Aus Open: csak Federertől függ már a svájci házidöntő

Az Australian Open férfi egyesének elődöntőjében a nyolcadik helyen kiemelt Stanislas Wawrinka 6:3, 6:7, 7:6, 7:6-ra legyőzte a hetedikként rangsorolt cseh Tomás Berdychet, így pályafutása során először jutott Grand Slam-tornán döntőbe. A meccsen csak egy játékot nyert a mindenkori fogadó – ez az első szettben a svájci nevéhez fűződött.

A Novak Djokovics elleni mérkőzés után még nem mertük kijelenteni, a döntő előtt viszont már igen: Stanislas Wawrinka felnőtt a világ legjobb játékosainak szintjére, s most már ő maga is a szűk elithez tartozik.

A svájci ezúttal is kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott – amelyet Tomás Berdych meg is követelt tőle –, és a négyszettes mérkőzés során egyetlen bréklabdát engedélyezett a hetedik helyen kiemelt cseh versenyzőnek, de azt is hárította.

Igaz, Berdych adogatójátékát sem érhette különösebb kritika, hiszen ütött 21 ászt – és hét kettős hibát –, viszont egyszer elveszítette a szervagémjét, aminek következtében el is úszott számára az első játszma.

A hátralévő három szettben egyaránt rövidítés döntött, és bár az első még a cseh teniszezőé lett, a másik kettő már Wawrinkáé, akinek a győzelme elsősorban annak köszönhető, hogy az igazán fontos pontokat hozni tudta. A kiegyenlített meccsről egyébként mindent elmond az összes megnyert labdamenet száma: 143–142 a svájcinak.

Wawrinka sorozatban negyedszer, pályafutása során kilencedszer verte meg Berdychet, így élete első Grand Slam-döntőjére készülhet, ahol a honfitárs Roger Federer, vagy a világelső spanyol Rafael Nadal lesz az ellenfele – a két lehetséges rivális ellen egy győzelem és 25 vereség a tavalyi US Open-elődöntős mérlege.

Berdych továbbra is csak Wimbledonban jutott el a fináléig, a másik három Grand Slam-tornán a legjobb négy között „megállt a tudománya”.

Az open éra bevezetése óta rendezett 183 Grand Slam-döntő közül egyébként csak egyet nyert meg a nyolcadik helyen kiemelt versenyző – 1980-ban éppen az Australian Opent Brian Teacher.

AUSTRALIAN OPEN, MELBOURNE (33 000 000 ausztrál dollár, kemény pálya)
FÉRFI EGYES, ELŐDÖNTŐ

  • Wawrinka (svájci, 8.)–Berdych (cseh, 7.) 6:3, 6:7, 7:6, 7:6

Kimaradt?