Férfi kézi Eb: ismét Lékai mentette döntetlenre az Izland-meccset

A magyar válogatott 27–27-es döntetlent játszott Izlanddal a Dániában zajló férfi kézilabda Európa-bajnokságon, a B-csoport 2. fordulójában. A magyar csapat utolsó támadásánál Lékai Máté lőtte az egyenlítő gólt, csakúgy, mint a szigetországiak elleni londoni olimpiai mérkőzésen.

Ancsin és Pálmarsson parádéjával kezdődött a mérkőzés, bő öt perc elteltével már mindketten három gólnál jártak. Utóbbi aztán még rövidebb időn belül ugyanennyi hibát is elkövetett, a magyarok viszont továbbra is szinte minden támadásukból betaláltak, így 3–4-ről 8–4-re fordítottak.

Hamar kapust is cseréltek az izlandiak, a máskor sok bosszúságot okozó Gustavsson 9 lövésből egyet sem hárított, a helyére beálló Edvarsson viszont rögtön ziccert, majd büntetőt védett. Mocsai tanítványai kettős emberelőnyben sem tudtak betalálni, végül Császár törte meg több mint nyolcperces gólcsendet (11–9). A holtponton átlendülve Putics és Lékai góljaival – no meg Mikler védéseivel – sikerült újra három góllal elhúzni, de a szünetre 16–15-re feljött Izland.

Amilyen jól kezdte az első játékrészt, olyan rosszul a másodikat a magyar válogatott. Tíz perc alatt csak egy Zubai-gólt jegyezhettünk fel magyar oldalon, a szigetországiak 20–17-re fordítottak. Iváncsik Gergő kihagyott egy ziccert, ezután viszont kétszer is eredményes volt, Ancsin hatodik lövése után is ünnepelhettek, és a Miklert váltó Tatai is hozzátett a magyarok talpra állásához.

Az utolsó tíz percet így egygólos előnnyel kezdték Császárék, az utolsót viszont egygólos hátrányban, ráadásul Schuch kiállítása miatt emberfórban is volt Izland. Jött azonban Lékai, és csakúgy, mint másfél éve a londoni olimpián, az utolsó másodpercekben kiegyenlített. A hátralévő időt kivédekezte a csapat, így megszerezte első pontját az Eb-n.

Mocsai Lajos együttese csütörtökön a norvégokkal találkozik a csoportkör zárfordulójában. A világbajnok spanyolokkal kiegészülő kvartettből az első három jut a középdöntőbe.

Kimaradt?