Rossz útlevele miatt nem indulhat Orszon a Nemzeti Vágtán

Nem képviseli Csíkszeredát a pénteken startoló Nemzeti Vágtán a csíkszeredai Márton Gréta, aki a Székely Vágtán Orszon nevű lovával szerzett győzelmet. A magyarországi szervezők az indulási jogot kedden vonták meg a csíkszeredai lovarda tulajdonában levő lótól, arra hivatkozva, hogy három évvel ezelőtt téves, helytelen beírás történt a ló útlevelébe, emiatt bizalmatlanok a ló versenyzését illetően – számolt be a maszol.ro megkeresésére Modok Eszter, a csíkszeredai Genovéna Lovarda ügyvezetője.

„Kedden este a Nemzeti Vágta versenyigazgatójától telefonon kaptam értesítést, hogy Orszon nem indulhat a vágtán. Az okot röviden ismertetve elmondta, a verseny után írásban részletes tájékoztatást küldenek majd arról, hogy szerintük miért nem indulhatott a csíkszeredai ló a versenyen. Orszon törzskönyvezett, besütött ló, a származása igazolt, semmi baj nincs vele, mégsem indulhat a megmérettetésen. Lócserét ajánlottak fel Grétának, amely egy nyíregyházi ló lett volna, azonban mi úgy döntöttük, hogy nem fogadjuk el ezt a lehetőséget. Mi a Nemzeti Vágtán, akárcsak a Székely Vágtán Csíkszeredát csíkszeredai lóval szerettük volna képviselni. A ló és lovasa össze vannak szokva, szinte lehetetlen eredményesen versenyezni egy másik lóval, pár hetes gyakorlást követően" – részletezte a helyzetet portálunknak Modok. A Genovéna Lovarda ügyvezetője arra is kitért, hogy a Székelyföldről indulási jogot nyert három másik versenyzőnek sem engedték, hogy saját lovaikkal versenyezzenek.

„Tudomásunk szerint a csíkszentkirályi lovas bábolnai lóval, míg a kézdivásárhelyi versenyző nyíregyházi lóval áll a rajthoz. A sepsiszentgyörgyi versenyző pedig egy Magyarországról vásárolt lóval fog versenyezni” – számolt be. Modok Eszter azt is elmondta, hogy nincsenek elkeseredve a döntés miatt, Márton Gréta is elfogadta ezt a helyzetet, mivel közösen döntöttek arról, hogy nem fogadják el a csereló-lehetőséget. „Gréta aktívan sportol, táncol, egyetemre jár Brassóban, ez a döntés úgy gondolom, hogy nem fogja befolyásolni pályafutását” – fejtette ki a lovarda ügyvezetője.

Mégis indul székelyföldi ló Budapesten. Megkeresésünkre Ménessy Kinga, a Székely Vágta szóvivője pontosította Modok Eszter kijelentéseit. Mint mondta, a sepsiszentgyörgyi Bagoly Szabolcs lesz a Nemzeti Vágta egyedüli olyan székelyföldi résztvevője, aki hazai lovon száll versenybe. Ő a sepsiszentgyörgyi Vadon egyesület Alkony nevű lovát lovagolja majd Budapesten a hétvégén.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?