Szocsi 2014: nagy hangsúlyt helyeznek a biztonságra

A pénteken kezdődő szocsi téli olimpia hivatalos helyszínein és útvonalain állandó, ennek ellenére nem nyomasztó a rendfenntartó erők jelenléte.

A szervezők közlése szerint több mint 50 ezer hivatalos személy őrzi a sportolók, vezetők, újságírók és a szurkolók biztonságát, s ez abban nyilvánul meg, hogy mindenhol láthatóak rendőrök, biztonsági emberek, vagy akár katonák. Azonban nem olyan mértékben, hogy ez esetleg rossz érzéseket keltsen, sokkal inkább biztonságérzetet ad.

A stadionok, jégcsarnokok, versenyhelyszínek, olimpiai faluk, médiaközpontok bejáratánál kötelező az átvizsgálás, de az nem szigorúbb, mint a repülőtereken történő ellenőrzések, így jelentősebb torlódások sem alakulnak ki. Ezeken a kontrollpontokon az akkreditációs kártya érvényességét vizsgálják meg, csomagátvilágítás történik, továbbá mindenkinek át kell sétálnia egy fémdetektoros kapun és szúrópróbaszerűen motozást tartanak, de utóbbi egyáltalán nem jellemző. Ezeken az áteresztő helyeken szintén állandó a rendőri jelenlét, de az ellenőrzést többnyire a biztonsági személyzet végzi, munkájukat pedig udvariasság jellemzi.

Az olimpiai buszok útvonalain, minden egyes kereszteződésben áll egy rendőr és nincs ez másként a Szocsit és a síversenyeknek otthont adó Krasznaja Poljánát összekötő nagyjából 50 km-es gyorsforgalmi úton sem. De nemcsak a fel- és lehajtóknál állnak őrt, hanem akár az útra felvezető lépcsőknél is, azaz bárhol, ahol megközelíthető az úttest. Ezen az útvonalon felfedezhető egy ideiglenes laktanya is, ami nyilván a gyors mozgósítást segítheti, ha mégis nem várt esemény következne be.

A magyar sportolók sem panaszkodnak túlzott vagy lassú ellenőrzésekre, mindössze annyit jegyeztek meg, hogy az elején még kicsit körülményes volt, de a harmadik olimpiájára készülő Knoch Viktor rövidpályás gyorskorcsolyázó szerint mostanra érezhetően kialakult a rendszer, mind a hivatalos személyek, mind a biztonságiak rutinszerűen végzik a munkájukat.

Farkas Norbert alpesi síző megemlítette, hogy a szállástól öt percre fekvő edzőpályára mindenképpen a szervezők által biztosított busszal érdemes mennie, mert ha a magyar csapat autójával tenné, akkor elkerülhetetlen az ellenőrzés. Ellenben így nem kell átesnie az átvizsgáláson, ugyanis amikor társaival beszállnak a buszba az olimpiai falu területén, akkor szalagot ragasztanak az ajtóra és ha az sértetlen kiszálláskor a sípályánál, akkor megússzák az ellenőrzési procedúrát.

Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnöke úgy vélte, nem lehet mit tenni, a terrorfenyegetésekkel együtt kell élni. Kiemelte, az olimpiai mozgalom az 1972-es müncheni olimpián történtek miatt különösen komolyan veszi a terrorfenyegetéseket, ennek ellenére nem tart biztonsági problémáktól, mivel Oroszország ígéretet tett arra, hogy az ötkarikás játékok idejére Szocsi lesz világ legbiztonságosabb városa.

Kimaradt?