BL: a királyi gárda királyi teljesítménnyel rukkolt elő

Megsemmisítő teniszeredménnyel tette tét nélkülivé szerda este Gelsenkirchenben a két hét múlva esedékes madridi visszavágót a Real, amely Benzema, Cé Ronaldo és Bale duplájával 6-1-re nyert a Schalke ellen. A nap másik összecsapásán semmi nem dőlt el annak köszönhetően, hogy a fanatikus szurkolói által hajtott Galatasaray válaszolni tudott a Chelsea korai góljára.

Galatasaray-Chelsea

A Chelsea már az első percben figyelmeztette egykori BL-győztes vezérét, Didier Drogbát, hogy ellenfélként a tisztelet mellé keménység is társul: Ramires lépett oda az elefántcsontparti csatárnak. Ha netán bármelyik Galata-szurkoló arra gondolt a meccs előtt, hogy a Manchester United keddi, Olympiakosz Pireusz elleni idegenbeli 2–0-s veresége mérvadó lehet, gyorsan elfelejthette.

A 4. percben Fernando Muslera rémes felszabadítása után már hátrányba kerülhetett volna a török csapat, de Willian elkapkodta a dolgot, és távolról megcélozva az üres kaput, mellé lőtt. A 9. percben azonban már semmi sem menthette meg a hazaiakat: César Azpilicueta húzott el a bal oldalon, az alapvonalig cselezte magát, középre passzolt az érkező Fernando Torresnek, akinek nem volt nehéz dolga a kapuba kanalazni a labdát – a világbajnok csatár a legutóbbi öt BL-meccsén (kezdőként) a hatodik gólját szerezte (0–1).Roberto Mancini, a Galatasaray olasz vezetőedzője először irányította csapatát angol klub ellen, és túlságosan is bátor taktikát választott azzal, hogy Drogba mellé Burak Yilmazt is felküldte, sőt, olykor 4–2–4-es felállásban vezette támadásait. Nyílt sisakos csata alakult ki, amely során José Mourinho gyors csapata könnyen átjátszotta a Galata középpályássorát, és a törökök rohanhattak vissza, ami felőrölte az energiájukat.

A Chelsea nem használta ki a hazai védelmen megnyíló űröket, Mancini pedig a 31. percben aztán Izet Hajrovic helyére beküldte Yekta Kurtulust, akivel masszívabbá vált a középpálya, és sikerült lelassítani a Chelsea játékát. Drogba egyedül maradt elöl, mégis veszélyesebbé vált a Galata. Burak Yilmaz révén még gólt is szerzett, de a játékvezető belesípolt az akcióba, mert John Terry bedobás közben egy másik labdával játszadozott a pályán. A védő ezért sárga lapot kapott Carlos Velasco Carballótól, de maradt a 0–1.

A „kékeknek” tökéletesen megfelelt az állás, és a második félidőben is a gyors kontrákra építettek. Torres az 52. percben kis híján megszerezte második gólját, de két védő szorításából leadott lövését a rövid alsó sarokból kitornázta Muslera.

A Galata azonban egyre nagyobb nyomás alá helyezte az angol csapatot, amely ennek hatására négy perc alatt három sárga lapot gyűjtött be, majd a 62. percben hatalmas szerencsével úszta meg kapott gól nélkül: az addig súlytalan Wesley Sneijder beívelése után Drogba csúsztatta meg a labdát, a jobb kapufánál Selcuk Inan érkezett, de egy méterről a kapufát találta el.

Ám csak két percig sirathatták a nagy helyzetet a törökök, Sneijder bal oldali szöglete után Terry nemcsak, hogy lemaradt Aurélien Chedjouról, még azt is hagyta, hogy a labda lehulljon a kaputól hat méterre, ahol a kameruni kapásból helyezett Cech kapujába (1–1).

Mourinho Schürrle és Torres lecserélésével, John Obi Mikel és Samuel Eto'o beállításával próbálta meg masszívabbá tenni a Chelsea-t, de a vérszemet kapó Galata továbbra is támadott, méghozzá nagyon veszélyesen. A Chelsea tizenhatosa előtt zajlott a játék, a 74. percben Willian a megszerzett labdával cselezni kezdett, amit Telles elvett tőle, és lőtt, Cechnek nyújtózkodnia kellett, hogy ne legyen gól.

