Az MLSZ pályázik az egyik Eb-helyszínre

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) pályázik a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság egyik helyszínére - jelentette be Csányi Sándor kedden. Az MLSZ elnöke az Orbán Viktor miniszterelnökkel és Michel Platinivel, az európai szövetség (UEFA) elnökével tartott sajtótájékoztatón elmondta, az új Puskás Ferenc Stadion adhatna otthont az Eb-mérkőzéseknek.

Az eseményen Orbán Viktor és Csányi Sándor aláírta az MLSZ létesítményfejlesztési koncepcióját, amelyet a kormány jóváhagyott. Ennek értelmében 2016-ig 40 milliárd forintot fordítanak majd felújításra, a meglévő pályák komfortosítására. A program 27 NB I-es és NB II-es klub stadionját, illetve további ezer pályát érint.

A hét év múlva sorra kerülő kontinensviadal kapcsán két csomagra lehet pályázni: az egyik egy elődöntőt és a finálét foglalja magában, míg a másik három csoportmérkőzést és egy egyenes kieséses összecsapást tartalmaz. Csányi Sándor ezzel kapcsolatban elmondta, az új Puskás Ferenc Stadion a befogadóképességét tekintve alkalmas lehet akár a döntő megrendezésére is.

A hét év múlva esedékes kontinensviadalra 13 ország egy-egy városában kerül sor. Az UEFA csütörtökig várja az előzetes jelentkezéseket, majd április 25-ig a végleges pályázatokat. A végrehajtó bizottság jövő szeptemberben dönt a rendezőkről.

A kormány döntése értelmében különleges eljárással épülhet meg a nemzeti futballaréna, „stadion a stadionban” koncepcióval a mostani Puskás Ferenc Stadionon belül készül majd el az új létesítmény. A 65 ezer néző befogadására alkalmas stadion építése várhatóan a jövő év végén kezdődhet, és a tervek szerint 2017 végén adják át. A beruházás 70-90 milliárd forintba kerül.

Kimaradt?