Abu-dzabi Nagydíj - Vettel győzött

A sorozatban negyedik világbajnoki címét múlt héten Indiában bebiztosító Sebastian Vettel, a Red Bull német pilótája nyerte meg a vasárnapi Forma-1-es Abu-dzabi Nagydíjat.

Az idei 11. - sorozatban hetedik - futamgyőzelmét arató, 26 éves versenyző mögött csapattársa, az F1-ből az év végén 37 esztendősen visszavonuló ausztrál Mark Webber végzett a második, Nico Rosberg, a Mercedes német pilótája pedig a harmadik helyen. Vettelnek ez volt pályafutása 37. GP-sikere és 60. dobogós helyezése.

A pole pozícióból induló Webber a rajtnál egy kicsit beragadt, így Vettel gond nélkül elment mellette, s a két Mercedes, Rosberg és Lewis Hamilton is megszorongatta az első kanyarban az ausztrált. A mezőny végéről induló Kimi Räikkönen (Lotus) első felfüggesztése egy ütközés miatt eltört, így a finn pilóta kiállni kényszerült. Egy kör után Vettel, Rosberg, Webber, Romain Grosjean (Lotus), Hamilton, Nico Hülkenberg (Sauber) volt az első hat sorrendje. Az élmezőnyből Hamilton a 8., Webber és Grosjean a 9., Hülkenberg a 10., Rosberg a 11., Vettel pedig csak a 14. körben ment ki a boxba kereket cserélni.

Az első abroncsváltások után az első hat helyen nem változott a sorrend, majd Webber a 20. körben utolérte és megelőzte Rosberget. Féltávnál Vettel, Webber és Rosberg száguldott a dobogós helyeken, mögöttük Grosjean, Felipe Massa (Ferrari) és Hamilton haladt. Utóbbi a 30. körben járt ismét a boxban, Rosberg és Webber három körrel később váltott friss abroncsokra, Vettel és Grosjean a 38., Massa a 39. körben cserélt kereket.

Vettel sikerét - ahogyan tulajdonképpen a rajttól kezdve - már csak a műszaki hiba lehetősége veszélyeztette, Webber, Rosberg és Grosjean simán behozta autóját a második, harmadik és negyedik helyen, míg a spanyol Fernando Alonso (Ferrari) remek taktikával és versenyzéssel ötödikként ért célba.

Vettel Abu-Dzabiban beállította Michael Schumacher rekordját, ugyanis előtte csak a hétszeres világbajnok honfitársa volt képes sorozatban hét futamot nyerni, még 2004-ben.

A világbajnoki sorozat két hét múlva, a szezon utolsó előtti versenyével, az Egyesült Államok Nagydíjával folytatódik a texasi Austinban.

Kimaradt?