EL: olasz rangadó és sevillai háziderbi a nyolcaddöntőben

A labdarúgó Európa-ligában a nyolcaddöntőbe jutásért rendezett párharcokban több parázs meccs is kialakult. Még izgalmasabb mérkőzéseknek nézünk elébe, ha figyelembe vesszük, hogy a negyeddöntőbe jutásért egy olasz és egy városi derbit is összehozott a sorsolás.

TOTTENHAM HOTSPUR–DNIPRO DNIPROPETROVSZK

Kétgólos hátrányból, de annál is mélyebbről jött vissza és harcolta ki a továbbjutást a Tottenham a Dnipro ellen. Az Ukrajnában elszenvedett egygólos vereség (0–1) után az első félidőben képtelen volt mit kezdeni ellenfele masszív védelmével a londoni csapat, a második játékrész második percében aztán hátrányba is került – Zoljokov fejes gólja után (0–1) összesítésben már két góllal.

Ezt követően megrázta magát Tim Sherwood együttese és negyedóra alatt csodát csinált. Az 55. percben Christian Eriksen szabadrúgásból talált be (1–1), majd a gólszerző Zoljokov kapott piros lapot, mert nem a labdát, hanem a dán Vertonghent fejelte meg. Nem is kellett több a közönség által űzött-hajtott hazaiaknak, Eriksen a 65. percben Emmanuel Adebayort hozta kihagyhatatlan helyzetbe (2–1), majd három minutummal később a togói „megmentő” egymaga mattolta az ukrán védelmet (3–1).

Ezzel a találattal már összesítésben (3–2) is vezetett a Tottenham, és a hátralévő 20 percben nem is engedte ki a kezéből a győzelmet, bár ehhez Hugo Lloris hajrában bemutatott bravúrjaira is szükség volt. Az egyedüli PL-csapatként a nyolcaddöntőbe jutó londoniak a tizenhat között a Benficával találkoznak, az ukránok pedig szomorkodhatnak: egyetlen együttesük sem jutott a legjobb tizenhat közé.

BENFICA–PAOK

A portugálok egygólos előnyből kezdték a visszavágót, amelyen sokáig nem esett gól. A 69. percben Kacuraniszt állították ki a Lima elleni szabálytalansága miatt, nem sokkal később pedig be is talált a Benfica Gaitán szép szabadrúgásgóljával. A 77. percben Maduro hozott össze egy tizenegyest, amit Lima váltott gólra. Kisvártatva még Markovics is növelte az előnyt (3–0), kettős győzelemmel mentek tovább a hazaiak.

FIORENTINA–ESBJERG

A Fiorentina 3–1-es idegenbeli sikerével ez a párharc jóformán már az első mérkőzésen eldőlt, de persze le kellett játszani a visszavágót is. Így Josip Ilicic újra bevehette a dán csapat kapuját, a szlovén támadó ezúttal szép szabadrúgással mattolta a szlovák Martin Dúbravkát.

Úgy tűnt, ezzel másodszor is nyernek a lilák, ám a 91. percben a csereként beállt Mikkel Vestergaard szép egyéni akcióval kiegyenlített, így az Esbjerg legalább azt elmondhatja magáról, hogy idegenben nem kapott ki.

TRABZONSPOR–JUVENTUS

Nem azért jöttünk ide, hogy védjük kétgólos előnyünket – vezette fel a Juventus törökországi látogatását annak mestere, Antonio Conte, de talán az torinóiak fanatikusai sem vártak olyan kezdést, mint amilyet láttak kedvenceiktől a Trabzonspor ellen. Ha kicsit jobban koncentrálnak a vendégek, az első félidőben ötgólos vezetésre tehettek volna szert, így „csak” Arturo Vidal (1–0) és Pablo Osvaldo (2–0) talált be. Hiába nyújtott hősies teljesítményt a török kapus, Onur Kivrak és egyik védője, Mustafa Yumlu, társaik csak lézengtek a pályán; furcsa látványként hatott, amikor a szünet előtt két gólhelyzetet is elbohóckodtak a juvések…

A fordulást követően tartalékolta erőit az olasz csapat, ahogyan azt várni lehetett, de így is tízpercenként helyzetbe tudott kerülni, ám Kivrak Trabzon-legendává vált ezen az este, csak a fordulást követően megfogott vagy hat száz százalékos ziccert. Kényelmesen elsétált a legjobb 16 közé a Juventus.

