Kimi Räikkönen 2014-től ismét Ferrarival versenyez

A Ferrari bejelentette, hogy kétéves szerződést kötött Kimi Räikkönennel, aki a következő évtől a távozó Felipe Massát pótolja a spanyol Fernando Alonso csapattársaként.

Räikkönent először a Magyar Nagydíj hétvégéjén hozták szóba a Ferrarival, a Bild szerint a Scuderia ajánlatot tett a finn pilótának, aki egyszer sem zárta ki a visszatérés lehetőségét, s elmondta, ha volt is benne keserűség, az évek alatt elmúlt. Miután a Red Bull bejelentette, hogy Daniel Ricciardót szerződteti 2014-re, két lehetőség maradt Räikkönen előtt: marad a Lotusnál vagy aláír a Ferrarihoz (Martin Whitmarsh, a McLaren csapatfőnöke is tett egy nyilatkozatot arról, hogy szerződtetné őt, de ez arra az esetre vonatkozott, ha Jenson Button nem hosszabbít).

A finn pilóta jelenlegi istállója nem várt sokat a reakcióval, a hivatalos Twitter-oldalon egy sokatmondó képpel lett illusztrálva, miként is éreznek most a Lotusnál.

Miután Monzában elterjedt a pletyka, hogy napokon belül aláír a Ferrarihoz, és Felipe Massa felajánlotta a szolgálatait a rivális csapatoknak, csak az volt a kérdés, mikor informálják a nagyérdeműt a vált(oz)ásról. Utána minden egybevágott: a Ferrari bejelentését szerdára várta a szaksajtó, Räikkönen pedig hétfőtől számítva éppen két napot adott a Lotusnak ahhoz, hogy megteremtse az anyagi és szakmai feltételeket ahhoz, hogy maradjon.

Ezek nem következtek be, így miután Massa kedd este közölte, hogy az idény végén távozik, már csak a Ferrarira kellett várni. A Scuderia végül szerdán 15 órakor hivatalosan is tudatta a döntését.

„Örömmel üdvözöljük Kimit a Ferrarinál, ahol egykor világbajnok lett. Biztos vagyok benne, hogy nagy elszántsággal veti bele magát a munkába, és áll az új kihívások elé" – mondta Stefano Domenicali csapatfőnök.

Räikkönen 2007-től 2009-ig már versenyzett a Ferrarinál

  •   2007: 6 győzelem, 3 pole, 6 leggyorsabb kör, 1. a vb-n
  •   2008: 2 győzelem, 2 pole, 10 leggyorsabb kör, 3. a vb-n
  •   2009: 1 győzelem, 0 pole, 0 leggyorsabb kör, 6. a vb-n

Kimi Räikkönen 2007-re a visszavonuló Michael Schumacher helyére szerződött a Ferrarihoz, és első idényében világbajnok lett, úgy, hogy bár megnyerte az idénynyitót, két futammal a szezon vége előtt még 17 pontos hátrányban volt Lewis Hamiltonhoz képest (akkor 10 pont járt egy győzelemért). A 2008-as szezont is erősen kezdte, az első öt futamból négyet dobogón zárt, de a hátralévő 13-ból egyet sem nyert már meg, négyszer kiesett, és a csapaton belül visszacsúszott Felipe Massa mögé.

A 2009-es évadra a Ferrari gyenge autót készített, Räikkönen a kedvét veszítette, s bár győzött a Belga Nagydíjon, a csapat úgy döntött, hogy a nála sokkal alaposabb Fernando Alonsót szerződteti (bár a mérnökök és a szerelők közül sokaknak bejött, hogy a versenyző nem követelőzik náluk, hanem inkább lazán barátkozik). A finn a 2010-es szezonra megkapta a 20 millió eurós fizetését úgy, hogy közben raliversenyeken indult.

Räikkönen a Ferrarihoz visszatérve nemcsak azokkal dolgozhat együtt, akik 2007 és 2009 között is ott voltak Maranellóban, hanem Pat Fryjal, a McLaren korábbi technikai gurujával és James Allisonnal, a Lotustól nemrég szerződtetett műszaki vezetővel is.

A Ferrari legutóbb az 1953-as Olasz Nagydíjon indított két világbajnokot, akkor Nino Farina és Alberto Ascari (az F1 két olasz világbajnoka) ült a Scuderia autóiban. Ascari is megtette azt, amit Räikkönen, azaz távozott a Ferraritól, majd visszatért hozzá. Ugyanezt Mario Andretti, vagy a nem világbajnok klasszisok közül Jacky Ickx, Clay Regazzoni vagy Gerhard Berger is meglépte.

Kimaradt?