Tófalvi Éva: szeretnék bekerülni az első tízbe

Utoljára vesz részt ötkarikás játékokon a csíkszeredai Tófalvi Éva: a sílövészet hazai királynője nem tervezi, hogy négy év múlva is rajthoz álljon, így Szocsiban zárja az olimpiai részvételeinek sorát.  

„Minden nap egy új esély...”

„Mindenik olimpiai részvétel nagyon különleges, ám ez idei azért is, mert az utolsó lesz, hiszen nem vagyok már fiatal versenyző” - válaszolt kérdésünkre a csíkszeredai Tófalvi Éva. Mint mondta, most már az ötödik alkalommal lesz olimpiai versenyző, sokkal nagyobb tapasztalattal rendelkezik, mint eddig, teljesen másképp látja a dolgokat.

„Tudom, hogy jó esélyeim vannak, mert a futás jól megy, és ha a lövés is jól fog menni, akkor teljesíthetem a kitűzött célt. Szeretnék bekerülni az első tízbe, ám ebben a sportban sok függ a szerencsétől is” – fogalmazott a sportoló.

Az ország jelenlegi legjobb sílövője elmondása szerint tavasz óta erre készül, és nem csupán reménykedett, de biztos volt benne, hogy idén is olimpikon lesz. „Közbejöttek a rossz eredmények, és emiatt voltak is mélypontjaim. Én ott tévedtem, hogy a világkupákra nem készültem, a lépcsőfokokat nem tartottam be. De muszáj felállnom, mese nincs, mert minden nap egy új nap, egy új esély” – mondta Tófalvi.

„Bosszantó az igazságtalanság”

Az idei olimpiai játékokra a román női váltó nem jutott ki, egyéniben pedig Romániának csak egy helye volt biatlon sportágban, így a két sportolónő, Ferencz Réka és Tófalvi Éva közül a Román Olimpiai és Sportbizottság (COSR) ez utóbbit választotta be a küldöttségbe. Bár a gyergyótekerőpataki sportolónő több pontot szerzett az összesítésben, döntésüket azzal indokolták, hogy Tófalvi jobb formában van, hiszen az olaszországi Antholzban rendezett világkupán az üldözőversenyben a 41. pozícióból indulva érte el a 25. helyezést, bravúrosan megelőzve 16 versenytársát.

Ferencz Réka csalódott ugyan, ám sokkal inkább motiválta, mint letörte a döntés. A fiatal bajnoknőt a jelenleg Csehországban tartott EB-n értük el telefonon. „A sportban ha leszögeznek egy dolgot, és azt nem tartják be, az eléggé kiábrándító. Mert én is éppen úgy ráraktam erre az olimpiára a négy évemet, mint Éva. Ha akkor megmondják, hogy ő megy, amikor a tavaly eldőlt, hogy a biatlon sportágból egy lány mehet csak az olimpiára, akkor, én nem reménykedek, nem teszek meg mindent az olimpia érdekében” – mondta a maszol.ro-nal Ferencz Réka.

A sportoló szerint a COSR tagjai nem voltak igazságosak, nem tartották be azt, amit leszögeztek, mert arról volt szó, hogy akinek a legtöbb világkupa pontja van, az megy az olimpiára. „Nekem több volt, mégsem én mehetek. Ezt az edzők és a vezetőség döntötte el. Nehéz elviselni, hogy a sportban sincs sportszerűség, kiábrándító, de én megyek előre, teszem a dolgom és bizonyítani fogok” – fogalmazott a biatlonista.

Nincs harag

Abban azonban mindkét lány egyetértett, hogy ez a helyzet magasabb szinten dőlt el, így nincs konfliktus kettőjük között. A gyergyói lány megbékélt a vezetőség és az edzők döntésével, és a jelenleg zajló Európa Bajnokságra koncentrál.

„Nem tartom magam annyira tehetségesnek, annyira profi sportolónak, mint Éva. Amit ő elért, az előtt le az összes kalapokkal. Én magamhoz mérem a saját teljesítményemet, és persze vannak példaképeim, de az a célom, hogy minél jobb eredményt érjek el.  Fiatal vagyok, négy év múlva új lehetőségem lesz, a munkám, amit belefektettem az olimpiai szereplés reményébe, az nem veszett kárba” – mondta a fiatal sílövő.

Tófalvi Éva úgy látja, az eredmények mellett az is számított, hogy ki van jobb formában, és egyértelműen az ő javára billent a mérleg. Ugyanakkor fontosnak tartotta megjegyezni, hogy nincsenek ebből adódó problémáik, hiszen mindketten teszik a dolgukat, legjobb tudásuk szerint. „Ha hajba kaptunk volna, sem tudtuk volna orvosolni a problémát. A lényeg az, hogy oda kell állni, kell keményen edzeni, ez a dolgunk, nekem is, Rékának is. Neki a továbbiakban is nagy esélyei vannak, a siker attól függ majd, hogy milyen szinten, hány százalékon fektet bele munkát” – nyilatkozta Tófalvi Éva.

Tófalvi Éva ötödik alkalommal vesz részt az ötkarikás játékokon. 1998-ban Naganóban, és 2010-ben Vancouverben is 11. helyet szerezte meg egyéniben a 15 kilométeres távon. Idén benne szeretne lenni az első tízben. 

A biatlonista lány az ide olimpián immár harmadszor viszi a román zászlót, a 2002-es Salt Lake City, valamint a négy évvel ezelőtt Vancouver után. „Amikor tartom a zászlót a kezemben, hát azt az érzést nem lehet elmesélni, annyira felemelő, egyedi. De amint lejár a megnyitó ünnepség, az összes energiánkat a versenyekbe fordítjuk, nem számít egyéb semmi”- mondta az olimpiai játékok hangulatáról a sportoló.

 

Kimaradt?