Átírták a magyar himnuszt az olimpiák kedvéért

Először játszották le a Magyar Olimpiai Bizottság hétfői rendezvényén azt a himnuszt, amely az elkövetkezendő időkben a magyar aranyérmek alkalmával hangzik majd fel.

A közelmúltban a MOB felkérte az Erkel Ferenc Társaságot, hogy készítsen el egy olyan változatot, amelyet a világversenyeken hallani lehet a magyar aranyérmenk után. Ugyanis a NOB kiköti, 90 másodpercnél nem lehet hosszabb a mű, a 2 perc 26 másodperces magyar himnusz pedig a leghosszabb az olimpián.

Az Erkel Társaság végül a MÁV Szimfonikus Zenekarral, Erkel Ferenc eredeti partitúráját alapul véve készítette el a legújabb változatot. További követelmény volt, hogy énekszó ne hangozzék el benne, viszont közösségi éneklésre alkalmas legyen.

Somogyváry Ákos karnagy, művészeti vezető, a Társaság elnöke elmondta, teljes mértékben az eredeti kottához nyúltak vissza a munka során, és így az első és az utolsó négy ütemben megszólal a harangszó is, amely eddig nem jelent meg a Himnusz-változatokban – ez a nándorfehérvári diadalra utal.

A himnusz új változata itt hallgatható meg.

Kimaradt?