Második döntetlenjével EB-középdöntős a Mocsai-csapat

Bejutott a középdöntőbe a magyar válogatott a Dániában zajló férfi kézilabda Európa-bajnokságon, miután a csoportkör utolsó fordulójában 26–26-os döntetlent játszott Norvégiával. Mocsai Lajos szövetségi kapitány együttes a harmadik helyen végezve egy pontot visz magával a folytatásra, a macedónokkal 18-án, a dánokkal 20-án, az osztrákokkal 22-én találkozik.

Élet-halál meccs várt a magyar válogatottra Norvégia ellen, az északiaknak csak a győzelem jelentett továbbjutást, míg Lékaiéknak a döntetlen is elég volt. Az ellenfél szurkolói ugyan nem töltötték meg a Gigantiumot, de masszív számbeli fölényük így is vitathatatlan volt.

Mindez nem zavarta a magyarokat abban, hogy kiválóan elkapják a rajtot, Nagy Kornél és Császár Gábor révén 2–0-s vezetésre tettek szert. Állva ugyan nem hagyták a norvégokat, de az első periódusban rendre náluk volt az előny. Mikler Roland is több védéssel kezdett, a falban azonban Bjarte Myrhol sok gondot okozott. 5–2-ről feljöttek mínusz egyre Robert Hedin tanítványai, de kisvártatva visszaállt a magyar a fór. Ole Erevik ugyan tartotta hátul a frontot az ellenfélnél, de elöl sokszor nem tudtak mit kezdeni a norvégok a jól szervezett magyar védelemmel.

Elég volt azonban pár kimaradt támadás ahhoz, hogy a 18. percben gyors ellentámadásokkal döntetlenre (8–8) alakuljon az állás, Mocsai Lajos azonnal időt is kért. Érkeztek a magyar cserék, de emberelőnyben átvették a vezetést a norvégok. Támadásban nem látszódott az elképzelés, Vadkerti Attila hatperces gólcsendet tört meg. Fölösleges emberelőnnyel ajándékozták meg az ellenfelet, szerencsére Lékai Máté keze kétszer is elsült egy perc alatt, majd egy labdaszerzést követően kisodródott helyzetből egyenlíteni is tudott (26. perc: 12–12).

Ebben a periódusban egyértelműen a Celje irányítója tartotta meccsben a magyarokat, Szöllősi Szabolcs gólja beállóból az újbóli előnyt jelentette. Lékai külön őrzőt kapott, így viszont több helye maradt Szöllősinek, aki élt is a lehetőséggel. Hedin időt kért a szünet előtt, ám a hátra levő rövid idő nem a szája íze alakult. Lékai szemfülességének köszönhetően egész pályás gólt szerzett (jó eséllyel ez lesz a nap találata), kialakítva a 16–13-s félidei állást.

Myrhol gólja vezette fel a második félidőt, míg a magyaroknál csak Iváncsik tudott betalálni az első hét percben. Ennek köszönhetően mínusz egyre jöttek fel a közben emberelőnybe is kerülő norvégok. Lékai újra fontos lélektani pillanatban talált be, míg Mikler újabb fontos védéseket mutatott be.

Mindkét oldalon több volt a hiba, szerencsére Császárék jöttek ki belőle jobban, és visszaállt a szünetbeli különbség (40. perc: 19–16). Egy pillanatig néggyel is mentek a magyar fiúk, és bár ez nem tartott sokáig, az ellenfél többször is elhamarkodottan tüzelt, így folyamatosan tudtak vezetni. Császár egy négyperces gólcsendnek vetett véget, miközben egyre olvadt a különbség. Hiányoztak az átlövőgólok, Ancsin állt vissza a csapatba. Idegörlő percek következtek, a norvégok végig ott voltak az egyenlítés küszöbén, Szöllősi beállóból tudott kétszer is eredményes lenni.

Norvég időkérés után 23–21-ről következett az utolsó tíz perc. Két technikai hibát vétettek a fiúk, de az északiak nem tudtak egalizálni, Ancsin pedig estében is gólt lőtt. Kristian Kjelling emberhátrányban is be tudott találni, a társai nem vállalkoztak a hajrához érve.

Mocsai időkérése után Mikler védte Myrhol kísérletét, Kjelling révén azonban mínusz egy lett közte. Zubai a legjobbkor értékesített egy kipattanót, 26–24 volt a magyaroknak két perccel a vége előtt, hátul azonban kiszórták két percre a Szeged beállóját. Norvég gól után a magyarok próbáltak az idővel is játszani, de elvesztették a labdát. Hedin utolsó időkérését követően a kapust is lehozva hamar egalizáltak. Mocsai adott tanácsokat a végső húsz másodpercre, ahol már megtartották a labdát, így középdöntőt ért az újabb döntetlen!

    A középdöntő programja:
    I. csoport (Herning):
    január 18., szombat:

  • Macedónia-Magyarország 17.00 óra
  • Ausztria-Izland 19.15
  • Dánia-Spanyolország 21.30

    január 20., hétfő:

  • Macedónia-Izland 17.00
  • Ausztria-Spanyolország 19.15
  • Dánia-Magyarország 21.30

    január 22., szerda:

  • Macedónia-Spanyolország 17.00
  • Ausztria-Magyarország 19.15
  • Dánia-Izland 21.30

 A csoport állása

  • 1. Spanyolország 4 pont (67-55)
  • 2. Dánia 4 (62-50)
  • 3. Macedónia 2
  • 4. Izland 1 (55-60)
  • 5. Magyarország 1 (54-61)
  • 6. Ausztria 0

    A csoportból az első két helyezett jut az elődöntőbe, míg a harmadik az 5. helyért játszik majd.

Kimaradt?