„Tart, ameddig tart” - mondta Schumacher orvosa a kómáról

Huszonhat nappal súlyos síbalesete után továbbra is mesterséges kómában fekszik Michael Schumacher, a németek hétszeres Formula–1-es világbajnoka. A 45 éves sportember felébresztésére továbbra sincs kitűzött időpont.

A német Bild arról számol be, hogy az orvosi értékelés változatlan: Schumacher állapota továbbra is stabil, de kritikus, a mesterséges kóma megszakítására pedig nincs kitűzött időpont („Tart, ameddig tart” – idézi a lap a grenoble-i orvoscsoport vezetőjének, Jean-Francois Payennek december végi véleményét, amelyhez továbbra is tartják magukat a klinikán). A Bloomberg a héten arról számolt be, hogy eltávolították Schumacher koponyájának egy részét, hogy enyhítsék az agy életveszélyes duzzanatát.

„A fejsérülések esetében olykor agresszív beavatkozásra van szükség ahhoz, hogy a beteg életben maradjon, és ne kerüljön még rosszabb állapotba. A végkifejlet azonban még így is sokszor bizonytalan – a több hónapos, többéves rehabilitáció sem ígér feltétlenül eredményt. Az orvosok egy fejsérülés után különböző módokon csökkenthetik a duzzanatot az agyban, végső esetben pedig eltávolítanak egy darabot a koponyából, hogy legyen helye a megduzzadt agynak – ahogy Schumacher orvosai tették. Ezek után, ha lehetséges, a sebészek eltávolítják a nagyobb vérömlenyeket, amelyek veszélyesen nyomják az agyat.” – írta a hírügynökség.

„Ha igaz a hír, a francia orvosok feladták az eddigi, úgynevezett konzervatív kezelésmódot – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak dr. Csókay András, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ idegsebészeti osztályának vezető főorvosa. – Egyébként az is lehet, hogy a beavatkozás már korábban megtörtént, csak nem hozták nyilvánosságra. Ha mostanában történt a műtét, nagy kérdés, hogy későn-e vagy még idejében? Erre azt mondom, jobb későn, mint soha. Túlzás nélkül a grenoble-i klinikára figyel a világ, nagyon nagy nyomás van az orvosokon, és tudtommal a Formula–1 világából a sportolóhoz közel álló személyek közül egyre többen voltak amellett, hogy az orvosi stáb hagyjon fel a konzervatív kezeléssel. Mindenesetre ez a beavatkozás arra ad lehetőséget, hogy a beteg, jelen esetben Michael Schumacher ne haljon meg az agyban keletkezett nagy nyomás miatt, de a felépülés mértéke kérdéses.”

Kimaradt?