Kolozsvárra is elhozzák a román-magyar focitörténelem emlékeit

Kolozsváron is bemutatják november 18-22. között a Románia-Magyarország labdarúgó mérkőzések történetét bemutató népszerű vándorkiállítást. A Történelem a pályán címet viselő tárlatot a sétatéri Kaszinóban tartják.

A Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet kiállítását a többnyelvűséget népszerűsítő Igen, tessék! mozgalom és a szociológusokat tömörítő Max Weber Szakkollégium szervezésében hozzák Kolozsvárra. A tárlatot előadások és kerekasztal beszélgetések kísérik, a részletes program a facebook.com/igentessek címen tekinthető meg.

A kiállítás anyagául a két ország sajtóarchívumai, diplomáciai iratok, személyes hagyatékok illetve az országos és nemzetközi labdarúgó szövetségek archívumai szolgáltak. A tárlatot az idén, a világbajnoki selejtezősorozat keretében megrendezett román-magyar labdarúgó mérkőzések alkalmával Budapesten és Bukarestben is bemutatták.

A megnyitót november 18-án, 17 órától tartják. A tárlat november 19-én, 20-án és 22-én 9–17 óra között, míg november 21-én 9–14 óra között látogatható. A belépés ingyenes.

A történelem a pályán címet viselő kiállítás a két nemzet sporttalálkozóinak felelevenítésével a sportszerűséget, a sporton átívelő barátságot kívánja népszerűsíteni. Románia és Magyarország történelme ezernyi szállal kötődik, nincs ez másképp a közös labdarúgó mérkőzések tekintetében sem.

A közös focitörténelem ellentmondásokkal és gyakran a sport szeretetét meghaladó epizódokkal terhelt. Éppen ezért, a szervezők kiemelt feladatuknak tartják, hogy a játéktörténet ürügyén senki se próbáljon játékot űzni a történelemből. A kolozsvári kiállítástól a magyar és a román labdarúgó válogatottak szurkolói közötti ellentétek csökkentését, valamint a leendő közös sporttalálkozók hangulatának megszelídítését remélik.

Kapcsolódók

Kimaradt?