Erőss Zsoltra emlékeztek társai Kolozsváron

Teltház fogadta Kolozsváron a Magyarok a világ nyolcezresein expedíció-sorozatot alapító Kollár Lajost és Mécs Lászlót szerdán este, amikor Erőss Zsoltot és az elmúlt tíz év kalandos hegymászásait mutatták be videofelvételekkel és fotókkal, saját hozzászólásaikkal egybekötve.

Erőss Zsolt korábban tizenegy alkalommal tartott előadást Kolozsváron, a tizenkettedik találkozón a a Kancsendzönga-expedícióban 2013 májusában eltűnt legendás hegymászó már nem lehetett jelen, de az expedíció-sorozat tíz éves áttekintése elsősorban róla szólt.

A két hegymászó lélegzetelállító fotókkal és videofelvételekkel érkezett, ezek segítségével mesélték el tíz nyolcezres meghódítási kísérletének történetét, annak viszontagságait. Az első kihívás, a 2003-as Gasherbrum-expedíció kapcsán elmondták, egy pakisztáni, nepáli település időnként úgy néz ki, mintha a kőkorszakba érkeztek volna vissza, ez pedig számos nehézséget okoz. 2003-ban például elakadt az autójuk, így nyolc napon át gyalogolniuk kellett az alaptáborig.

De előfordult az is később, hogy olyan városba érkeztek, ahol éppen lázadások törtek ki, így két héten át kellett várniuk a lezárt határoknál, míg útjukra indulhatnak – az idő pedig kíméletlenül haladt előre, és a hegymászásnál korántsem mindegy, hogy milyen pillanatban fogunk neki.

Az expedíciók persze nem csak fizikai, hanem mentális kihívást is jelentenek, így a felvételeken látszott, amint Erőss Zsolt egy vaskos könyvvel a kezében bújik ki a sátorból, egy másik pillanatban pedig már társaival együtt ülnek körbe egy asztalt, olvasmánnyal a kezükben. Kollár Lajos elmagyarázta, erre nagy szükség van, hiszen mind a feszültségeket, mind az unalmas pillanatokat el tudják űzni egy jó könyvvel – amit az elmúlt években sajnos már laptopokra váltottak fel.

Az előadás személyesebb, nehezebb pillanatokat is produkált. Amellett, hogy láthattuk az első, hegyen készült közös fotókat a Kollár által tréfásan „háremtartónak” nevezett Erőss Zsoltról, aki három, hölggyel, többek között későbbi feleségével, Sterczer Hildával támadta a csúcsot, az elhunyt hegymászó édesanyja, Edit asszony is jelen volt a teremben. A gyászoló anya előbb egy verset olvasott fel könnyeivel küszködve, később kisebb feszültséget okozott, amikor a tragédia kapcsán tisztázatlan kérdésekkel bombázta Kollárt és Mécset.

Az Erdélyi Kárpát-Egyesület szervezésében zajló előadássorozat tizenegy Erdélyi várost érint november 19-29. között, Kollár Lajos és Mécs László Nagyváradon, Kolozsváron, Tordán, Brassóban, Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen, Gyergyószentmiklóson, Marosvásárhelyen, Nagybányán és Szatmárnémetiben tartanak beszámolót az elmúlt tíz évről.

Kimaradt?