Ismét csak televízióban látja a vb-t a román válogatott

Túl óvatos taktikájával eleve esélyt sem adott pályára küldött tanítványainak Victor Piţurcă, a román labdarúgó válogatott szövetségi kapitánya, hogy a múlt pénteken Pireuszban elszenvedett 3-1-es vereséget semlegesítsék, így a jövő évi braziliai vb-n a Bukarestben 1-1-es döntetlent elérő Görögország vehet részt. Kedden este kiderült a másik három európai résztvevő neve is, a horvátok emberhátrányban, a portugálok Cristiano Ronaldo fenomenális triplájával, a franciák pedig a megállíthatatlan rohamaikkal kvalifikálták magukat.

Románia-Görögország 1-1

Fernando dos Santos tanítványai jól betanult leckével futottak ki a Nemzeti Aréna gyepére, tudták, hogy az idő nekik dolgozik. A hellén szövetség egykoron nagyon jó befektetést csinált Otto Rehhagellel, ugyanis a hellén válogatott azóta is mesterien töredezi össze az ellenfél rohamait. Nem mintha a románok ellen nagyon nehéz dolgouk lett volna, hiszen Marica és társai erőtlen, túl óvatos támadásokat vezette a vendégek kapujára.

A találkozó első gólját az öt nappal korábban is eredményes Mitroglu szerezte az első félidőben, ami nagyjából el is döntötte a vb-szereplő kilétét, hiszen a kedden este pályára küldött trikolórokban a legoptimistább szurkoló sem látta a három gól lehetőségét.

A második félidőnek a román szurkolók és játékosok sem a mérkőzés kezdetén tapasztalt lelkesedéssel vágtak neki, egy ritkán látható, elképesztő öngól azonban visszahozta őket a meccsbe és párharcba is. Egy egyébként tetszetős román labdajáratás végén Toroszidisz felszabadításnak szánt kísérlete védőtársa lábán megpattanva, furcsa ívet leírva a görög kapuban kötött ki. 1–1

Az egyenlítés felbátorította a románokat, akik az utolsó fél órában háromszoros erőbedobással támadták a mindent egy lapra feltéve védekező, az időt kellő szélhámossággal húzó görögök kapuját.

Bár helyzetekig eljutottak a hazaiak, újabb gólt nem sikerült szereznie Piţurcă csapatának, így a végére maradt az 1–1-es döntetlen, Görögország 4–2-es összesítéssel harcolta ki a világbajnoki részvételt, története során (1994 és 2010 után) mindössze harmadszor.

https://www.youtube.com/watch?v=AgYFPnx96Jw

Horvátország-Izland 2-0

A 2014-es labdarúgó-vb európai pótselejtezőinek visszavágóján a 52 percet emberhátrányban futballozó Horvátország Mario Mandzukic és Darijo Srna találatával 2–0-ra legyőzte Izlandot, így kijutott a brazíliai vb-re.

Az első mérkőzés 0–0-s döntetlennel végződött, és bár a 40 percig tíz emberrel futballozó izlandiak kevesebbet birtokolták a labdát akkor, voltak nagy lehetőségeik, így a statisztikák ellenére nehéz volt a találkozó előtt eldönteni, melyik csapatnak is van nagyobb esélye a továbbjutásra.

A horvátok az első percekben bizonyították, tanultak az izlandi meccsből, és nagyon harcosan, keményen kitámadva futballoztak az első perctől.

A Modric, Rakitic kettős sorra alakította ki az akciókat, majd végül az ötödik horvát szöglet után a vezetést is megszerezték a hazaiak. A 27. percben Rakitic tekerte be a labdát, és bár Perisic nagyon rosszul lőtt kapásból, a jobbon helyezkedő Mandzukicnak pont így lett jó, és a Bayern München csatára be is vágta két méterről a labdát az üres kapuba. 1–0

Nem sokkal később, a 38. percben aztán jött a hideg zuhany Horvátországnak. A hazaiak vezető találatát megszerző Mandzukic rosszul vette át a labdát, majd hatalmas késéssel odataposott Gudmundsson térdére a stoplissal. A játékvezető közel állt az esethez, és látva a müncheni akcióját, azonnal elő is húzta a pirosat.

A kiállítás után láthatóan összezavarodtak a hazaiak, és a félidő hátralévő részében szinte labdába sem tudtak érni a higgadtan futballozó Izlandiak mellett.

A szünet láthatóan jót tett a horvátoknak, akik a második félidő 2. percében már a második találatukat is megszerezték. Srna kapta Kovacictól a tizenhatos jobb sarkánál a labdát, a Sahtar Doneck játékosa  pedig nagyon higgadtan, laposan kapásból a jobb alsóba lőtt! 2–0

A második találat után végképp szétestek az első félidő hajrájában még lelkesen futballozó izlandiak, és bár többet birtokolták a labdát, a fordulás után sem tudtak igazán nagy helyzetet kialakítani, így 2–0-s összesítéssel Horvátország jutott ki a 2014-es brazíliai világbajnokságra.

Svédország-Portugália 2-3

Jó negyedórás semmittevés után az első helyzet a portugáloké volt, Bruno Alves fejesét nagy bravúrral védte Andreas Isaksson, majd újabb 15 percnyi unalom után előbb Ronaldo, majd Almeida hagyott ki egy-egy ziccert.

