Miklós Edit élete legjobbjával 12. lesiklásban Val d'Isere-ben

A franciaországi Val d'Isere-ben a nők lesiklásával folytatódott az alpesi sízők világkupa-sorozata. A győzelmet a svájci Marianne Kaufmann-Abderhalden szerezte meg a szlovén Tina Maze és az osztrák Cornelia Hütter előtt. A csíkszeredai születésű, de immár magyar színekben versenyző Miklós Edit élete legjobb helyezését elérve, remek teljesítménnyel a 12. helyen zárt.

Elsőként Hütter teljesítette a pályát, s 1:47.80-as idejével alaposan feltette a lécet a többieknek. Bizony, a következő tíz versenyző a nyomába sem ért az osztráknak, ám a 12-es rajtszámmal induló Abdelhaden végül fél másodperccel nála is gyorsabbnak bizonyult.

Az utána következő francia Marie Marchand-Arvier viszont nagyot esett a futam közben, s emiatt meg kellett szakítani a versenyt, ráadásul kettővel később az amerikai Stephanie Cook is a védőhálóban kötött ki, így újabb kényszerpihenő következett. Utóbbi szerencsésen megúszta, előbbi azonban olyan súlyos vállsérülést szenvedett, hogy hordágyon kellett levinni a pályáról.

Így a szakági legjobbak csoportja csak némi várakozás után tudott elrajtolni. Elsőként az osztrák Anna Fenninger, aki azonban nem veszélyeztette a dobogósokat. A liechtensteini Tina Weirather a középső időmérő pontnál még vezetett is, de végül csak a harmadik idővel ért célba. Maze azonban még rajta is túl tudott tenni, s 29 százados hátránnyal a második helyet vette át.

Egy másik összetett világkupa-győztes, az amerikai Lindsey Vonn sérülése után még nincs a régi formájában, nem ment igazán jól, egyszer meg is billent, s ezek után inkább nem folytatta a versenyt. A német Maria Höfl-Riesch végigjött, de neki is volt egy komoly hibája, s így csak a hetedik idővel ért célba. A jelenlegi éllovas, a svájci Lara Gut pedig kifejezetten gyengén jött, s még az első tízbe sem tudott bekerülni, míg az olasz Nadia Fanchini elesett – szerencsére az ő bukása nem volt komoly.

A viszonylag sok kiesőnek köszönhetően Miklós Editnek ezúttal komoly esélye volt a pontszerzésre. A magyar versenyző ötven induló közül negyvennyolcadikként rajtolt, s az első időmérőknél a huszadik hely környékén állt, de a pálya alsó szakaszán javítani tudott, és végül 1.43-as hátránnyal a 12. helyre érkezett, olyan neveket megelőzve, mint Gut, vagy az olimpiai bajnok amerikai Julia Mancuso. A magyar lány így 22 világkupa pontot könyvelhetett el, s ez minden idők eddigi legjobb magyar helyezése az alpesi sízés világkupa-történelmében.

Miklós az összetett világkupa 71. helyére ugrott fel, míg a szakágban a 32. helyen áll, mindössze eggyel lemaradva Lindsey Vonn mögött. Összetettben a most negyedik Weirather vette át a vezetést Guttól, akit Höfl-Riesch is megelőzött. A legjobban viszont Abderhalden örülhetett, akinek ez volt az első vk-sikere.

Alpesisí-vk, Val d'Isere (Franciaország)

NŐI LESIKLÁS

  •   1. Marianne Abderhalden (svájci)     1:47.28
  •   2. Tina Maze (szlovén)                            +0.29
  •   3. Cornelia Hütter (osztrák)                   +0.52
  •   …
  • 12. Miklós Edit (magyar)                        +1.43

AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA:

  •   1. Tina Weirather (liechtensteini)       495 pont
  •   2. Maria Höfl-Riesch (német)              490
  •   3. Lara Gut (svájci)                                488
  •   …
  • 71. Miklós Edit (magyar)                         22

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?