Németország és Dánia rendezheti a 2019-es férfi kézi vb-t

Németország és Dánia rendezheti a 2019-es férfi kézilabda-világbajnokságot. A Nemzetközi Kézilabda-szövetség (IHF) dohai ülésén a német-dán pályázat maga mögé utasította a magyar-szlovák közös és a lengyel kandidálást. (Svédország és Norvégia a szavazás előtti napokban visszavonta pályázatát.)

A három kandidáló a dohai Ritz-Carlton hotelben mutatta be pályázati anyagát, a győztes prezentáció 40 percig tartott. A katari tanácskozás során korábban eldőlt, hogy 2015-ben Budapest ad otthont az IHF kongresszusának. Az IHF Tanácsa a hétfői szavazás végeredményét nem hozta nyilvánosságra, ám az MKSZ információi szerint a magyar-szlovák pályázat az utolsó pillanatig versenyben volt.

A magyar szövetség pénteken arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a jelentkezés próba a magyar és a szlovák tagszervezet részéről, mivel egyik ország sem adott még otthont felnőtt férfi vb-nek. Eredetileg Szlovákia jelezte lebonyolítási szándékát, Magyarország később csatlakozott az elképzeléshez.

„Rendkívül hasznosnak érzem, hogy benyújtottuk a pályázatunkat, jól sikerült a prezentációink, amelyet személyes jelenlétével erősített Pérez Carlos, aki Katarban játszik, így a helyszínen segített pályázatunk népszerűsítésében – hangsúlyozta a helyszínen Vetési Iván, a Magyar Kézilabda-szövetség elnöke. – Külön köszönjük dr. Elter Istvánnak, Magyarország katari nagykövetének segítségét. Mindenképpen megfontoljuk, hogy benyújtsuk a pályázatunkat a 2021-es világbajnokságra is, ugyanakkor tudjuk: infrastrukturális szempontból fejlődnünk kell.”

1938, 1958, 1961, 1974, 1982 és 2007 után Németország hetedik (’58-ban és ’74-ben az NDK, ’61-ben és ’82-ben az NSZK rendezett) alkalommal adhat otthont a vb-nek, Dánia 1978 után másodszor lesz házigazda.

Németországban várhatóan München, Berlin, Köln, Mannheim, Hamburg és Kiel lesz a házigazda, míg Dániában Herning és Koppenhága, utóbbi városban rendezik a döntőt is.

Érdekesség, hogy a 2019-es két rendező 2015-ben (Dánia), illetve 2017-ben (Németország) külön-külön női vb-t is rendezhet, sőt januárban Dániában lesz a férfi Európa-bajnokság. 2015-ben Katar, 2017-ben Franciaország látja vendégül vb-n a világ legjobb férfi kézilabdásait.

A 2019-es női vb-t Japánban rendezik.

Kimaradt?