzője, és későbbi férje, Gyöngyössy Zsolt tizenkét évesen fedezte fel egy iskolai verseny alkalmával.

"Nem jó ez így, bánom, hogy már nem tudok magyarul. Az édesapámat számon is kértem, miért nem volt erélyesebb, és miért hanyagoltam el gyerekkoromban a nyelvet, jóllehet a pajtásaimmal magyarul beszéltem. Nem véletlen, hogy eszembe sem volt a nevem megváltoztatása" - állította az Indexnek 2005-ben adott interjúbanEmlékezete szerint gyerekként nem érte hátrány a magyarsága miatt, nem csúfolták, és részben magyarnak tartja magát.

A 2000. évi nyári olimpiai játékokon aranyérmet szerzett 5000 méteren, és bronz- illetve ezüstérmet 1500 méteren az 1996-os és 2000-es olimpián. Ötszörös szabadtéri és négyszeres fedett pályás világbajnok, egyszeres fedett pályás Európa-bajnok. 1998-ban 2000 méteren, egy évvel később 5000 méteren állított fel világcsúcsot.

2005-ben vonult vissza az aktív sportolástól. 2006-2013 között a Román Atlétikai Szövetség alelnökeként tevékenykedett, 2011 óta tagja az Európai Atlétikai Egyesület végrehajtó bizottságának.  2007-ben beválasztották a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) nőbizottságába. A bukaresti testnevelési egyetemen doktorált.

2013 februárja óta a most elődjének számító Nicolae Bănicioiu tanácsadójaként dolgozott.

Kapcsolódók

Kimaradt?