Szocsi 2014: japán arany a férfi műkorcsolyázóknál

Lefutották a férfi műkorcsolyázók egyéni versenyének kűrjét a Szocsiban zajló téli olimpián. Az aranyérmet a japán Hanju Juzuru szerezte meg a kanadai Partick Chan és a kazah Gyenyisz Tyen előtt.

A csíkszeredai születésű Kelemen Zoltán – aki a rövid program után a huszonnegyedik helyen állt – negyedikként mutatta be gyakorlatát, amelyre 98.35 pontot kapott. Ezzel ugyan az utolsó helyre került, de utána az észt Viktor Romanenkov csak 78.44 pontot kapott, így összesítésben a román színekben induló magyar fiú megelőzte, s végül a 23. helyen zárt.

A csütörtöki rövid program után ketten – a japán Hanju Juzuru és a kanadai Patrick Chan – emelkedtek ki a mezőnyből, ám a harmadik spanyol Javier Fernández és a 13. cseh Tomás Verner között mindössze öt pont volt a különbség, így a bronzéremért óriási csata volt várható.

Közülük Verner lépett először jégre, s 151.90 pontot kapott, amivel átvette a vezetést, de csak amíg a következő csoportban a kazah Gyenyisz Tyen meg nem kapta pontjait, mert ő több mint húsz egységet vert riválisára. Viszont a korábbi világ- és háromszoros Európa-bajnok francia Brian Joubert és a svéd Alexander Majorov még a pillanatnyi dobogóra sem fért fel. Tyen szépen lépkedett előre a kilencedik helyről, mert előbb a cseh Michal Brezina, a kínai Jan Han és a japán Macsida Tacuki is mögé szorult.

A jégfelújítás után az utolsó hatos csoportban először a kétszeres Európa-bajnok Fernández lépett jégre, de öt ponttal ő is elmaradt a tavalyi vb-ezüstérmes kazahtól. A rövid program után negyedik, 2010-ben világbajnok japán Takahasi Daiszukénak viszont nem lett éppen tökéletes a gyakorlata, ő úgy került a negyedik helyre, hogy négyen még hátra voltak.

Ezután következett egymás után a két éllovas, elsőként az előrébb álló japán Hanju, aki egyszer elesett, de így is 178.64 pontot kapott, amivel természetesen magabiztosan átvette a vezetést. Chan ugyan nem esett el, de az ő gyakorlata sem volt tökéletes, neki is volt egy elszökkenése, s végül fél ponttal kevesebbet kapott riválisánál, így meg kellett elégednie a második hellyel. A japán pedig úgy lett olimpiai bajnok, hogy korábban egy vb-bronz volt a legjobb eredménye.

A hátralévő két korcsolyázó közül a német Peter Liebers többször is csak csetlett-botlott a jégen, így aztán alaposan hátracsúszott az ötödik helyről a nyolcadikra, de nem járt sokkal jobban az amerikai Jason Brown sem, ő csak a kilencedik helyen végzett.

MŰKORCSOLYA, FÉRFIAK  

  • 1. Hanju Juzuru (Japán) 280.09 pont
  • 2. Patrick Chan (Kanada) 275.62
  • 3. Gyenyisz Tyen (Kazahsztán) 255.10
  • 4. Javier Fernández (Spanyolország) 253.92
  • 5. Macsida Tacuki (Japán) 253.42
  • 6. Takahasi Daiszuke (Japán) 250.67
  • ....
  • 23. Kelemen Zoltán (Románia) 98.35

Kimaradt?