Férfi vízilabda BL: nagyváradi bravúr a Szolnok ellen

Szenzációs harmadik negyedet produkálva (6-1) sikerült a bravúr a Nagyváradi DIGI vízilabda csapatának a hazai rendezésű öBL-selejtezőcsoportjában a magyar ezüstérmes Szolnok ellen. A kvalifikációs torna megnyerésével a Körös-partiak nagy lépést tettek az európai pólóelit irányába.

A következő csoportkörbe kerülésért a magyar csapatnak még egy kieséses párharcot kell majd megvívnia.

A román válogatott volt szövetségi kapitánya, Kovács István által irányított vendégek az első két játékrészben kézben tartották a találkozót, ám a hazaiak szenzációs harmadik negyedét (6–1) már nem tudta korrigálni az esélyesebbnek tartott Szolnok.

Stabil védekezésére és jó kapusteljesítményére alapozva hozta az első negyedet a magabiztos Szolnok, bár a felvonás végére megszerzett minimális előny olyan sok nyugalomra sem adott okot (2–1). A második játékrész elején picit el is veszítette a fonalat Kovács István együttese. Egy labdaszerzés után a kontrából egyenlített a házigazda, majd a második fórja utáni, még rendezetlen védelem adta lehetőséget kihasználva vezetéshez is jutott. Kis Gábor klasszisa kellett – két védő tüntette el a víz alatt, mégis a kapuba varázsolta a labdát –, hogy centergóllal életjelet adjon magáról a Dózsa, majd a következő akciónál fórból ismét vezetéshez jutott (4–3).

Egyenlő erők csatájában üldözte a házigazda a vendégeket, majd a negyed közepére ismét gólelőnyhöz jutott. Kapkodott a Szolnok, főként a védekezésben nem találta a pozíciót: öt perc alatt annyi (három) gólt kapott, mint előtte tizenhat alatt… Kovács István mínusz kettőnél (7–5) időt kért, rendezni kellett a sorokat, hogy ne menjen el a hajó a záró negyed előtt. A szakmai intelemmel dúsított lelki fröccs azonban nem használt. A vendégeknek semmi, a nagyváradiaknak minden bejött, így 6–1-es negyeddel – benne az 5–0-es záró etappal – nyerő helyzetbe kerültek (5–9). Sztefan Mitrovics nagyon hosszú szolnoki gólcsendet tört meg a negyedik negyed elején. Akart, de csak önmagával küzdött a Szolnok, míg a házigazdák nem fáradtak, és az önbizalmuk is megfelelő volt. Az addig csendes szemlélő Vámos Márton a hajrában két akciógóllal jelentkezett be, így az utolsó percnek egygólos hátránnyal, majd labdaszerzéssel vágott neki a vendégcsapat, de az idő szorításában már kapkodott, így elmaradt a csoportgyőzelmet érő egyenlítés (9–10).

FÉRFI VÍZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA, 2. SELEJTEZŐKÖR, D-CSOPORT, 3. FORDULÓ

Nagyváradi DIGI-SZOLNOKI DÓZSA-KÖZGÉP 10–9 (1–2, 2–2, 6–1, 1–4)

Nagyvárad, 300 néző. Vezette: Sztavropulosz (görög), Severo (olasz)

  • Nagyváradi DIGI: G. Pijetlovics – Negrean 1, R. Georgescu 3, Kádár, Dunca, Diaconu, Csupics 2. Csere: Popoviciu 3, Chioveanu, Cretu 1, Cimpianu, Catalin. Edző: Dorin Costras
  • SZOLNOK: Decker A. – Sz. Mitrovics 3, Hosnyánszky, Alekszics 2, Kis G. 1, Gocics 1, Vámos 2. Csere: Lévai (kapus), Török, Jansik D., Pásztor, Hangay Z. Szakmai igazgató: Kovács István

Kimaradt?