EL: szoros meccsek a legjobb 16 közé jutásért

A labdarúgó Európa-ligában a 16 közé jutásért zajló párharcok első mérkőzéseit rendezték meg.

AJAX–SALZBURG

A csoportkört hibátlanul záró, Gulácsi Pétert a kezdőbe nevező Salzburg nagyon meglepte a hollandokat, és Jonathan Soriano tizenegyesével már a 14. percben megszerezte a vezetést (0–1). A következő találatra sem kellett sokat várni, a 21. percben Kampl ugratta ki a leshatáron helyezkedő Manét, aki eltolta a labdát Veltman és a Cillessen mellett, majd az üres kapuba gurított 7 méterről. 0–2

Az első félidő végén még egyszer megzörgették a hálót a vendégek, méghozzá nem is akárhogyan. Tíz perccel a szünet előtt Soriano gondolt egy merészet, és kapura emelt a felezővonalat átlépve. A kint álló Cillessen most sem érhette el a labdát, így a Puskás-díjra is esélyes találattal már háromgólosra nőtt a vendégek előnye. 0–3

PORTO–EINTRACHT FRANKFURT

A Porto sokáig nem tudta feltörni a német védelmet, de az első félidő végén Ricardo Quaresma mégis betalált – méghozzá valami irdatlan nagy dugót eresztve meg. A már 30 éves portugál a 16-os bal sarkától tekerte a labdát a hosszú felső irányába, a labda a kapufáról vágódott a kapuba.

Aztán a második félidőben egy kilencperces periódus alatt három gól született. Silvestre Varela a 68. percben, úgy tűnt, szinte el is dönti a továbbjutást, mivel 2–0-ra alakította az eredményt. Ezután azonban jött a Porto számára a feketeleves. Előbb Joselu szépített, a 77. percben pedig Alex Sandro öngóljával egalizált a Frankfurt.

SWANSEA–NAPOLI

Mi tagadás, kevesen vártak olyan élvezhető kezdést a gödörben lévő, menedzserváltáson áteső Swansea és a BL-folytatásra vágyó, de El-t kapó Napoli összecsapásától, mint amilyen végül kikerekedett az első félidőben. Különösképpen az első perceket nyomták meg a csapatok, az olaszoktól José Callejón és Marek Hamsík találhatott volna be, a túloldalon meg Wilfried Bony harminc perc alatt mesterhármasig jutott volna, ha kicsit pontosabb.

Az első félidő hőse a nápolyi kapus, Rafael Cabral volt, aki a nemrégiben felépülő Pepe Reinát helyettesítve több bravúrt is bemutatott – aztán rosszul lépett, a szünetben így spanyol vetélytársa váltotta. Reina két bravúrt is bemutatott, míg a másik kapu előtt csak egyetlen veszélyesebb, de pontatlan Gonzalo Higuaín-lövést jegyezhettünk fel. A hajrára elfogyott a lendület a hazaiakból, az olaszok pedig okosan kibekkelték a hátralévő időt: hozta a kötelezőt a Nápoly, emelt fővel vonulhatott az öltözőbe a Swansea.

MARIBOR–SEVILLA

Némi meglepetésre a Maribor szerezte meg a vezetést a 33. percben: Martin Milec ment el a jobb oldalon, visszapasszolt labdáját az érkező Marcos Tavares a bal oldali kapufa mellé lőtte (1–0). A fordulás után belehúzott a Sevilla, a második félidő második percében meg is lett az egyenlítés: Ivan Rakitic húzott el a jobb oldalon, laposan belőtt labdáját a hosszún becsúszva érkező Kevin Gameiro a hálóba továbbította. 1–1

A 72. percben fordított a Sevilla, ismét Rakitic volt az előkészítő, Federico Fazio pedig fejjel vette be a Maribor kapuját. A meccsnek azonban még nem volt vége, a 81. percben egyenlített a szlovén csapat: Dare Vrsic messziről lőtte ki a jobb alsót, kialakítva a végeredményt. 2–2

BETIS–RUBIN KAZANY

Korán sokkolta a Rubin Kazanyt a Betis: a harmadik percben Dídac Vila gyönyörű egyéni akció végén talált be, előbb egy esernyőcsellel elküldte Roman Saronovot, majd fejjel megtolta a labdát a bal oldalon, végül hét méterről, éles szögből kilőtte a hosszú alsót. 1–0

