Huszonhárom verseny után kapott ki Pars Krisztián

A Moszkvában zajló atlétikai világbajnokságon Pars Krisztián kalapácsvetésben 80.30 méterrel a második helyen végzett. Az aranyérmet a lengyel Pawel Fajdek szerezte meg, aki 81.97 métert dobott.

Pars Krisztián 2010-ben, a barcelonai Eb-n szerezte meg első világversenyes érmét, egy év múlva második lett a tegui világbajnokságon. Tavaly megnyerte az Európa-bajnokságot Helsinkiben, majd a londoni ötkarikás játékokon sem talált legyőzőre. A mostani vb előtt tavaly éppen Fajdek tudta legutóbb legyőzni őt.

Pars Krisztián hatodikként dobott a döntő első körében, a magyar atléta nyitó kísérlete nagyon jól sikerült, rögtön 80 méter fölé jutott (80.30 m), ezzel természetesen átvette a vezetést. A címvédő Murofusi idei legjobbjával 78.03-at dobott, így bejött Pars mögé. A fiatal lengyel Pawel Fajdek sokkolta a mezőnyt, elsőre kis híján 82 métert (81.97) dobott – ami a világ idei legjobb eredménye – a 24 éves universiade-győztes, amivel átvette a vezetést Parstól. Csak emlékeztetőül: Pars 80.59-cel lett tavaly Londonban olimpiai bajnok.

A tavalyi ötkarikás játékokon ezüstérmes Primoz Kozmus elsőre 77.80-ig jutott, amivel a negyedik helyen állt. A második sorozat után sem változott eddig az állás, Pars 79.47-tel maradt a második, továbbra is a lengyel vezet, aki másodjára 80.92-t dobott. A szlovén Kozmus feljött a harmadik helyre 79.21-es dobásának köszönhetően.

A harmadik sorozat után sem változott az állás, Pars maradt a második helyen (79.61-et dobott), az élen továbbra is a lengyel Fajdek állt, akinek harmadik kísérlete sikertelen volt. A negyedik kör sem hozott áttörést, Pars dobta ugyan a sorozat legjobbját (78.90), ám nem tudott előrelépni. Primoz Kozmus időközben leszorult a dobogóról is, a cseh Lukás Melich megelőzte (79.36).

Az ötödik körben Pars 79.02-t dobott, vetélytársai sikertelen kísérleteket értek el, így az állás nem változott, jöhetett az utolsó sorozat.

Az utolsó sorozatban sem tudott javítani Pars Krisztián, érvénytelen kísérlete volt, így ezüstérmes lett a moszkvai világbajnokságon az első sorozatban elért 80.30-nak köszönhetően. A világbajnok Pawel Fajdek lett, a lengyel kalapácsvető is az első sorozatban dobta a legjobbját (81.97).

A tavaly Európa-bajnok és olimpiai aranyérmes szombathelyi dobó 23 verseny után talált ismét legyőzőre.

Kimaradt?