Foci-vb: Afrika is „megnevezte” három braziliai résztvevőjét

Kamerun, Nigéria és Elefántcsontpart is ott lesz Brazíliában a jövő évi labdarúgó vb-b, miután a hétvégi selejtezők visszavágóin kiharcolták a továbbjutást.

Kamerun-Tunézia 4-1

 A hazaiak kiválóan kezdték a találkozót: Pierre Webó kapott jó kiugratást a tizenhatos bal oldalánál, majd laposan kilőtte a kapu bal oldalát, a labda a bal kapufát is érintve vágódott a hálóba. 1–0

A 30. percben aztán ismét a kameruniak voltak eredményesek. Benjamin Moukandjo nagyszerű gólt szerzett: két védő között átszlalomozott a tizenhatos előterében, majd egy harmadik mellett eltolta a labdát, és kilőtte a kapu jobb alsó sarkát. 2–0  A második félidőt a vendégek kezdték jobban, és Ahmed Akaichi a 49. percben szépített is, ezzel izgalmassá téve a párharcot. 2–1 Ám a kameruni szurkolóknak csak bő negyedóráig volt miért aggódniuk, ugyanis Jean Makoun a 65. percben visszaállította a kétgólos előnyt. 3–1. Makoun aztán a kegyelemdöfést is megadta Tunéziának a 86. percben (4–1), így a kameruniak magabiztos sikerrel biztosították be a helyüket a brazíliai vb-n.

Szenegál-Elefántcsontpart 1-1

Az első mérkőzésen kétgólos vereséget szenvedő Szenegál támadott többet szombat este, a második félidőben néha nyomasztó fölényben játszott, de játékosai sokáig képtelenek voltak a kapuba juttatni a labdát – Papiss Cissé például jó helyzetben az ellenfél kapusának, Boubacar Barrynek a támaszkodó lábát találta telibe a 48. percben.

A hajrá kezdetén aztán felpörögtek az események: a 77. percben Sadio Mané némi színészi hozzájárulással büntetőt harcolt ki Didier Drogbával szemben, és Moussa Sow értékesítette is a tizenegyest. Szenegál így egygólnyira került a továbbjutáshoz, kitámadott, és ezt Salomon Kalou egy kontra végén góllal büntette a sérülések miatti ráadásban.

A mérkőzést semleges pályán, a marokkói Casablancában játszották le, mivel a dakari stadiont egy tavalyi randalírozás miatt betiltották, Szenegálnak pedig nincs több olyan arénája, amit a FIFA hitelesített.

Elefántcsontpart harmadszor lesz ott a világbajnokságon: Didier Drogba és társai 2006 óta mindig kivívták a vb-részvétel lehetőségét.

VB-SELEJTEZŐK, AFRIKAI ZÓNA

3. SELEJTEZŐKÖR, VISSZAVÁGÓK

  • Kamerun–Tunézia 4–1
  • Szenegál–Elefántcsontpart 1–1
  • Nigéria–Etiópia 2–0

A TOVÁBBI PROGRAM

November 19., kedd

  • Egyiptom–Ghána (az első mérkőzésen 1–6)
  • Algéria–Burkina Faso (az első mérkőzésen 2–3) 

A RÉSZTVEVŐK ZÓNÁNKÉNT. Dél-Amerika: Brazília, Argentína, Kolumbia, Ecuador, Chile; Ázsia: Japán, Ausztrália, Irán, Dél-Korea; Európa: Olaszország, Hollandia, Belgium, Németország, Svájc, Bosznia-Hercegovina, Oroszország, Spanyolország, Anglia; CONCACAF: Egyesült Államok, Costa Rica, Honduras; Afrika: Nigéria, Elefántcsontpart, Kamerun

Kimaradt?