A félidő hajrájára aktívabbak lettek a svédek, de ezzel csak annyit értek el, hogy nem fütyülte ki őket közönségük. A fordulást követően öt perc után eldőlni látszott a párbaj: Sebastian Larsson öt méterről sem tudott a kapuba találni, bezzeg egy csodás kontra után Cristiano Ronaldo megtette, 0–1!

Hatalmas előnybe került az idegenben rúgott gólnak köszönhetően a portugál válogatott, hiszen összesítésben már kettővel vezetett, de a felpaprikázott Zlatan Ibrahimovic a 68. percben fejjel, majd nem sokra rá szabadrúgásból volt eredményes, és máris 2–1-re vezettek a sárga-kékek!

Több se kellett azonban Cristiano Ronaldónak, akit előbb Hugo Almeida, majd Joao Moutinho szolgált ki mesterien egy-egy kontra nyomán, a két lehetőség után pedig először 2–2, majd 2–3 állt az eredményjelzőn.

Innen már nem állhattak fel a svédek: Portugália nyerte meg a pótselejtezőt, C. Ronaldo pedig a csillagok háborúját!

Franciaország-Ukrajna 3-0

Az első percekben hatalmas tűzijátékot élt túl az ukrán csapat a saját kapuja előtt, de a franciák a folytatásban is nagy nyomást helyeztek az ukránokra. Az első meccsen elszenvedett 2–0-s vereség persze előrevetítette ezt a taktikát – más választása nem volt a hazaiaknak.

A vb-szereplés mellett az aranylabdára is áhítozó Ribéry nem játszott jól a találkozó elején, de aztán természetesen belelendült. A vezető találatban is hatalmas szerepe volt: remek ütemben robbant be a tizenhatoson belülre a 22. percben, s közeli lövését csak kiütni tudta Pjatov. Az ukrán kapus balszerencséjére a labda pont Sakho elé került, aki közelről nem kegyelmezett. 1–0

A 30. percben Benzema kotorta közelről a labdát a kapuba, majd megtette ezt négy perccel később is. Utóbbit adta meg a játékvezető. És máris ledolgozta első meccsen összeszedett hátrányát Didier Deschamps együttese. 2–0

Pedig Ukrajna a legutóbbi nyolc találkozóján még csak gólt sem kapott, most pedig már az első félidőben benyelt kettőt úgy, hogy a tíz francia próbálkozással szemben mindössze háromszor lőttek az első negyvenöt percben.

Az is érdekes, hogy a mai találkozó előtt a francia volt az utolsó válogatott, amely – még a 2012-es Európa-bajnokságon – egynél több gólt szerzett az ukránok ellen. S még hátra volt egy játékrész.

Amúgy történelmi tett körvonalazódott, ugyanis pótselejtezőt még egyetlen olyan csapat sem vívott meg sikerrel, amely az első meccsen kétgólos hátrányba került.

A második félidő elején borzasztóan nehéz helyzetbe került a vendégegyüttes. A 47. percben ugyanis Hacseridi nagyon rossz ütemű becsúszásával kiérdemelte a második sárga lapját, az ukránok így 45 percet emberhátrányban futballozhattak.

A francia fölény a 72. percben érett újabb góllá: Huszev szerencsétlenül ért bele Evra beadásába, így az öngóllal már a franciák álltak továbbjutásra. 3–0

Minden hely elkelt a vb-n. A november 19-i, keddi labdarúgó-világbajnoki selejtezőket követően harmincra duzzadt a 2014-es, brazíliai vb résztvevőinek száma. Két afrikai hely és négy európai pótselejtező dőlt el, hogy aztán a kvalifikációs sorozat az Új-Zéland–Mexikó és az Uruguay–Jordánia interkontinentális selejtezőkkel záruljon szerdán, illetve csütörtökön. Mivel Mexikó négy-, Uruguay pedig ötgólos előnyt szerzett az első mérkőzésen, az ő kijutásuk szinte biztos, így tulajdonképpen ismerjük a teljes mezőnyt. Dél-Amerika: Brazília, Argentína, Kolumbia, Ecuador, Chile; Ázsia: Japán, Ausztrália, Irán, Dél-Korea; Európa: Olaszország, Hollandia, Belgium, Németország, Svájc, Bosznia-Hercegovina, Oroszország, Spanyolország, Anglia, Görögország, Horvátország, Portugália, Franciaország; CONCACAF: Egyesült Államok, Costa Rica, Honduras; Afrika: Nigéria, Elefántcsontpart, Kamerun, Ghána, Algéria. Uruguay ötgólos előnyből várja a Jordánia elleni, Mexikó négygólos előnyből várja az Új-Zéland elleni interkontinentális pótselejtező-visszavágót.

VB 2014, EURÓPAI PÓTSELEJTEZŐK, VISSZAVÁGÓK

  • Románia–Görögország 1–1, Görögország 4–2-es összesítéssel jutott ki a világbajnokságra
  • Horvátország–Izland 2–0, Horvátország 2–0-s összesítéssel jutott ki a világbajnokságra
  • Svédország–Portugália 2–3, Portugália 4–2-es összesítéssel jutott ki a világbajnokságra
  • Franciaország–Ukrajna 3–0, Franciaország 3–2-es összesítéssel jutott ki a világbajnokságra

AFRIKAI ZÓNA, 3. SELEJTEZŐKÖR, VISSZAVÁGÓK

  • Egyiptom–Ghána 2–1, Ghána 7–3-as összesítéssel jutott ki a világbajnokságra
  • Algéria–Burkina Faso 1–0, Algéria 3–3-as összesítéssel, idegenben lőtt gólokkal jutott ki a világbajnokságra

Kimaradt?