Második aranyát szerzi Martin Fourcade

Az ötszörös világbajnok Martin Fourcade nyerte a sílövők férfi 20 kilométeres számát a szocsi téli olimpia csütörtöki versenynapján. A szám egyetlen magyar indulója, Gombos Károly a 89 fős mezőny 88. helyén végzett.

A francia biatlonos második aranyérmét szerezte a játékokon, miután a hétfői 12,5 km-es üldözéses viadalon is ő volt a legjobb. Mögötte ezúttal a német Erik Lesser végzett a második helyen, míg a harmadik - a hazai szurkolók nagy örömére - az orosz Jevgenyij Garanyicsev  lett.

A mezőny legjobb sífutójának számító vb-címvédő úgy előzte meg Lessert, hogy utóbbi hibátlanul lőtt, míg ő egyszer célt tévesztett, ami egy büntetőpercet jelentett számára.  A sprintben győztes norvég Ole Einar Björndalen ezúttal gyengén szerepelt, mind a négy lövészetben egyszer-egyszer rontott, így végül 34. lett. Ez azt jelenti, hogy a 40 esztendős élő legendának továbbra is egyetlen aranyérem hiányzik ahhoz, hogy ő legyen minden idők legeredményesebb téli olimpikonja.

 A világkupa-sorozatban élen álló 25 éves Fourcade a harmadik, fekvő sorozatban hibázott egyszer, de már akkor látszott, hogy ennek ellenére megnyerheti a viadalt. A negyedik sorozat után ugyan még közel tíz másodperces hátrányban volt Lesserrel szemben, de a célig hátralévő 4 km-es körön ledolgozta ezt, s végül 12.2 másodperccel bizonyult jobbnak.

 Az egyes rajtszámmal indult és a közönség által űzött-hajtott Garanyicsev is az utolsó szakaszon nyújtott kiváló futásának köszönheti, hogy dobogóra állhatott, ugyanis a negyedik lövészetnél a hozzá hasonlóan egy lövőhibával zárt Simon Edernek 10 másodperc előnye volt vele szemben, de az osztrák sílövő végül 3.3 másodperccel kikapott tőle.

 Gombos Károly 43-as rajtszámmal vágott neki a 89 indulót felvonultató versenynek, de sem a sífutás, sem a lövészet nem ment neki, a második sorozatban például öt lövéséből négyszer célt tévesztett. Végül nyolc lövőhibával - és az ezzel járó nyolc büntetőperccel - több mint negyedórás hátránnyal 88., utolsó lett a célba érkezettek között. „Ott hibáztam, hogy elindultam. A sprintversenyben megfáztam, s ezután négy napig nyomtam az ágyat. A másik hibát pedig azzal követtem el, hogy nem álltam ki, amikor elkezdett fájni a tüdőm. Nagyon gyenge verseny volt" - értékelt a 32 éves versenyző, aki hozzátette, reményei szerint áprilisra teljesen felépül, mert akkor elindul egy teljesen más típusú, extrém versenyen, ugyanis egy 160 km-es sífutó viadalon próbál szerencsét Grönlandon, ahol majd sátrakban alszanak az akár mínusz 30 fokos hidegben.

 A sílövők versenye pénteken a nők 15 km-es számával folytatódik, melyben Szőcs Emőke is rajthoz áll.

 

    Sílövészet, férfi 20 km, olimpiai bajnok:

    -----------------------------------------

   Martin Fourcade (Franciaország) 49:31.7 perc (0+0+1+0)

2. Erik Lesser (Németország) 49:43.9 (0+0+0+0)

3. Jevgenyij Garanyicsev (Oroszország) 50:06.2 (0+1+0+0)

...88. Gombos Károly 1:05:16.7 óra (0+4+1+3)

Kimaradt?