Alonso: mind hülyék vagytok, tönkre tettétek az időmérőmet

Ferrari-balhéval ért véget az Olasz Nagydíj időmérője, teljesen egyértelmű, hogy Felipe Massa nem segített Fernando Alonsónak a jobb rajthely megszerzésében, sőt, megelőzte a spanyolt, negyediknek, eggyel elé kvalifikált.

Különleges taktikával próbálkoztak a számukra hazai futamot jelentő monzai nagydíjon, Massa csinált volna szélárnyékot a spanyolnak, ahogy a korábbi körökben is, az időmérő utolsó, döntő körében nem várta be csapattársát, és még jobb időt is futott nála.

Alonso a SkySportsnak az esetről a kamerák előtt udvariasan nyilatkozott: „Minden tökéletes volt, a legjobbakkal küzdöttünk, a plusz egy-két tized annak köszönhető, hogy Felipe megvárt az egyenesben.”

Pedig szemmel láthatóan nem várta meg, ezt bizonyítja az is, hogy a kör elején Alonso beszólt a rádión az istállójának: "Felipe túl messze van." És mivel a brazil jobb kört ment a másik ferrarisnál, nem is kerülhetett közelebb hozzá.

A SkySports azonnal megkérdezte Pat Fry Ferrari-mérnököt az esetről, aki Alonso véleményét osztotta, miszerint minden rendben ment. A riporter ezt a kérdést tette fel: "Ha minden a tervek szerint zajlott, akkor Alonso a kör elején miért mondta, hogy Felipe túl messze van?" Fry válasza: "Nem tudom, kérdezzék meg őt."

A belső botrányra Jean Alesi volt Ferrari-pilóta világított rá, aki ott van Monzában, és a csapatrádióban ezt hallotta alonsótól, olaszul: „Hülyék vagytok, mind hülyék vagytok, tönkretettétek az időmérőmet”. Alesi értesülését a brit SkySports riportere olvasta be élő adásban, az időmérő után.

https://www.youtube.com/watch?v=IGcSPckUZag

Az olasz SkySports aztán később bejátszott egy hangfelvételt Alonsótól, amin olaszul azt mondja, "tényleg ilyen ostobák vagytok, mamma mia, srácok", ám ez nem az utolsó körében, hanem hét perccel az idő letelte előtt volt, amikor az egyik Toro Rosso Massa és közéje került a pályán.

Alonso később így magyarázkodott: "Azt mondtam a rádióba, hogy Felipe kicsit túl messze van, ha ezt akarjuk csinálni, ezért le is lassították kicsit, és az utolsó körünket olyan távolságban kezdtük egymástól, mint a korábbiakat is". Vagyis állítja, minden jól ment, Massa szélárnyék nélkül mégis jobb időt ért el, mint ő a kedvezőbb pozícióban. "Azt már nem játszották be, amikor a végén megköszöntem Felipének és a csapatnak a munkájukat, hogy minden tökéletes volt" - tette hozzá.

Az ügy fontos része lehet, hogy a monzai paddockban csütörtök óta mindenki arról beszél, hogy Massa helyére leigazolják Kimi Raikkönent a következő szezontól kezdve, vagyis a dél-amerikai versenyzőnek már semmi veszítenivalója nincs.

A Ferrarikkal mit sem törődött Sebastian Vettel, aki az időmérőn folytatta remek hétvégéjét. A címvédő negyvenedik pole-ját szerezte, idén negyedszer indulhat az élről.

„Nagyon különleges pálya a monzai, ahova mindig szeretek visszajönni, de a 2008-as győzelmem a legkülönlegesebb, hiszen az volt az első. Egész hétvégén jó eddig az autó, és ez látszott is az időmérőn. Két jó köröm volt az utolsó harmad végén, ám kicsit meglepett, hogy ketten is itt vagyunk az első sorban. Nagyon jó helyről indulhatunk holnap. Most nem csak a kanyarokban, hanem az egyenesekben is gyorsak voltunk, jó volt a légellenállás is az új első szárnnyal” - értékelt Vettel a sajtótájékoztatón.

Csapattársa, Mark Webber, aki utolsó európai Forma 1-es futamára készülhet, számított a jó eredményre: „Már a boxutcában is mondtam a fiúknak, hogy jó időmérőt várok. Az első harmadban kicsit a végére hagytam a mért kört, nem sokat láttam a portól Vergne-ből, hogy a pályán van-e vagy sem, de Sebastiant egyébként sem tudtam volna utolérni. Nagyon várom a holnapot, izgalmas lesz. Egyelőre nem gondolok a szezon végére, ez az utolsó európai futam, de majd csak a brazilnál búcsúzom. Ha már most könnyeznék, akkor rossz döntést hoztam volna korábban. Nem visszavonulok, csak más szériában folytatom.”

Harmadik helye még Nico Hülkenberget is meglepte, akinek idén eddig a 10. volt a legjobb rajtpozíciója, Kínában és Németországban. „Egyáltalán nem számítottam erre az eredményre, mivel tegnap sokat küszködtünk. Örülök, hogy ma ilyen versenyképes autót kaptam a csapattól, a második és az utolsó harmadban is sokat javult. Egy gyors kör volt a taktikánk, bejött. Hosszútávon remélem, hogy jó lesz a tempóm, az adatok alapján bizakodhatunk, de a mellettem ülő két srácot nem fogom megszorítani.”

A négy pole után a második harmadban kieső, mindössze 12. Hamilton nagyon kritikus volt magával szemben: „Úgy vezettem, mint egy idióta. Nagyon rég mentem ilyen rosszul, elnézést kérek a csapattól. Nem számított az incidens Sutillal, egy körrel előtte meg kellett volna már futnom a jó körömet.” A német utolsó körén szemmel láthatóan feltartotta az angolt, ezért büntették is, 14.-ről 17.-nek sorolták vissza.

 

Kimaradt?