Veszélyben van a szocsi olimpia a melegellenes törvények miatt?

Stephen Fry brit színész, író, műsorvezető nyílt levélben szólította fel David Cameron kormányfőt, hogy az Oroszországban elfogadott melegellenes törvények miatt támogassa a téli olimpia más helyszínen történő megrendezését.

A BBC online beszámolója szerint Fry, aki a levelet a kormányfőn kívül a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak és Lord Coe-nak, a Brit Olimpiai Szövetség elnökének címezte, úgy fogalmazott: Oroszország "bűnbakot akar csinálni a meleg emberekből".

Fry a honlapján megjelentetett levélben az 1936-os olimpiai játékok náci Németországban történő megrendezéséről hozott döntéshez hasonlította a jelenlegi helyzetet. Mint leszögezte: "nem elegendő kimondani, hogy biztonságban lehetnek-e a meleg olimpikonok az olimpiai faluban. Egyszerűen létfontosságú a 2014-es orosz téli olimpia teljes betiltása".

A népszerű komikus azt javasolta, hogy inkább bárhova máshova helyezzék a játékokat. "Vlagyimir Putyin semmiképpen sem kaphatja meg a civilizált világ jóváhagyását" - hangsúlyozta.

Fry a levél végén egyenesen Cameronhoz fordulva felidézte, hogy a politikus pályafutása során mindig kiállt a leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek jogaiért, támogatta a melegek házasságát a parlament mindkét házában. Mint írta, ezért - bármilyen nézeteltérés is legyen közöttük - mindig csodálni fogja Cameront, és bízik benne, hogy ösztöne most is a helyes útra vezeti.

Cameron szóvivője útján jelezte, hogy a melegek helyzetével kapcsolatos aggodalmait Putyin júniusi londoni látogatásán tolmácsolta az orosz vezetőnek. Emellett a kormány a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal és a Brit Olimpiai Szövetséggel együtt azon dolgozik, hogy a játékok az olimpiai charta szellemében folyjanak és ne történjen diszkrimináció.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság válaszában hangsúlyozta, hogy tiszteletben tartja Fry véleményét és leszögezte, hogy a "sport emberi jog mindenki számára, tekintet nélkül fajára, nemére vagy szexuális beállítottságára". A bizottság közölte, hogy az orosz kormány legfelső köreitől kapott garanciákat arra, hogy a játékokon résztvevőket nem sújtják a helyi törvények.

A "nem hagyományos szexuális kapcsolatoknak a kiskorúak körében való propagálását" tiltó törvényt Vlagyimir Putyin orosz elnök június 30-án írta alá. Ennek értelmében büntetik például, ha valaki kiskorúak jelenlétében bármilyen módon homoszexuális életmódra tesz utalást.

A BBC emlékeztetett arra, hogy melegjogi szervezetek kampányt indítottak a februári szocsi téli olimpia bojkottjára. A melegeket sújtó orosz törvények ellen Barack Obama elnök is felszólalt az NBC televízió The Tonight Show-jának keddi adásában, és kijelentette: nem tűrik el, hogy másképp kezeljék a melegeket és leszbikusokat az olimpián.

Kapcsolódók

Kimaradt?