Olimpiai sport marad a birkózás 2020 után is

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság Buenos Aires-i ülésén Jacques Rogge, a NOB elnöke bejelentette: a birkózás marad az ötkarikás programban a kiválasztásra javasolt három sportág közül. A 49 szavazatot kapó birkózás – mely 1900 kivételével mindig is az olimpiai program része volt – a baseball/softballt (24) és a fallabdát (22) előzte meg.

A NOB ezt megelőzően meghatározta a Tokiónak ítélt, 2020-as olimpiai játékok „magsportágainak” (azaz a fix helyet kapó sportágaknak) a névsorát, mely a következő: atlétika, evezés, tollaslabda, kosárlabda, ökölvívás, kajak-kenu, kerékpár, lovassportok, vívás, labdarúgás, tornasportok, súlyemelés, kézilabda, gyeplabda, cselgáncs, vizes sportok, öttusa, tékvandó, tenisz, asztalitenisz, sportlövészet, íjászat, triatlon, vitorlázás és röplabda. A fentiekhez kellett titkos, elektronikus szavazással megválasztani a huszonhatodik csatlakozót: ez végül a birkózás lett, nem is kis fölénnyel. Az első körben megkapott abszolút többség biztosította is a sportág közvetlen ötkarikás jövőjét.

Korábban Nenad Lalovics, a Nemzetközi Birkózó-szövetség (FILA) elnöke azt mondta, ez a vasárnap a sportág háromezer éves történetének legfontosabb napja. A döntéssel a programba visszahelyezett sportág 2020-as és 2024-es részvétele biztosított.

A kedvező NOB döntés utáni első világbajnokságnak szeptember 16. és 22. között a Papp László Budapest Sportaréna ad otthont. Magyarországnak eddig 54 olimpiai érmet hozott és 19 bajnokot adott a sportág.

A fallabda olimpiai szempontból új sportágként jelentkezett, férfi és női tornát szeretett volna a játékokon, mindkettőben 32 versenyzővel. A férfiak által játszott baseball 1992-ben, a nők által űzött softball pedig 1996-ban szerepelt először az olimpiai programban. A NOB 2005-ös döntése nyomán aztán mindkét sportág lekerült a 2012-es műsorról, majd 2009-ben külön-külön ismét pályáztak, de veszítettek a golffal és a hetes rögbivel szemben. Mostani pályázatuk két nyolccsapatos, hatnapos tornát tartalmazott. 

Kimaradt?