Vér és könny is folyt az Északi-pályaudvaron

Vér és könny is folyt, amikor péntek délután jó két órás késéssel befutott a bukaresti Északi-pályaudvarra az 1200 magyar szurkolót szállító különvonat. Az esti Románia-Magyarország vb-selejtezőre érkező drukkerek rohamrendőrök „ölelésében” hagyták el a vonatállomást.

Négy magyar szurkolót szállítottak kórházba. Három magyar szurkolót fejsérülések miatt, egy negyediket pedig rosszullét miatt szállítottak kórházba pénteken Bukarestben - közölte pénteken a Mediafax. A hírügynökség szerint az agyrázkódással diagnosztizált három szurkolót a Nemzeti Arénától vitték kórházba, a negyedik férfi viszont már a bukaresti Északi pályaudvaron rosszul lett. A román rendőrség több magyar szurkolót előállított, de egyelőre nem lehet tudni, hány személyről van szó. Georgian Enache, a román csendőrség szóvivője az MTI-nek elmondta, csak a péntek esti román-magyar meccs után közlik a pontos számot. Hozzátette: az előállított személyek nem vehetnek részt a mérkőzésen.

A magyar szurkolói vonat rózsaszín füstbe burkolózva közelítette meg az Északi-pályaudvar 14. vágányát , miközben egyre hangosabbak zengett a Ria-ria Hungária! Az óriási erőkkel felvonuló román csendőrség, rendőrség és a rohamrendőrök különleges egysége már órákkal korábban lezárta a környéket, a kíváncsiskodó bukarestiek és a munkájukat végző sajtósok csak tisztes távolságból láthatták a vonat ablakain keresztül lengetett magyar nemzeti színű sálakat.

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=TTHF1HuNY_c

A tizennégy órás utazástól és az elfogyasztott alkoholtól amúgy is ingerült magyar szurkolókat nulla toleranciával fogadták a rohamrendőrök, a lekászálódott galerit busznyi „csomagokra” osztották és úgy kísérték a rájuk várakozó autóbuszokhoz.

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=YtcshIzCCRU

Az első csapat áteresztésekor már látni lehetett, hogy előbb utóbb elszabadul a pokol, ugyanis hamar kiderült, hogy a kíváncsiskodó bukarestiek tulajdonképpen provokálni érkeztek a Gara de Nordra. A mutogatástól és üzengetéstől már csak egy lépés volt a dulakodás.

A második adag szurkolónál fordult véresre a dolog, amikor a románok mutogatására válaszként elröpült a „tisztes közönség” felé egy sörösdoboz. A sisakosok csak erre vártak, azonnal magasba lendültek az előkészített gumibotok és előkerült a könnygáz. „Adjatok nekik!” – biztatták a „nézők” a rohamrendőröket, akik nem maradtak restek, az alig egy perces roham után több magyar szurkoló maradt elterülve a földön. A könnygáz pedig válogatás nélkül tarolt, a maszol.ro tudósítója pocakos rendőrökkel együtt sírva menekült a közeli gyorsétterembe. 

Georgian Enache, a bukaresti csendőrség szóvivője is kollégái áldozata lett, könnyeit törülgetve menekült a konfliktus sűrűjéből. Percekkel korábban a maszol.ro kérdésére arról számolt be, hogy a belvárosban is elszabadultak az indulatok, amikor csendőrök a rájuk várakozó autóbuszok felé próbálták terelgetni a legkeményebb ultrákat. „Felkértük őket, hogy üljenek fel a buszokra és menjenek a szurkolói zónába. Ellenálltak és mindenféle tárgyakat (székek, hamutálcák, asztalok – szerk. megj.) dobáltak kollégáim felé. Ezt követően intézkedtünk a rend helyreállítása érdekében" - fogalmazott a szokásos hatósági klissékkel Enache.

Magyar külügy: a szurkolók tartsák be Románia törvényeit! A magyar Külügyminisztérium elvárja minden Romániában tartózkodó magyar futballszurkolótól, hogy sportszerűen buzdítsa a magyar válogatottat és tartsa be Románia törvényeit. A péntek délutáni, az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozza azt is, hogy elvárják a Magyar Labdarúgó Szövetségtől, hogy kísérje és védje meg a magyar szurkolókat, illetve azonosítsa be azokat, akik rendbontást vagy törvénytelenséget követnek el. "A román hatóságoktól pedig azt várjuk el, hogy törvényesen es csak azokkal szemben járjanak el akik valóban kihágást követnek el. Elvárjuk, hogy tartózkodjanak bármiféle nemzetiségi megkülönböztetéstől" - fogalmaz a közlemény.

Kapcsolódók

Kimaradt?