Kerékpár: enyhíthetik Lance Armstrong örökös eltiltását

Amennyiben Lance Armstrong érdemben segíti a Nemzetközi Kerékpáros-szövetséget (UCI) a sportág és saját doppingos múltjának feltárásában, enyhíthetik örökös eltiltását Brian Cookson UCI-elnök szerint.

A tavaly szeptemberben megválasztott Cookson azt mondta: ahhoz, hogy a hét Tour de France-elsőségétől megfosztott, és örökre eltiltott amerikai bringás valaha is visszatérhessen, együtt kell működnie a hatóságokkal, az UCI-val, a Nemzetközi (WADA) és az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynökségével (USADA) egyaránt. Hozzátette: ahhoz, hogy Armstrong eltiltását mérsékelhessék, az UCI, a WADA és az USADA közötti konszenzusra van szükség.

Az amerikai kerékpáros az örökös büntetésének kiszabása után jelezte: szeretne visszatérni, és újra versenyezni, ha nem a kerékpárban, akkor más sportágban, például triatlonban.

Az UCI az év elején állította fel azt a háromtagú, független bizottságot, amely a sportág doppingmúltját hivatott feltárni, többek között azt, hogy az UCI-nak volt-e köze Armstrong csalásaihoz.

Az örökre eltiltott amerikai bringás – aki úgy élt tiltott szerekkel több mint egy évtizeden keresztül, hogy hivatalosan nem akadt fenn ellenőrzésen – tavaly novemberben arról nyilatkozott, hogy az UCI korábbi elnöke, Hein Verbruggen nemcsak tudott a doppingvétségeiről, hanem 1999-ben, első Tour-sikere alkalmával az ő ösztönzésére találtak ki mentő körülményt.

A szeptemberben megválasztott Cookson kampányának része volt az az ígéret, hogy igyekszik mindent átláthatóvá tenni és feltárni az UCI múltját. A korábbi két UCI-elnököt, Pat McQuaidet és Verbruggent korrupcióval is vádolják.

Kimaradt?