Ha a kapott gól nem lett volna elég probléma az orosz csapatnak, akkor csinált Alekszandr Prudnyikov, aki a 27. percben megkapta második sárgáját. A második félidőben reménytelennek tűnt az emberhátrányban küzdő Rubin helyzete, de a 74. percben felcsillant a remény. Lorenzo Reyes hátulról akasztotta Karadeniz Gökdenizt a tizenhatos vonalánál, a játékvezető pedig némi hezitálás után büntetőt ítélt (az eset kísértetiesen hasonló volt Martín Demichelis és Lionel Messi összecsapásához a Bajnokok Ligájában). Az ítéletet Roman Eremenko hajtotta végre, és magabiztosan a jobb alsóba lőtt. 1–1

PLZEN–SAHTAR DONECK

A gól nélküli első félidőt követően a szünet után beindultak a csapatok: a 62. percben Pavel Horváth mélységi beadását Marián Cisovsky visszafejelte, és Stanislav Tecl a hálóba lőtt. Az egyenlítésre sem kellett sokáig várni, a 65. percben Darijo Srna lekészített Luiz Adrianónak, a brazil légiós pedig a csehek hálójába lőtt. 1–1

LAZIO–LUDOGOREC

Mindkét csapat veretlen volt még az El-ben a szezonban, a meccs után azonban már csak a bolgárok mondhatják ezt el magukról. Lorik Cana kezezése miatt hamar tizenegyeshez jutott a Ludogorec, de Djakov panenkás próbálkozása balul sült el. Nem úgy a vendégek szünet előtti támadása, amelynek végén megszerezték a vezetést. A második félidő elején a Lazio is kapott büntetőt, de Felipe Anderson szintén hibázott. Ezután Djakov két sárga lappal „kiállíttatta” magát, de az olaszok emberelőnye húsz percig sem tartott, mivel Cavanda egyből pirosat kapott. Egy-egy kihagyott tizenegyes és kiállítás mindkét oldalon, gólt azonban csak a bolgár csapat ért el.

MACCABI TEL-AVIV–BASEL

Elérte célját a Basel a gól nélküli döntetlennel az idegenbeli túrán Paulo Sousa együttese ellen. Marco Streller nélkül közel sem volt olyan acélos a svájci csapat támadógépezete, a védekezést azonban megoldotta. Több veszélyes támadást vezetett a Maccabi, de igazán nagy gólhelyzetet ők sem tudtak kialakítani, a döntés a visszavágóra maradt.

JUVENTUS–TRABZONSPOR

A Bajnokok Ligájából történő kipottyanás után a minimális cél a Juventusnál az, hogy az El döntőjébe jusson, már csak azért is, mert a döntőnek éppen az „öreg hölgy" ad otthont. Antonio Conte nélkülözte a sérült Giorgio Chiellini, Andrea Barzagli, Mirko Vucsinics triót, Fernando Llorentét és Arturo Vidalt maga mellé ültette a kispadra, de nélkülük is dominálták játékosai az első félidőt. Igaz, Pablo Osvaldo vezetést jelentő találatához kellett némi szerencse (1–0), de örülhettek a törökök, mert a szünetig Carlos Tévez duplázhatott volna, és Mauricio Isla is ajtó-ablak helyzetben hibázott.

A pihenő a vendégeknek tett jobbat, de inkább szurkolóik tüzeltek látványosan, mint ők (állt is picit a játék a „töröktüzek" miatt). Egy meg nem adott gólig is eljutottak a vendégek, a torinóiakat a Vidal, Llorente kettős beállása sem pörgette fel, ám a ráadásban az addig nem villogó Paul Pogba a bal felsőbe küldte Tévez beadását (2–0), így összességében elfogadható mértékű előnnyel utazhat a visszavágóra az olasz csapat.

CSORNOMOREC–LYON

A Csornomorec az Európa-liga mostani kiírásában még veretlen Olympique Lyont fogadta, ráadásul az ukrán csapat még sohasem nyert európai kupasorozatban francia együttes ellen. A 40. percben a Csornomorec közel állt a vezetés megszerzéséhez, egy szögletnél Olekszij Antonovról lemaradtak a franciák, ám a hat méterről leadott fejest Rémy Vercoutre nagy bravúrral hárította, így a szünetben gól nélküli döntetlenre álltak a felek. A fordulás után sem esett gól, az Olympique Lyon számára kedvezőbb a döntetlen.

