Aus Open: Nadal és Federer már az elődöntőben egymásnak feszül

Elbillent az Australian Open férfi egyesének két elődöntője, ugyanis míg az egyik ágon Berdych vagy Wawrinka élete álmát teljesítve döntőzhet Melbourne-ben , addig a másikon Nadal és Federer csatája bármikor beillene döntőnek is.

A hatodik helyen kiemelt Roger Federer 6:3, 6:4, 6:7, 6:3-ra győzte le a negyedikként rangsorolt, tavalyi döntős Andy Murrayt, így sorozatban 11-edszer jutott be a melbourne-i Grand Slam-torna elődöntőjébe.

A két játékos legutóbb a tavalyi Australian Open elődöntőjében találkozott egymással, akkor Murray öt szettben kerekedett a svájci fölé, akit így fűthetett a revánsvágy.

A meccsen hatalmas szerepe volt Murray szerváinak, Federer ugyanis adogatóként nagyon ritkán rontott, és az első játszmában mindössze öt labdamenetet bukott el saját szervagémjeiben. Ellenben egyetlen bréklabdáját kihasználva egyszer elvette a brit adogatójátékát, így alig 30 perc játék után szettelőnybe került.

A második játszmában Murray már nem volt esélytelen fogadóként, de bréklabdája ebben a szettben sem volt – többször is csak két pontot nyert Federer szervagémjeinél. A svájci ugyanakkor ismét nagyon hatékony volt, egy bréklabda elegendőnek bizonyult számára, hogy 2:0-s szettelőnyre tegyen szert.

A harmadik játszma elején Murray négy bréklabdát hárított, így 4:4-ig fej fej mellett haladtak a felek, akkor azonban a svájci meglehetősen simán elvette ellenfele adogatójátékát, és 5:4-nél a meccsért, az elődöntőért szerválhatott.

A brit játékos pedig mikor jusson bréklabdá(k)hoz először a meccsen, ha nem ilyenkor? Az elsőt még hárította Federer, a másodikat már nem, 5:5. Az ezt követő két sima adogatójáték után következhetett a tie-break, amely során Federer 6–4-nél meccslabdákhoz jutott, az elsőnél ő adogathatott, de megremegett. Murray pedig megérezte a vérszagot, sorozatban négy pontot nyert, bezsebelve ezzel a harmadik játszmát.

A negyedik játszmában Federer könyörtelennek bizonyult adogatóként, fogadóként ellenben hatalmas erőbedobásra késztette Murrayt, akinek az utolsó szettben egyik adogatójátékát cirka húsz, míg egy másikat tíz perc alatt sikerült megnyernie – közben pedig hárított hét bréklabdát.

A brit 4:3-as hátrányánál azonban a svájcinak újabb három lehetősége adódott, hogy óriási lépést tegyen az elődöntő felé, a harmadik bréklabdáját pedig már kihasználta, így újfent a meccsért szerválhatott. Federer semmi 30-cal nyitott, de fordított, és egy ásszal véget vetett a küzdelmeknek, így zsinórban 11-edszer játszhat elődöntőt Melbourne-ben.

Ellenfele a Grigor Dimitrovot kiejtő Rafael Nadal lesz, aki összességében 22–10-re, a Grand Slam-tornákon 8–2-re vezet a svájci elleni örökmérlegben. Federer csak Wimbledonban (2007, 2008) tudta megverni a spanyolt, az Australian Openen kétszer (2009, 2012) kikapott tőle.

A világelső Rafael Nadal ellen a 22. helyen kiemelt Grigor Dimitrov kezdett jobban, hiszen Nadal első adogatójátékát máris elvette, utána pedig kisebb-nagyobb nehézségek árán, bréklabdák „engedélyezése” nélkül hozta a saját szerváit, amelynek köszönhetően bő fél óra után szettelőnybe került – a spanyol ezzel először veszített játszmát az idei Australian Openen, míg a bolgár elmondhatja magáról, hogy a Nadal elleni negyedik meccsén is nyert egy szettet.

A második szettben Nadal korán brékelőnybe került, de egy játékkal később „visszajött” a játszmába Dimitrov, aki egészen a rövidítésig tartotta a lépést a világelsővel, aki azonban a tie-breaket magabiztosan, 7–3-ra megnyerte.

A harmadik játszmában Nadal ismét brékelte a bolgárt, de a meccs ezen periódusában még nem a legjobbját nyújtotta, így újból elveszítette a szervagémjét, sőt 5:6-nál szettlabdát kellett hárítania. A rövidítésben aztán a 22. kiemeltnek újabb két lehetősége volt megnyerni a játszmát, de elszalasztotta, Nadal pedig ezeket kegyetlenül megbosszulta.

A harmadik szettben első játszmalabdáját kihasználta, a negyedikben pedig már esélyt sem adott a kissé hitehagyott Dimitrovnak, aki ekkor már „nem volt pariban” a spanyollal.

Rafael Nadal pályafutása során negyedszer játszhat elődöntőt az Australian Openen, ellenfele a Roger Federer–Andy Murray összecsapás győztese lesz. A világelsőnek mindkét játékos ellen pozitív a mérlege.

AUSTRALIAN OPEN, MELBOURNE (33 000 000 ausztrál dollár, kemény pálya)
FÉRFI EGYES, NEGYEDDÖNTŐ

  • Federer (svájci, 6.)–Murray (brit, 4.) 6:3, 6:4, 6:7, 6:3
  • Nadal (spanyol, 1.)–Dimitrov (bolgár, 22.) 3:6, 7:6, 7:6, 6:2

AZ ELŐDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA

  • Nadal (spanyol, 1.)–Federer (svájci, 6.)
  • Berdych (cseh, 7.)–Wawrinka (svájci, 8.)

Kimaradt?