GENK–ANZSI MAHACSKALA

Az első mérkőzés gól nélküli döntetlenje után a második találkozó is két óvatoskodó csapat mérkőzését hozta, és ennek megfelelően a szervezett védekezést a lehető legritkábban tudták megbontani a kevés fantáziát mutató támadóalakzatok.

A második félidő közepén egy komikus gól hozott fordulatot az összecsapásba: a 64. percben Oljakszandr Alijev egy kényszerítő után szépen tört be a bal oldalról, ám lapos beadását könnyen lehetett volna tisztázni, Katuku Tshimanga viszont belebotlott a labdába, amely így a bal alsóban kötött ki (0–1). A lovaglóizom-sérüléssel bajlódó Köteles Lászlót helyén szereplő Kristof Van Hout teljesen kiszolgáltatott helyzetbe került.

Alijev Fjodor Szmolovhoz passzolt, aki elegáns előkészítés után visszapasszolt, az ukrán támadó pedig laposan a kapuba passzolt Van Hout mellett. A gyenge színvonalú összecsapáson Raszim Tagirbekov még összeszedett durvaság miatt egy felesleges piros lapot, a Genk azonban emberelőnyben sem tudott szépíteni, 2–0-s összesítéssel az Anzsi jutott tovább.

VALENCIA–DINAMO KIJEV

Kétgólos előnye birtokában a Valencia nyugodtan várta a találkozót, talán egy kicsit túl nyugodtan is, ugyanis az első félidőben meglepetésre a Dinamo volt aktívabb, ám helyzetet a vendégek is ritkán tudtak kialakítani. A második játékrész elején Eduardo Vargas dönthette volna el a továbbjutást, de közelről estében a kapu mellé lőtt. A kijeviek erőlködtek, a hajrában ki is nyíltak, gól azonban nem született. A Valencia 2–0-s összesítéssel jutott tovább, és a nyolcaddöntőben a Ludogoreccel csatázik.

OLYMPIQUE LYON–CSORNOMOREC

Az első mérkőzésen nem született gól, és a másodikon is sokáig hosszabbításra álltak a felek. A 76. percben aztán az ukrán csapatból második sárga lappal kiállították Jevgenij Zubeikót, a Lyon pedig gyorsan gólra váltotta az emberelőnyét. A 80. percben a csapatkapitány Clément Greiner passza után Alexandre Lacazette talált be gyönyörű lövéssel. Ez a gól az OL továbbjutását jelentette, az egyetlen francia csapat tehát továbbra is versenyben van az Európa-ligában, az ukránoknak viszont mind a négy képviselőjük elvérzett a legjobb 32 között.

AZ ALKMAAR–SLOVAN LIBEREC

Nick Viergever a 19. percben tett róla, hogy emlékezetes legyen Dick Advocaat 100. európai kupameccse, egy szöglet után fejjel megszerezte a vezetést az AZ-nek, ezzel összesítésben már kettő volt a hollandok előnye. Sokáig nem is változott az eredmény, mígnem a 72. percben felcsillant a remény a Liberec előtt, Budnik szintén egy szöglet után szépített. Újabb gól azonban már nem esett, ami a csehek búcsúját jelentette.

SALZBURG–AJAX

 

A hollandok (szinte) lehetetlen, az Európa-ligában eddig példa nélküli küldetésre készültek Gulácsi Péterék ellen: háromgólos hátrányból megfordítani egy kieséses párharcot. Nos, nem jártak sikerrel, sőt Frank de Boer együttese Salzburgban 3–1-re kikapott, így összesítésben 6–1-gyel búcsúzott a sorozattól.

