Zártkapus büntetést kapott az NHL-játékosokkal erősítő HSC

Három zártkapus mérkőzésre és 2000 eurós bírságra ítélte a HSC Csíkszeredát a jégkorong Mol Liga fegyelmi testülete, amely az ítéletet végrehajtását a szezon végéig felfüggesztette.

Az erdélyi csapat szurkolói a december 2-i, Ferencváros elleni mérkőzésen a vendégek játékosait és vezetőit, valamint a zsűrit és a játékvezetőket inzultálták. Amint a liga pénteki közleményében jelezte: ez nem egyedi eset volt.

A csíkszeredaiaknak - többek között - egy szektort teljes részben, egy másikat fele részben, illetve a lelátók első három sorát a következő öt hazai mérkőzésen így is le kell zárniuk, és saját költségen szövetségi ellenőrt kell kirendelniük. Ezen kívül a lelátó és a játéktér közötti területen csak az oda beosztott személyzet és a szabálykönyv által engedélyezett, valamint a liga eseti engedélyével rendelkező személyek tartózkodhatnak.

Két NHL-rutinos játékost hozott a Mikulás a HSC Csíkszeredának

A kanadai Mike Danton és az ukrán Denis Shvidki erősíti a hat mérkőzés óta veretlen HSC Csíkszeredát.

Mike Danton összesen 92 alkalommal lépett jégre a New Jersey Devils, illetve a St. Louis Blues színeiben. A legjobb szezonja végén, 2004. április 16-án két nappal csapata rájátszásbeli kiesését követően, gyilkossági összeesküvésben való részvétel vádjával, letartóztatták és elítélték. A börtönben egyetemi tanulmányokba kezdett, amelyet kitűnő eredményekkel végezte el. Így szabadulását követően a Saint Mary’s University csapatában húzott le két évet. 2011 őszétől Európában játszik. Megfordult a svéd harmadosztályban, az EBEL-ben és a szlovák extraligában is. Csíkszeredába a 2011/2012-es kazah bajnoktól, a tavaly októberben a Vákár Lajos műjégpályán is látható Bejbarisz Atyrau-tól érkezik.

Meg kell jegyezni, hogy az IFK Öreben 2011. szeptember 18-án a Söderhamn/Ljusne HC elleni mérkőzésen megmentette csapattársa, Marcus Bengtsson életét. Egy ütközés után a vele egy sorban játszó Marcus Bengtsson beverte a fejét a jégbe, és rángatózni kezdett az ütéstől. Danton eszmélt a leggyorsabban, és biztosította a nyelvét, hogy le ne nyelje, amíg az orvos odaért.

A játékos előreláthatólag a pénteki HC Érsekújvár elleni mérkőzésen már bevethető lesz.

„Rengeteg tapasztalattal rendelkezem és minden eszközzel azon leszek, hogy a csapatomat győzelemre vigyem. Bár az NHL-ben is játszottam, soha nem voltam a legképzettebb. De nagy szívem van, mindig én végeztem a legkeményebb munkát és nagy vágyakozással és szenvedéllyel játszottam. Nagyon energikus vagyok és ugyanezt fogom kérni és elvárni a csapattársaimtól is” - nyilatkozta Mike Danton Csíkszeredába való érkezése előtt.

Denis Shvidki 76 meccsen játszott a NHL-be, de Európa topligáiban is bizonyított. Denis az ukrajnai Harkovban született, de az orosz korosztályos válogatottakat erősítette. A 33 esztendős játékos, pályafutása során, 76 mérkőzésen lépett pályára az NHL-ben a Florida Panthers színeiben. Az NHL-t követően Oroszországban játszott a Lokomotiv Jaroszlávnál, a Szibir Novoszibirszknél, az Amur Habarovszknál, illetve az SZKA Szentpétervárnál. Az oroszországi évek után egy kis kitérőt tett a finn Liiga felé, majd a DEL-ben kötött ki. Németországban két szezont játszott a Krefeld Pinguine együttesében, majd egyet a Hannover Scorpionsnál. Érdekesség, hogy az 1998/1999-es, illetve az 1999/2000-es idényben csapattársak voltak Mike Dantonnal, akit a héten igazolt le a HSC Csíkszereda.

Akárcsak Marek Curilla, illetve Mike Danton esetében, a Shvidkivel kapcsolatos összes költség anyagi fedezetét Becze Tibor csíkszeredai üzletember biztosítja.

Nehéz kiszállás vár az erdélyi csapatokra

Hat meccses győzelmi sorozatban van a HSC Csíkszereda együttese, aminek köszönhetően a hatodik helyről feljött a másodikra a jégkorong MOL Ligában. Ezzel szemben a Brassói Corona a villámrajt után elkezdett bukdácsolni ás visszaesett a csíkiak által korábban elfoglalt hatodik helyre.

Gál Sándor tanítványai sorrendben a HC Érsekújvárral, a Dunaújvárosi Dab.Doclerrel, illetve az Újpesti TE-vel fognak megmérkőzni. A barcaságiak a Ferencváros, az Újpest és a Miskolc jegén vendégeskednek.

„Jó sorozat van a hátunk mögött, amit szeretnénk folytatni. Újabb három kőkemény mérkőzésünk lesz. A maximális pontszám megszerzése érdekében utazunk, de elégedettek lennénk az 5-6 pont megszerzésével is, csakúgy mint legutóbb. A csapatba jó a hangulat. Most jött egy új játékos, akinek a helyét reméljük minél hamarabb megkapjuk, hogy igazán erősítésnek számítson. A sérültek közül – Stanislav Kozuch, Molnár Zsombor és Tranca Daniel – senki nem épült fel, sőt, hozzájuk csatlakozott Flinta Botond, aki nem is utazott el a csapattal.” – mondta Antal Előd a HSC Csíkszereda másodedzője.

A hétvégi műsor

Péntek

  • HC Érsekújvár – HSC Csíkszereda (19)
  • Miskolci Jegesmedvék – Dunaújvárosi Dab.Docler (19.30)
  • Ferencvárosi TC – Brassói Corona (20)

Vasárnap

  • Dunaújvárosi Dab.Docler – HSC Csíkszereda (19)
  • Újpesti TE – Brassói Corona (19.30)

Hétfő

  • Újpesti TE – HSC Csíkszereda (19)
  • HC Érsekújvár – Ferencvárosi TC (19)
  • Miskolci Jegesmedvék – Brassói Corona (19.30)

 

  • 1. Érsekújvár         26      14      3        3        6        104–75        51
  • 2. Csíkszereda       26      13      4        1        8        79–76 48
  • 3. Dunaújváros      25      13      2        3        7        93–63 46
  • 4. Ferencváros       28      11      3        6        8        120–107      45
  • 5. Miskolc   27      10      6        2        9        92–80 44
  • 6. Brassó     28      12      1        4        11      96–90 42
  • 7. Újpest      26      0        1        1        24      41–134        3

Kimaradt?