Drámai román kardgyőzelem a magyarok ellen

Drámai csatában, 45-44-re nyert Románia kardválogatottja a Budapesten zajló vívó-vb-n a házigazda Magyarország ellen. A záró asszóban az olimpiai bajnok már 44-40-re is vezetett Alin Badea ellen, viszont a román fiú fordítani tudott és győzelmével elődöntőbe vitte Romániát.

A negyeddöntő első asszóját Iliász Nikolász kezdte, szoros csatában szenvedett 5:3-as vereséget Alin Badeától. Szilágyi Áron ezután okos vívással fordított Ciprian Gălăţanu ellen (10:7), és ugyan Gémesit megszorongatta Tiberiu Dolniceanu, egytusnyi magyar előny megmaradt (15:14).

Iliász Gălăţanu elleni sikerével ismét nőtt az arány, amelyet Gémesi remek vívással tovább növelt (25:21). Szilágyi ismét robbantott, öt magabiztos tusa mellett csak egyet kapott a világbajnok Dolniceanutól, Gălăţanut azonban a már tetemesnek mondható hátrány sem zavarta, Gémesi ellen nyolc találatot ért el, a GEAC vívója azonban a lehető legjobb pillanatban adott tusokat, így még bőven megmaradt az előny (35:30).

A nyolcadik párban Iliász és Dolniceanu vívott. 2009 román világbajnoka magabiztos vívással kiegyenlített, majd egytusos előnyre tett szert Romániának (39:40). A záró asszóban Szilágyi Áront Badea ellen ápolni kellett, de a Vasas vívója sorozatban öt tust is bevitt. Ekkor már 44:40-re is vezetett a magyar csapat, ám Badea innen visszajött, egyenlített, majd a döntő tust is bevitte. Románia 45:44-re győzött, és már biztosan érmes.

Az elődöntőben a románok az olaszokat búcsúztató fehéroroszokkal, a másik ágon az oroszok Dél-Koreával mérkőznek.

Kimaradt?