A kissé lélektelenül pályára lépő amszterdamiakat az első 45 percben lefocizta a Red Bull: két kapufát, gólvonalas mentést és számos ziccert láthatott a telt házas aréna, de gólt nem. Ami nem sikerült az első félidőben, az Mike van der Hoorn öngólja révén összejött az 56. percben. Tíz perccel később a szélen megállás nélkül robotoló Sadio Mané is betalált, majd egy kontra végén kiszolgálta a házi gólfelelőst, Jonathan Sorianót, aki ezzel harmadik gólját szerezte a párharcban. A hajrába érve Davy Klaasen egy megpattanó lövés révén szépíteni tudott, de ez csupán szépségtapasz lehetett a hollandoknak, Gulácsi Péter nem tehetett a találatról.

Az Ajax ellen korábban nyeretlen Salzburg ezúttal oda-vissza legyőzte a holland gárdát, és a 2005-ben kezdődött Red Bull-érában először érte el az Euróa-liga nyolcaddöntőjét, korszakos sikert elérve. Gulácsiék a nyolcaddöntőben a svájci Basellel mérkőznek meg.

NAPOLI–SWANSEA
Kemény csatában, sok gólhelyzet mellett nulla nullás döntetlent ért el a Napoli az első mérkőzésen a Swansea otthonában, így az olaszok mestere, Rafael Benítez megengedhette magának, hogy pihentesse a Marek Hamsík, Dries Mertens kettőst. Egyáltalán nem kezdtek megilletődötten a walesiek, Raúl Albiolnak a gólvonal elől kellett kivágnia Marvin Emnes emelését, válaszként Gonzalo Higuaín hagyott ki ziccert. Már-már azt hittük, el van átkozva ez a párharc, amikor Lorenzo Insigne egy remekbe szabott emeléssel vezetéshez juttatta a Nápolyt: 1–0! A találat feloldotta a walesiek gátlásait is, mert egy újabb elpuskázott Higuaín-helyzetet Jonathan De Guzmán góllal büntetett: 1–1! A gólváltást követően újra kimaradtak a lehetőségek, majd sokáig a mezőnymunkába feledkeztek a felek, ami a továbbjutásra álló vendégeknek kedvezett. A hajrára fordulva hatalmas védelmi hiba után Gonzalo Higuaín sokadik kísérletéből csak betalált a walesieknek (2–1), akik mindent egy lapra feltéve támadtak a végén, amíg a sokadik hazai helyzetet Gökhan Inler gólra nem váltotta. Továbbjutott a Napoli 3–1-es összesítéssel, remek, élvezhető párharcban. A Swansea büszke lehet teljesítményére.

BASEL–MACCABI TEL-AVIV

 

Az első mérkőzés gól nélküli döntetlenje után a visszavágón jobban kezdett a Basel, és viszonylag korán, bő negyedóra után megszerezte a vezetést. Behrang Safari beadása után a vendégek kapusa, Juan Pablo bizonytalankodott a kijövetellel, Valentin Stocker fejese után pedig már csak beljebb tudta segíteni a labdát. 1–0

A Basel a vezetés megszerzése után is irányította a találkozót, és veszélyesebben játszott kapura, Paulo Sousa pedig már a szünet előtt váltott, és a 43. percben beküldte a középpályára a korábbi videotonos Nikola Mitrovicsot. Az 57. percben volt is lehetősége az egyenlítésre az izraeli csapatnak, Mahadan Radi tiszta helyzetből leadott lövését viszont kivédte Yann Sommer. Nem sokkal később növelték előnyüket a bázeliek: Geoffrey Serey Die szép bal oldali beadása után Marco Streller érkezett tisztán, és hét méterről a jobb alsóba fejelt. 2–0

A 71. percben eldőlt a mérkőzés, a Maccabi belső védői pocsékul helyezkedtek egy beadás után, két előkészítő fejest követően az üresen maradt Streller duplázott – fejjel. A Basel 3–0-ra nyert a Maccabi ellen, Paulo Sousa csapata kiesett.