DINAMO KIJEV–VALENCIA

A kijevi zavargások miatt a ciprusi Nicosiában megrendezett találkozó első félideje kifejezetten gyenge színvonalú futballt hozott, helyzetig egyik csapat sem jutott. A 67. percben a csereként beálló Eduardo Vargas csúsztatott, az Olekszandr Sovkovszkijt a kapuban váltó Olekszandr Ribka azonban óriási bravúrral hárítani tudott. Utóbbi a hajrában már kétszer is tehetetlennek bizonyult, így a Valencia kecsegtető helyzetből, kétgólos előnnyel várhatja a hazai visszavágót.

ESBJERG–FIORENTINA

Igazi gólparádét láthattak a szurkolók Dániában – legalábbis a többi 19 órás találkozóhoz képest. Persze ennek nem nagyon örültek az Esjberg hívei: Alessandro Matri, Josip Ilicic és Alberto Aquilani révén a firenzeiek három gólt is szereztek az első félidőben.

Matri már a kilencedik percben higgadt befejezést választott, de erre egy perc múlva válaszolt az Esjberg. Facundo Roncaglia rossz fejesét használta ki Martin Pusic. Öt perc múlva Ilicic is egy védelmi hibát (ezúttal hazait...) kihasználva szerzett gólt. Aztán kiderült, hogy Aquilani értékesített tizenegyese a 37. percben a végeredményt jelenti. A második játékrészben már nem hibáztak ennyit a védelmek.

DNIPRO–TOTTENHAM

A csoportkört hibátlanul záró londoniak jól kezdték a meccset, és bár a lehetőségeik is megvoltak, a helyzetkihasználással akadtak problémáik. Az első játékrész második felére aztán a Dnipro is magára talált, ráadásul Matheus révén kis híján a vezetést is megszerezte, de a brazil csatár végül nem tudott túljárni Brad Friedel eszén.

A fordulás után Soldado mosolyogtatta meg a hazai drukkereket egy 4 méterről a kapu fölé vágott lehetőséggel, majd tíz perccel a vége előtt tizenegyeshez jutott a Dnipro. A labda mögé Jevhen Konopljanka állt, aki a kapufa segítségével a jobb alsóba lőtt, beállítva az 1–0-s végeredményt.

SLOVAN LIBEREC–AZ ALKMAAR

A hollandok enyhe mezőnyfölényben játszottak az első félidőben, három veszélyes lövésük is volt, míg a hazaiak Jan Wuytens kezezése után elmaradt büntetőt kértek számon. A gól nélküli döntetlen is a vendégeknek lett volna kedvező, de a hajrában megszerezték a győztes gólt. Nemanja Gudelj szabadrúgását elvétette Viktor Elm, ez megzavarta a hazaiak kapusát, így Nick Viergevernek nem volt nehéz dolga a kapuba találnia.

PAOK–BENFICA

A PAOK ugyan veretlenül tudta le a csoportkört (három győzelem, három döntetlen), de legutóbbi tíz hazai európai kupameccsén mindig kapott gólt. Ezt most sem tudta elkerülni a Benfica ellen, ami most a vereségét jelentette. A mindent eldöntő találatot a vendégek brazil légiósa, Lima szerezte közelről az 59. percben.

EURÓPA-LIGA, A 16 KÖZÉ JUTÁSÉRT, ELSŐ MÉRKŐZÉSEK

  • Anzsi (orosz)–Genk (belga) 0–0
  • Dinamo Kijev (ukrán)–Valencia (spanyol) 0–2
  • Dnipro (ukrán)–Tottenham (angol) 1–0
  • Csornomorec (ukrán)–Lyon (francia) 0–0
  • Esjberg (dán)–Fiorentina (olasz) 1–3
  • Slovan Liberec (cseh)–AZ Alkmaar (holland) 0–1
  • PAOK (görög)–Benfica (portugál) 0–1
  • Juventus (olasz )–Trabzonspor (török) 2–0
  • Maribor (szlovén)–Sevilla (spanyol) 2–2 (1–0)
  • Lazio (olasz)–Ludogorec (bolgár) 0–1 (0–1)
  • Betis (spanyol)–Rubin Kazany (orosz) 1–1 (1–0)
  • Porto (portugál)–E. Frankfurt (német) 2–2 (1–0)
  • Swansea (angol)–Napoli (olasz) 0–0
  • Ajax (holland)–Salzburg (osztrák) 0–3 (0–3)
  • Maccabi Tel-Aviv (izraeli)–Basel (svájci) 0–0
  • Plzen (cseh)–Sahtar Doneck (ukrán) 1–1 (0–0)

Kimaradt?