Női kézi BL: harcos Fradi kellett az első pontokhoz

Ellentétes előjelekkel várhatta a BL-csoportkör második fordulóját az FTC és a Podgorica. A magyar együttes súlyos vereséget szenvedett Dániában a Midtjyllandtól, míg a Buducsnoszt biztosan intézte el a Lublint. Ahhoz, hogy ne kerüljön még nagyobb lépéshátrányba a népligeti együttes, mindenképpen hoznia kellett az első hazai találkozóját.

Ahogy azt már az elmúlt időszakban megszokhatták a ferencvárosi szurkolók, Szucsánszkiék ismét Dabason játsszák hazai találkozóikat a legrangosabb európai kupasoroztaban. A szintén fanatikus drukkereiről ismert Podgoricát közel ötven szimpatizánsa kísérte el Magyarországra, akik már a kezdés előtt hangpárbajt vívtak a Fradi B-közepével. Hangos füttykoncert mellett zajlott a vendégek bemutatása.

A 2012-es győztes, a nyáron többek között a román Cristina Neaguval, a dán Camilla Dalbyval és a horvát Marta Zdericcsel megerősített Buducsnoszt hozta a várható kemény, verekedős játékát, de a Fradi jól kapta el a rajtot, és Kovacsicz Mónika valamint Zácsik Szandra találataival rendre két góllal tudott vezetni. A szívós montenegróiak azonban nem szakadtak le, sőt Radmila Petrovics harmadik gólja révén a 12. percben először vezettek (6–7).

A fehérorosz bírókettős több kétpercest is kiosztott a vendégek játékosainak (különösen az első eset volt látványos, amikor Dragana Cvijics „leütötte” Zácsikot), de az emberelőnyök csak arra voltak jók, hogy a Fradi könnyebben tudjon feljönni ikszre. A Podgorica létszámhátrányban kínaiból is gólt tudott szerezni, Elek Gábor a 22. percben kérte ki első idejét. Miközben a félmeztelenre vetkőzött montenegrói szurkolók balhéztak egy kicsit, az FTC visszavette az előnyt, de a félidő hajráját elrontotta, emberelőnyével sem tudott élni, a labdát is többször eladta, így 13–13 volt az állás a szünetben.

Elek Gábor az első félidőben nem igazán cserélt (Nerea Pena csak hetest lőni jött be), a beállóban azonban mindhárom játékos szerepet kapott, kellett is oda az erő a Cvijiccsel való birkózáshoz. A második játékrészt is jól kezdte a Fradi, Szucsánszki Zita is feliratkozott a góllövők közé (rögtön kétszer is), és percek alatt összejött egy háromgólos fór. Sokáig nem tartott, Mészáros Rea kiállítását kihasználva pillanatok alatt ott volt az ellenfél mínusz egynél. A magyar csapat kapujába beálló Szikora Melinda több védéssel mutatkozott be, a jobb szélen játszó Petrovicsra viszont neki sem volt ellenszere. A 46. percben volt újra döntetlen az eredmény (21–21), Elek ki is kérte második idejét.

A hajrához érve az FTC nagyot küzdve tartotta előnyét, Tomori pedig magára vállalva a felelősséget, bombagólokkal tolta csapata szekerét. Szikora védései is kellettek ahhoz, hogy az utolsó öt perc kezdetekor 26–23-ra vezessenek a zöldek. A hátra levő időben már nem engedte ki a kezéből a győzelmet a Ferencváros, 27–25-tel lett meg az első siker a csoportkörben.

Kimaradt?