Ismét a magyarok a világ legjobb vízilabdázói

A montenegrói válogatott legyőzésével szombat este a magyarok lettek ismét a világ legjobb vízilabdázói: övék a barcelonai vizes világbajnokság aranyérme. Benedek Tibor csapata végig rendkívül fegyelmezetten játszott, megérdemelte a végső diadalt. Magyarország – Montenegró: 8-7 (2-0, 1-2, 3-3, 2-2).

Benedek Tibor 2003-ban Barcelonában csapatkapitányként vezette győzelemre a magyar válogatottat, mérkőzés előtt az volt a kérdés, hogy tíz év után ugyanazon a helyszínen, szövetségi kapitányként lehetséges-e ugyanez a bravúr.

Mozgalmasan és magyar szempontból sikeresen indult a mérkőzés: úgy tűnt, a válogatott átmentette elődöntőbeli formáját a fináléba is. Fegyelmezett játékkal, stabil védekezéssel és (a már megszokottnak mondható) Nagy Viktor-bravúrokkal kezdte a mérkőzést a csapat, amely támadásban sem tétlenkedett: a Varga-testvérek összjátékából született az első kapuralövési lehetőség, amelyet Dénes váltott gólra. Hárai Balázs is megvillanotta tehetségét, a fiatal center csavargóllal vette be Milos Scepanovic hálóját. A két gyors találat után már nem született gól a negyedben, így kétgólos magyar vezetés után pihenhettek a csapatok.

Hárai a második negyedben is folytatta a gólgyártást, ezúttal emberelőnyből fejezhette be sikeresen a támadást, 3-0-ra alakítva az eredményt. Másfél félidőn át tartott a montenegrói gólcsend, ami jelzi, hogy mennyire a helyzet magaslatán állt a magyar védelem. A negyed második felében azonban csökkent a koncentráció, így Brguljan és nem sokkal később Ivovic is kihasználta a kínálkozó lehetőséget, egy gólra csökkentetve a montenegróiak hátrányát. Akadozott a támadás a játék ezen szakaszában, Madarasék sorra hagyták ki emberelőnyös helyzeteiket, sőt ötmétereshez jutott a magyar csapat, ám Hosnyánszky és Scepanovic párbajából az utóbbi jött ki győztesként.

A nagyszünet után néhány másodperc alatt elúszott a magyarok előnye, ezúttal Petrovic törte fel a védelmet. Nem kellett sokat várni a válaszra a másik oldalon, hiszen a következő támadásból Vámos Márton, a csapat 21 éves balkezese talált a kapuba, 4-3-ra alakítva az eredményt. Crousillat jóvoltából ismét egyenlített az ellenfél, ám Szivós Márton kapáslövéséből újból egy góllal vezetett Benedek Tibor válogatottja. Varga Dániel csapatkapitány is megtalálta a labda útját a kapuba, kettővel növelve a csapat előnyét. A csapat hullámzó teljesítménye folytatódott a negyed végére, hiszen a montenegróiak felzárkóztak egy gólra (6-5), és védekezésük is kiváló volt, hiszen egy kettős emberhátrányt védekeztek ki.

A negyedik negyed legelején ismét egyenlített az ellenfél, ám Benedek Tibor szövetségi kapitány időkérése után Hosnyánszky Norbert kárpótolt korábbi hibájáért, és kapáslövésből  újra előnyhöz juttatta a magyar csapatot (7-6). A helyszínen drukkoló magyar szurkolók hangja is visszajött a mérkőzésnek ezekben a perceiben, Nagy Viktor kapus pedig változatlanul hozta egész világbajnokságon mutatott formáját, 62 százalékkal fogta a montenegrói lövéseket. Ivovics újra villant, így két perccel a finálé vége előtt még teljesen nyílt volt a mérkőzés. A magyar csapat nyolcadik gólját Szivós Márton lőtte szintén emberelőnyből, időkérés után. Az ellenfél utolsó támadását kivédekezte a magyar csapat, így 8-7-es eredménnyel megnyerte a világbajnoki döntőt.

A csapat nemcsak egységében alkotott nagyot, hanem egyéni teljesítményeiben is kiemelkedett: Nagy Viktort a torna legjobb kapusának, míg Varga Dénest a világbajnokság legjobb játékosának választották, mindketten bekerültek az álomcsapatba is.  

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?