Rövidpályás úszó Eb: Hosszú Katinka ráijesztett az ellenfelekre

Hosszú Katinka előbb rosszul lett, majd több mint egy másodperccel jobb időt ment ellenfeleinél a Herningben rendezett rövid pályás úszó Európa-bajnokságon 200 méteres pillangón. Sőt, később 200 méter vegyesen két másodperccel volt jobb a többieknél. „Hosszú Katinka félelmetes jól úszott a délelőtt folyamán: több mint egy másodperccel ment jobbat a többieknél 200 pillangón (2:03.26) és kettővel 200 vegyesen – ami meglehetősen jelentős előny. Mindezt úgy, hogy – már elnézést – kihányta a reggelijét az ún. last call roomban, azaz a hívószobában, ahonnan az úszókat a rajtkövekhez szólítják” – írta a Magyar Úszószövetség hivatalos Facebook-oldalán.

„Láttam a lelátóról, hogy valami nincs rendben, és láttam, amint elkezd hányni – idézi a bejegyzés Shane Tusupot, Hosszú Katinka edzőjét. – Gondoltam magamban, ne már, ez egy rövid pályás Eb, előfutamok, csak nem lehet ennyire ideges… Hát nem is volt. Olyan elviselhetetlen volt a hőség, hogy először csak rosszul érezte magát, aztán még rosszabbul, aztán pedig nem volt visszaút… Mi azért jöttünk ide, hogy Katinka világcsúcsot ússzon. Nem a pénz érdekel, itt nincs bónusz, de meg akarjuk mutatni, hogy ismét nagy formában van. Ha azonban a körülmények ezt lehetetlenné teszik, akkor nagyon sajnáljuk, de nem fog menni.”

A délelőtt folyamán több magyar versenyző is kvalifikálta magát: Bernek Péter első helyen jutott tovább 200 háton, míg Verrasztó Evelyn 200 vegyesen, Szilágyi Liliána pedig 200 pillangón ment tovább a 4. legjobb idővel.

Cseh László és Pulai Bence is tovább ment 100 pillangón, előbbi viszont nem úszik délután, mivel a 200 vegyest – ahol legjobb idővel lépett tovább – fontosabbnak tartja. Verrasztó Dávid nyolcadikként került be a döntőbe 200 vegyesen.

Gyurta Dániel hatodik legjobbként ment tovább 100 mellen, míg ugyanebben a kategóriában Horváth Dávid a 30. lett, de így is három korosztályos csúcsot úszott.

„Ötven gyorson középdöntős lett Kozma Dominik és Takács Krisztián, 100 háton Joó Sára (16. idővel) – neki 200 vegyesen nem jött össze a továbbjutás, akárcsak Sebestyén Dalmának. 200 pillangón a két magyar finalista mellett még úszott, de értelemszerűen nem mehetett tovább Novoszáth Melinda és Farkas Adél. Nem jutott tovább Dara Eszter, Mutina Ágnes és Novoszáth Melinda női 100 gyorson, Földházi Dávid 200 vegyesen és 200 háton, Biczó Bence 100 pillangón, Rákos Patrik, Gyurta Gergely és Dudás Dániel 400 gyorson – igaz, egyik kieső úszónk sem a fő számában szerepelt ezen a délelőttön.

Férfi vegyes váltónknak nem jött össze a döntő, 4x50 méterhez sprinterek kellenek, a mieink pedig nem a rövidtávok specialistái – mint például az olaszok, akik világrekordot úsztak az előfutamban (miközben a másik nagy esélyes kvartett, a franciák egy rossz váltás miatt elszálltak).

A délelőtt viszont kifejezetten jó hangulatban zárult, női 4x50 méteres gyorsváltónk ugyanis a 6. idővel bekerült a fináléba!” – olvasható a magyar szövetség közleményében.

Kimaradt?