Rekordot döntött az aranyérmet nyert norvég sílövő

Sílövészetben a norvég vegyesváltó nyerte az aranyérmet Ole Einar Björndalen vezetésével, aki így minden idők legeredményesebb téli olimpikonjává vált. A 40 éves legendás sportember olimpiai éremgyűjteménye immár 8 aranyból, 4 ezüstből és 1 bronzból áll, ezzel a medálok számában és eredményességben is megelőzte honfitársát, az egykori kiváló sífutót, a 8 arannyal és 4 ezüsttel rendelkező Björn Dählie-t.

A Tora Berger, Tiril Eckhoff, Björndalen, Emil Hegle Svendsen összeállítású norvég négyes a papírformát igazolva nagy fölénnyel győzött a csehek és az olaszok előtt, ezzel a skandináv ország a kilencedik aranyával átvette a vezetést a szocsi éremtáblázaton.

A játékokon most debütáló szám toronymagas esélyesei voltak a norvégok, ugyanis a legutóbbi három világbajnokságot megnyerték, ráadásul négyesükben Tora Berger, Emil Hegle Svendsen és Björndalen révén három olyan versenyző szerepelt, aki egyéni számban is olimpiai bajnok. Ezt figyelembe véve nem csoda, hogy már a bemelegítésnél tömött lelátók várták a sportolókat: az érdeklődők is jó esélyét látták annak, hogy megszülessen a sporttörténelmi siker.

A 19-szeres világbajnok Björndalent a közönség hatalmas ovációval indította útnak. Az első lövészetig együtt haladt Jaroslav Soukuppal, de a csehnek egy póttöltényre volt szüksége, míg a Szocsiban sprinttávon aranyérmes Björndalen ezúttal kiválóan célzott, így hamarabb hagyta el a lőterét, s immár elszakadva könnyedén érvényesíthette jobb sífutását, tovább növelve az előnyét.

Björndalen, aki karrierje csúcsán még sífutóként is remekelt, egyedül érkezett a második lövősorozathoz, s a közönség minden egyes találatát ujjongással fogadta. Mivel hibátlanul lőtt, a váltásig 43 másodperces előnyt épített Svendsennek, aki a tömegrajtos viadalt nyerte meg pár napja.

Björndalen még tovább gyarapíthatja kollekcióját, ugyanis hátravan a férfiak 4x7,5 kilométeres váltóversenye, amelyben Norvégia szintén favoritnak számít.

Kimaradt?