Kómában tartják Schumit, lehet, hogy sose ébred fel

Michael Schumacher állapota válságos, ám az eddigi híresztelésekkel ellentétben eddig csak egyszer műtötték meg – számoltak be a grenoble-i kórház orvosai hétfő reggel. Mint mondták, az autóversenyzőt kómában tartják, küzdenek az életéért, de egyelőre nem tudják megmondani, hogy mi lesz vele. Szavaik szerint Schumacher szintén küzd, szervezete pedig erős, ami segítség lehet jelen állapotban.

A sajtótájékoztatót a kórház aligazgatója, az aneszteziológiai osztály vezetője, és két idegsebészeti professzor tartotta. Mint elmondták, a síbalesetet szenvedett Schumacher nagy sebességgel csapódott a sziklának, és nagyon komoly ütés érte, testén zúzódások vannak, "ám a kórházig sem jutott volna el", ha nem visel sisakot. Az orvosok szerint a kórházban állapota miatt már nem tudtak kommunikálni vele.

A német pilóta ágyánál jelenleg orvosai mellett családtagjai vannak.

A kórház további tájékoztatást akkorra ígért, amikor "van mondanivalójuk".

Camille Blondeau sebészetiklinika-vezető a TF1 francia csatornának korábban azt mondta, három lehetséges forgatókönyve van egy ilyen kimenetelű balesetnek: az egyik szerint Schumacher pár nap múlva trauma nélkül magához tér. A másik szerint magához tér, de idegrendszeri károsodást szenved. A harmadik szerint azonban sosem tér többet magához.

A 44 éves Schumacher vasárnap szenvedett súlyos síbalesetet a franciaországi Meribelnél, amikor 11 óra körül a síterep pályán kívüli részén bukott és egy sziklának ütközött, de bukósisakot viselt. Az elsődleges hírek még arról szóltak, hogy a Forma-1-es pilótát fejsérüléssel szállították kórházba, Christophe Gernignon-Lecomte, a helyi síparadicsom igazgatója, azt mondta, az F1-es pilóta tudatánál, de nagyon zavarodott volt, amikor helikopterrel elszállították. A kórházba szállítás után viszont kiderült, hogy Schumacher sérülése súlyosabb, mint azt először gondolták, agyvérzést kapott, kómába esett, ezért átszállították később a grenoble-i kórházba.

Az első hivatalos jelentések Schumacher állapotáról vasárnap késő éjjel érkeztek, a menedzsere és a kórház megerősítette, hogy a világbajnok kómában fekszik, több agyvérzése volt, agyi ödémája is kialakult, és még az este azonnali idegsebészeti beavatkozásra volt szüksége. Reggel olyan hírek érkeztek, hogy az éjszaka folyamán másodszor is megműtötték, az orvosok az életéért küzdenek, és 48 órán keresztül biztosan kómában tartják. Később kiderült, második műtét egyelőre nem volt.

Hírügynökségi jelentések szerint mellette van felesége, Corinna és Grenoble-ba érkeztek a Ferrari korábbi vezetői, Schumacher győzelmeinek részesei, Ross Brawn és Jean Todt. Ugyancsak a franciaországi városba érkezett az éjszaka folyamán Michael Schumacher német orvosa, Johannes Peil. A hétszeres bajnok mellett van Gerard Saillant professzor is, aki anno, 1999-ben operálta Schumachert, miután a német a silverstone-i futamon súlyos balesetet szenvedett. Saillant gerincspecialista, emellett vezető neurológus Párizsban.

Az autósport legnagyobbjai – élükön Sebastian Vettellel és Felipe Massával – egymás után kívántak felépülést a korábbi versenytársnak, csakúgy mint több más sportág német kiválóságai, köztük Dirk Nowitzki, Lucas Podolski és Sabine Lisicki. Vettel azt írta, Michael olyan, mintha az apja lenne.

A Forma–1 történetének legeredményesebb versenyzője tavaly vonult vissza. A feleségével és két gyerekével Svájcban élő Schumacher pályafutása során 91 futamon diadalmaskodott, vb-címeit a Benettonnal és a Ferrarival nyerte. Pályafutása során több balesetet is szenvedett, ezek közül a legsúlyosabbat 1999-ben Silverstone-ban.

Kimaradt?