Száz nap múlva kezdődik a téli olimpia Szocsiban

Száz nap múlva, várhatóan 85 ország részvételével kezdődnek Szocsiban a XXII. Téli Olimpiai Játékok. Az orosz tengerparti városban 2014. február 7. és 23. között, 15 sportág 98 versenyszámában hirdetnek bajnokot – az ötkarikás játékok legfontosabb tudnivalóiról a Magyar Olimpiai Bizottsága hivatalos oldalán, a mob.hu-n megjelent anyagból szemezgettünk.

AZ OLIMPIA HELYSZÍNEI

Szocsi

  • Fist vagy Központi Stadion – megnyitó és záró ünnepség (40 000 néző)
  • Nagy Jégaréna – jégkorong (döntők, 12 000)
  • Sajba Aréna, Kis Jégaréna – jégkorong (7000)
  • Iceberg, Jégpalota – rövid pályás gyorskorcsolya, műkorcsolya (12 000)
  • Ice Cube, Curling Aréna – curling (3000)
  • Adler Aréna – gyorskorcsolya (8000)

Krasznaja Poljana

  • Laura Biatlon- és Síkomplexum (7500)
  • Roza Hutor Extrém Park – síakrobatika, hódeszka (4000)
  • Roza Hutor Alpesi Pályák – alpesi sízés (7500)
  • Sliding Szánkócentrum – bob, szánkó, szkeleton (5000)
  • RusSki Gorki Síugrócentrum – síugrás, északi összetett (7500)

A 2014-es ötkarikás játékok a téli olimpiák történetének eddigi várhatóan legnagyobb eseménye lesz, melyre 3000 sportolót várnak a szervezők, akik a nézők számát kétmillióra prognosztizálják. Szocsi – első orosz városként – a NOB 119. ülésén, 2007. július 4-én Guatemalavárosban nyerte el a 2014-es téli olimpia rendezési jogát. A kandidálók között volt Pjoncsang, Salzburg, Jaca, Almati, Szófia és Botzsomi.

A Fekete-tenger partján fekvő város – amely Honolulu mögött a világ második leghosszabb városa a 147 kilométeres függőleges „átlójával” – 350 ezernél alig kevesebb lélekszámával mindössze az 52. helyet foglalja el az orosz városok rangsorában, amelynek élén Moszkva, Szentpétervár és Novoszibirszk áll.

Szocsi rendezi a fedett versenyeket, míg a havas számokat a tőle 45 percre található Krasznaja Poljana település közelében bonyolítják le. A kanadaiak építik meg az alpesi versenyeknek otthont adó, a falutól 6 km-re felépülő Roza Hutor síterepet. Összesen 40 sípályát építenek, 15 liftet (ebből 3 kabinos, négy darab hatszemélyes, és két négyszemélyes ülőlift). A síterepet 1470 méter szintkülönbségűre tervezik.

Az olimpia kabalája a jegesmedve, a nyúl és a leopárd. „A három kabalafigura az olimpiai dobogó három fokát szimbolizálja” – nyilatkozta korábban Dmitrij Csernisenko, a Szocsi 2014 szervezőbizottság vezetője.

Az orosz belügyminiszter bejelentése szerint 37 ezer rendőr lát majd el szolgálatot a februári szocsi téli olimpián. Vlagyimir Kolokolcev kiemelte: a biztonság rendszer – amely már több tesztversenyen is jól vizsgázott – maximálisan megfelel a Nemzetközi Olimpiai Bizottság előírásainak.

Hat sportágban összesen 12 versenyszámmal bővül az oroszországi program: az évek óta a részvételért küzdő női síugrók mellett a férfi és női síakrobaták félcső, slopestyle, a hódeszkások férfi és női párhuzamos szlalom és slopestyle, a sílövők vegyes csapata, valamint a szánkósok és műkorcsolyázók csapatversenye mutatkozhat be.

Kimaradt?