Másodszor is megtartják a Tavi-hoki Fesztivált

A Rétyi-tó jegén szervezik hétvégén az ország egyetlen Tavi-hoki Fesztiválját. A sepsiszentgyörgyi Királypingvinek Jégkorong Klub által második alkalommal szervezett esemény érdekessége, hogy nem műjégpályán, hanem a rétyi tó jegén kerül sor hoki csapatok mérkőzésére. A szervezők meghívták a csíkszeredai, gyergyószentmiklósi, felcsíki, csíkszentimrei, kézdivásárhelyi, brassói, sepsiszentgyörgyi és buzăui U10-es gyermekcsapatokat.

Szombaton reggel 8 órától sötétedésig, majd vasárnap délig sorra kerülő Tavi-hoki fesztivál keretében a részt vevő jégkorongcsapatok mérkőznek meg egymással, de a nézők számára is szerveznek ügyességi versenyeket, lehetőség lesz korcsolya bérlésre is, mondta el lapunknak Kernászt Huba. A sepsiszentgyörgyi Királypingvinek Jégkorong Klub vezetője szerint az évszakhoz képest meleg idő ellenére biztonságos a rétyi tó jégrétegének vastagsága, illetve az alacsony vízszint miatt se fenyegeti veszély a tó jegére rálépőket.

A szervezők hétvégéig két jégpályát alakítanak ki, amit vízzel locsolnak, hogy megfelelően sima jégfelületet nyerjenek. Kernászt Huba szerint legfőbb céljuk, hogy a háromszékiekkel, főként a gyerekekkel újra megszerettessék a sportágat, amelynek hagyományai voltak Kovászna megyében is. Az első tavi-hoki fesztiválon, tavaly 16 gyerekcsapat mérkőzött meg egymással, emellett számos érdeklődő követte a csapatok játékát vagy korcsolyáztak a rétyi tó jegén.

Kernászt Huba, a sepsiszentgyörgyi Királypingvinek Jégkorong Klub vezetője lapunknak elmondta: a torna a hétvégén megalakult Transilvanian Hockey League (THL) keretén belül lesz megrendezve, és az első ilyen rendezvény ebben az idényben. A Transilvanian Hockey League, az országos jégkorong szövetségtől különálló szerveződés, amely az erdélyi jégkorong klubok, U8 - U14-es korosztályú csapatait fogja össze, és a Hargita megyei Jégkorong Egyesület működteti, tájékoztatott Kernászt Huba, aki szerint az U16 - 20-as korosztály illetve a felnőtt jégkorong csapatok, továbbra is az országos szövetség keretében maradnak.

Kapcsolódók

Kimaradt?