A Galatasaray főleg átlövésekkel próbálkozott, az utolsó félórában tényleg az volt a kérdés, hogy megússza-e vereség nélkül a Chelsea. Megúszta, 1–1-ről folytatja a két csapat a párharcot.

Schalke-Real

Felipe Santanának igen nagy volt az arca a Real Madrid elleni nyolcaddöntőt megelőzően. „Remélem, négy gólt szerzünk a Real ellen” – mondta a Schalke brazilja még a találkozó előtt. Erre minden bizonnyal azért érezte magát feljogosítva, mert nem egész egy évvel ezelőtt Santana előző csapata, a Dortmund 4–1-re győzte le a Realt. Igaz, „hősünk” akkor a kispadról nézhette végig, ahogy Lewandowskiék elintézik a spanyol csapatot. Na most szegény Santana azt is kifejtette, hogy bízik a Schalke védelmében. Csakhogy ennek a védelemnek pont ő volt az egyik leggyengébb pontja. A 13. percben Cristiano Ronaldo sarkazása pont róla került a kiugró Karim Benzema elé, aki közelről nem hibázott.

Lehet, hogy máshogy is alakulhatott volna a mérkőzés, ha Julian Draxler nem hagyja ki a kihagyhatatlant. Négy méterről csak Iker Casillasba tudta lőni a labdát. Megfordítva, a spanyol kapus nagyot védett. S bizony ez is kellett ahhoz, hogy a mérkőzés 34. percében Caillas megelőzze Víctor Valdést: az ő góltalansági rekordja immáron 897 percnél is hosszabbá vált, átadva a múltnak a katalán kapus 896 perces rekordját.

A rekorddöntés pillanatában már kettővel vezetett a Real, a 21. percben ugyanis Bale két ember között húzta meg cselét (az egyik áldozat „természetesen” Santana volt…), majd kis szerencsével és a becsúszó láb segítségével a kapu bal oldalába lőtt.

Persze a második félidőre úgy jött ki a Schalke, hogy megpróbálja menteni a menthetőt, de nagy különbség volt a két csapat között. Hiányérzetünk is volt, hogy Ronaldo még nem talált be – egészen az 52. percig. Ekkor ugyanis CR – Bale keresztlabdája után – egy az egyben maradt Matippal a tizenhatosos előterében, ez pedig a portugálnak gyakorlatilag ziccer. Három-négy biciklicsellel fel is fűzte a Schalke védőjét, majd a hosszúba bombázott – ballal.

Öt perccel később pedig ismét Benzemán volt a sor. Ezúttal egy pofás összjáték végén Ronaldo pörgetése után a francia csatár higgadtan vitte el a kapus mellett a labdát, majd gurított az üres kapuba. A 69. percben Alonso passza után Bale szerezte meg saját maga második gólját. Aki esetleg nem tudta volna követni: 5–0 volt ekkor a királyiaknak.

A folytatásban valamelyest megkönyörült ellenfelén a Real – legalábbis nem nagyon erőltette már a gólszerzést. Kivéve persze Ronaldót, aki biztos nagyon el lett volna szontyolodva, ha nem éri be a szerzett gólok számában két csapattársát. A 89. percben aztán eljött az újabb megdicsőülés – Benzema passza után a portugál aranylabdás higgadtan értékesítette ziccerét.

A legszebb gól azonban még hátra volt. Klaas-Jan Huntelaar irdatlan nagy kapásgólt ragasztott Casillas kapujába – megszakítva Casillas 952 perces góltalansági periódusát. Viszont ez a dugó sem ért hatot, így nem maradt semmi esélye Szalaiéknak. A magyar játékos a kispadról nézhette végig csapat szenvedését.

A Schalke ebben a szezonban a legnagyobb különbségű vereségét a Bundesliga 6. fordulójában szenvedte el. Akkor a  a Bayerntől kapott ki 4–0-ra a csapat. Javítani pedig nem lesz egyszerű, a hétvégén ugyanis Münchenbe látogatnak a gelsenkircheniek.

BAJNOKOK LIGÁJA, NYOLCADDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS

  • Galatasaray (török)–Chelsea (angol) 1–1
  • Schalke 04 (német)–Real Madrid (spanyol) 1–6

Kimaradt?