EINTRACHT FRANKFURT–PORTO
A Porto az elmúlt évek egyik legkellemetlenebb veresége után lépett pályára Frankfurtban, hiszen a hétvégén az Estoril ellen megszakadt a hazai pályán 81 bajnoki mérkőzésen át, 2008 októbere óta tartó veretlenségi sorozata. És a hazai 2–2 után a frankfurti összecsapás sem indult jól, hiszen Alexander Meier fejese után Stefan Aigner finom bokamozdulattal a hazaiakat juttatta előnyhöz. A második félidő elején ráadásul a kilépő védelem lemaradt Tranquillo Barnettáról, a leshatáron lévő Meier pedig pontosan fejezte be az akciót 2–0

A Porto azonban nem adta fel, és Eliaquim Mangala vezetésével remek meccset varázsolt a gyepre, a francia védő előbb Ricardo Quaresma, majd Fernando előkészítése után vette be Kevin Trapp kapuját, pedig a két gól között az Eintrachtnak is volt helyzete, Silvestre Varela egyszer estében mentett a gólvonal elől, pillanatokkal később pedig Barnetta lövése Meierről (!) pattant le az ötös magasságában. 2–2

A fordulatok sorozatának azonban még csak az elején jártunk: öt perccel Mangala második találata után a 76. percben Meier nem tökéletesen találta el a labdát, az mégis a jobb felsőben kötött ki, újra előnyben volt az Eintracht. Négy perccel a rendes játékidő vége előtt azonban egy előre vágott labdát követően a frankfurti védelem bizonytalankodott, és Trapp ugyan hárította az első lövést, a kipattanóra Nabil Gilasz reagált a leggyorsabban, és közelről a kapuba bombázott. A meccs végeredménye így 3–3 lett, a Porto idegenben szerzett góljainak köszönhetően jutott a következő fordulóba, ahol a Napoli vár rá.

SEVILLA–MARIBOR
Az idegenbeli 2–2 után viszonylag jó helyzetből várhatta a visszavágót a Sevilla, amelyet hatalmas hibákkal segített a szlovén alakulat. Az első félidő végén José Antonio Reyes rajtolt rá egy hazaadásra, és nem hiába, mert a Maribor kapusa telibe lőtte, és a spanyol hátáról a kapuba pattant a labda.

A második hazai találat előtt az egyik szerencsétlenkedő védőről került Kévin Gameiro elé a labda, a francia csatár pedig szépen kilőtte a hosszú alsó sarkot. A Maribor a hosszabbításban még szépített, a lényegen azonban ez már nem változtatott, a 2–1-re nyerő Sevilla készülhet a városi rivális Betis elleni nyolcaddöntőre.

LUDOGOREC–LAZIO
Az olaszok egygólos hátrányban kezdhették az idegenbeli visszavágót, de már 17.8 másodperc elteltével ledolgozták hátrányukat Keita Baldé révén. A hazaiak szabálytalanságot reklamáltak, de a játékvezető megadta a találatot. Keita továbbra is nagyon élt a pályán, mindkét oldalon adódtak ígéretes lehetőségek, de a gólgyártás dandárja a második félidőre maradt.

Az 54. percben Perea duplázta meg a Lazio előnyét, ezzel továbbjutásra álltak az olaszok. Még Bezjak szépítő gólja után is a Laziónál volt az előny, köszönhetően a több idegenben lőtt gólnak, de a 78. percben Zlatinski 25 méteres lövése megtévesztette Marchettit. Nem sokkal később Klose csapott le egy kipattanóra, újra előnyhöz juttatva csapatát. Juninho Quixadá azonban a lefújás előtt megszerezte a Ludogorec továbbjutását jelentő találatot.

