Magnus Carlsen az új sakkvilágbajnok

A norvég Magnus Carlsen az indiai Csennaiban rendezett világbajnoki párosmérkőzés tizedik partijában döntetlent ért el, így behozhatatlan előnyre tett szert, s 6,5-3,5-re megnyerte a párharcot a címvédő és hazai közönség előtt szereplő Viswanathan Anand ellen.

Az esemény honlapjának tudósítása szerint a pénteki összecsapáson Carlsen vezette a világos bábukat, s a 65. lépés után született meg a remi a négy óra 45 perces találkozón. A világranglista-vezető, 22 éves sakkozó pályafutása során először hódította el a sakkvilágbajnoki címet, s a diadalért 1,5 millió dollárt kapott.

Carlsen ugyan csak jövő szombaton ünnepli 23. születésnapját, mégsem ő minden idők legfiatalabb világbajnoka, az orosz Garri Kaszparov ugyanis 1985-ben alig több mint 22 és fél évesen lett bajnok.

A vereség után közel egymillió dollárban részesülő 43 éves Anand – akinek mostani segítői között ott volt Lékó Péter – először 2000-ben lett világbajnok, majd 2007-es sikere óta háromszor is megvédte címét. Carlsen ellen azonban csak döntetlenekre futotta erejéből, miközben ellenfele az ötödik, a hatodik és a kilencedik játszmában is jobbnak bizonyult.

Az vb-csatát óriási érdeklődés kísérte világszerte, csak Indiában és Norvégiában több mint 100 millióan követték a közvetítéseket.

Kimaradt?