Aus Open: Wawrinka és Berdych közül kerül ki az egyik döntős

Az Australian Open férfi egyesének nagy érdeklődéssel várt negyeddöntőjében a nyolcadik helyen kiemelt Stanislas Wawrinka 2:6, 6:4, 6:2, 3:6, 9:7-re legyőzte a négyszeres győztes Novak Djokovicsot, így bejutott az elődöntőbe, ahol a cseh Tomás Berdych lesz az ellenfele.

STANISLAS WAWRINKA–NOVAK DJOKOVICS

Kettejük 18. összecsapását egyértelműen a szerb várhatta kellemesebb emlékekkel, hiszen sorozatban a 15. győzelmére készült Wawrinka ellen, összesítésben pedig 15–2-re vezetett ellene.

Az első játszma Djokovics kénye-kedve szerint alakult, hiszen a négyszeres Australian Open-győztes játékos 2:2 után egymás után négy játékot nyert meg, így viszonylag gyorsan, 32 perc után előnybe került.

A második szettben Wawrinka adogatójátéka feljavult, egyetlen bréklabdát sem engedélyezett Djokovicsnak, aki 1:1-nél, saját szervájánál még fordított semmi 40-ről, 3:3-nál azonban már elveszítette a szervagémjét, lehetőséget adva ezzel Wawrinkának, hogy a saját szerváit hozva egyenlítsen – sikerült.

A harmadik játszmában a szenzációs ütésekkel operáló svájci egyértelműen Djokovics fölé kerekedett, kétszer is brékelte a szerbet, akinek ebben a szettben sem volt bréklabdája, így szűk két óra játék után úgy vághatott neki a negyedik játszmának, hogy a versenyben maradás számára a tét.

A másodikként rangsorolt Djokovics – ahogy az ilyenkor általában lenni szokott – előhúzta a klasszisát, lehengerlő tenisszel rukkolt elő, és fogadóként is feljavult a játéka. Sokáig azonban így sem jutott el bréklabdáig, 4:3-as vezetésénél ellenben igen, és egyetlen kínálkozó lehetőségét ki is használta, majd 30:40-ről fordítva kiszerválta a szettet.

Az ötödik szettben Djokovics korán brékelőnybe került, de Wawrinka azonnal visszavette az elvesztett szervagémjét, 2:2 után pedig érezni lehetett, hogy aki hibázik adogatóként, az a kiesés szélére kerül. A svájci a tűzzel játszott, játékát nem érhette sok kritika, de saját adogatásai mögött sokkal bizonytalanabb volt, mint szerb mumusa.

A hatalmas küzdelmet 5:5-nél néhány perc erejéig esőszünet szakította meg, de aztán ott folytatták a felek, ahol előtte abbahagyták – magas színvonalú tenisszel.

A végén aztán némiképp meglepetésre Djokovics remegett meg, aki a tükörsima szervagémjei után, 8:7-es hátrányban, két – ezen a szinten – egyszerű, de elhibázott ütés után elveszítette az adogatójátékát, így nem lesz lehetősége sorozatban negyedszer is megnyerni az Australian Opent.

Tavaly egyébként a legjobb 16 között találkoztak a felek, akkor hasonlóan kiélezett találkozón a szerb játékos 1:6, 7:5, 6:4, 6:7, 12:10-re győzött.

Djokovics – akinek 25 meccses melbourne-i veretlenségi szériája szakadt meg – a 2010-es wimbledoni bajnokság óta egészen eddig mindegyik Grand Slam-tornán eljutott a legjobb négy közé.

Wawrinka 2006 óta és három nyert szettig tartó meccsen is először győzte le Djokovicsot, amelynek köszönhetően pályafutása során másodszor játszhat Grand Slam-tornán elődöntőt. Nem érdemtelenül…

TOMÁS BERDYCH–DAVID FERRER

A cseh teniszező az első szettben kétszer vette el Ferrer adogatását, ennek köszönhetően harminc perc alatt bezsebelte a játszmát. A második szettben 3:3-ig mindkét játékos hozta saját szervagémjét, utána azonban sorozatban három játékot nyert a mindenkori fogadó – abból kettőt Berdych –, így 5:4-nél szerválhatott a játszmáért, s élt is a lehetőséggel.

A harmadik szett során Ferrer magára talált, és 2:2 után sorozatban négy játékot nyert, így következhetett a negyedik játszma, ahol egy brék döntött – az pedig Berdych nevéhez fűződött, aki így pályafutása során először játszhat elődöntőt az Australian Openen, továbbá Jirí Novák 2002-es remeklése óta az első cseh játékos, aki ilyen sokáig talpon maradt az év első Grand Slam-tornáján.

És ha még ez sem lenne elég a statisztikák szerelmeseinek: Berdychet megelőzően honfitársai közül csak Ivan Lendl és Miloslav Mecír jutott el mind a négy Grand-Slam tornán az elődöntőig az open éra bevezetése óta.

AUSTRALIAN OPEN, MELBOURNE (33 000 000 ausztrál dollár, kemény pálya)
FÉRFI EGYES, NEGYEDDÖNTŐ

  • Wawrinka (svájci, 8.)–Djokovics (szerb, 2.) 2:6, 6:4, 6:2, 3:6, 9:7
  • Berdych (cseh, 7.)–Ferrer (spanyol, 3.) 6:1, 6:4, 2:6, 6:4

Kimaradt?