SAHTAR DONECK–PLZEN
Az 1–1-es első meccs után a Plzen fél óra elteltével nagy előnybe került: előbb Kolár csapott le egy labdára, és megszerezte a vezetést a cseheknek, majd nem sokkal később Petrzela használta ki a lehetőséget, a Sahtar védelme csak asszisztált. Sokáig nem változott az állás, a Donenck csak a hajrában tudott szépíteni, de ezzel nem tudta elkerülni a kiesést.

RUBIN KAZANY–BETIS
A Betis hazai pályán emberelőnyben csak 1–1-es döntetlent ért el, de ez végül is nem került a továbbjutásába. A kazanyi visszavágón érdekes góllal került előnybe a sevillai csapat, Nono lövése ugyanis nem biztos, hogy eltalálta volna a kaput, ám a hazaiak hálóőre beütötte a labdát. A Betis második gólját Rúben Castro szerezte.

EURÓPA-LIGA, A NYOLCADDÖNTŐBE JUTÁSÉRT, VISSZAVÁGÓK

  • Rubin Kazany (orosz)–Betis (spanyol) 0–2 (0–1), továbbjutott: a Betis 3–1-es összesítéssel
  • Eintracht Frankfurt (német)–Porto (portugál) 3–3 (1–0), továbbjutott: a Porto 5–5-ös összesítéssel, idegenben szerzett több góllal
  • Ludogorec (bolgár)–Lazio (olasz) 3–3 (0–1), továbbjutott: a Ludogorec 4–3-as összesítéssel
  • Napoli (olasz)–Swansea (walesi) 3–1 (1–1), továbbjutott: a Napoli 3–1-es összesítéssel
  • Salzburg (osztrák)–Ajax (holland) 3–1 (0–0), továbbjutott: a Salzburg 6–1-es összesítéssel
  • Sevilla (spanyol)–Maribor (szlovén) 2–1 (1–0), továbbjutott: a Sevilla 4–3-as összesítéssel
  • Sahtar Doneck (ukrán)–Plzen (cseh) 1–2 (0–2), továbbjutott: a Plzen 3–2-es összesítéssel
  • Basel (svájci)–Maccabi Tel-Aviv (izraeli) 3–0 (1–0), továbbjutott: a Basel 3–0-s összesítéssel 
  • Genk (belga)–Anzsi Mahacskala (orosz) 0–2 (0–0), továbbjutott: az Anzsi Mahacskala 2–0-s összesítéssel
  • Lyon (francia)–Csornomorec (ukrán) 1–0 (0–0), továbbjutott: a Lyon 1–0-s összesítéssel
  • Tottenham (angol)–Dnipro (ukrán) 3–1 (0–0), továbbjutott: a Tottenham 3–2-es összesítéssel
  • Valencia (spanyol)–Dinamo Kijev (ukrán) 0–0 (0–0), továbbjutott: a Valencia 2–0-s összesítéssel
  • Fiorentina (olasz)–Esbjerg (dán) 1–1 (0–0), továbbjutott: a Fiorentina 4–2-es összesítéssel
  • Trabzonspor (török)–Juventus (olasz) 0–2 (0–2),továbbjutott: a Juventus 4–0- összesítéssel
  • AZ Alkmaar (holland)–Liberec (cseh) 1–1 (1–0), továbbjutott: az AZ Alkmaar 2–1-es összesítéssel
  • Benfica (portugál)–PAOK (görög) 3–0 (0–0), továbbjutott: a Benfica 4–0-s összesítéssel

A NYOLCADDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA

  • Porto (portugál)–Napoli (olasz)
  • Sevilla (spanyol)–Betis (spanyol)
  • Basel (svájci)–Salzburg (osztrák)
  • AZ (holland)–Anzsi Mahacskala (orosz)
  • Ludogorec (bolgár)–Valencia (spanyol)
  • Lyon (francia)–Plzen (cseh)
  • Tottenham (angol)–Benfica (portugál)
  • Juventus (olasz)–Fiorentina (olasz)

Az elöl álló csapatok kezdik hazai pályán a párharcot. A párharcok első felvonásait március 13-án rendezik, a visszavágókat egy héttel később.

Kimaradt?