Szocsi 2014: harmadik olimpiai aranyérmét szerezte Ireen Wüst

Ireen Wüst győzött a nők 3000 méteres gyorskorcsolyaversenyében a szocsi téli olimpián. A holland 2006 után nyerte meg ismét ezt a távot, és a harmadik bajnoki címét szerezte a játékok történetében.

Nagy volt az öröm a gyorskorcsolyázók csarnokában, amikor Olga Graf jégre lépett, majd célba ért a nők 3000 méteres számában. A hazai közönség buzdítása közepette az oroszok kedvence egyéni csúccsal (4:03.47) az élre állt.

A következő párban szerepet kapó ötszörös olimpiai bajnok Claudia Pechstein az elején gyorsabban haladt Grafnál, de a 42. (!) születésnapját február 22-én ünneplő német legenda nem bírta a nagy tempót, és végül csak a második helyre érkezett be.

Graf nem sokáig élvezhette az éllovas szerepét, mert jött Martina Sábliková. A csehek kétszeres ötkarikás bajnoka, a címvédő másfél másodpercet rávert az oroszra. Azonban ő is csak a következő párig maradt az élen, mert a szám 2006-os bajnoka, a holland Ireen Wüst további másfél másodpercet faragott Sábliková idejéből.

Az utolsó párban induló, junior-világcsúcstartó holland Antoinette de Jongnak esélye sem volt megszorítani az élen állókat, így Wüst szerezte meg az olimpiai aranyérmet – méghozzá a harmadikat eddigi karrierje során.

Gyorskorcsolya, női 3000 méter

  • 1. Ireen Wüst (Hollandia) 4:00.34
  • 2. Martina Sábliková (Csehország) +1.61
  • 3. Olga Graf (Oroszország) +3.13
  • 4. Claudia Pechstein (Németország) +4.92
  • 5. Annouk van der Weijden (Hollandia) +5.41
  • 6. Ida Njaatun (Norvégia) +6.39

Kimaradt?