Vizes vb: elődöntős a magyar női vízilabda-válogatott

A magyar női vízilabda-válogatott bejutott a legjobb négy közé a barcelonai vizes világbajnokságon, miután a hétfői negyeddöntőben 11-7-re legyőzte a holland csapatot.

A két csapat legutóbb egy hónapja, a dunaújvárosi nemzetközi tornán találkozott, akkor a 26 gólt hozó meccs döntetlennel végződött. Világbajnokságon korábban nyolc alkalommal kerültek össze a felek, a magyarok háromszor, a hollandok négyszer nyertek, és egy döntetlen született. Az eddigi utolsó világbajnoki randevú 2011-ben Sanghajban 9-9-cel zárult.
    Szoros csatát várt Merész András szövetségi kapitány a barcelonai negyeddöntőtől is, mondván, a lehetséges riválisok közül a legkevésbé a hollandokat akarta, de - tette hozzá - aki vb-érmet szeretne, annak mindenkit meg kell tudnia verni.
 

Az első holland akció góllal zárult, majd az újonc Miskolczi Kitti egyenlített. Ezután Keszthelyi Rita ejtésével vezetést szerzett a magyar csapat. Később a világbajnok Kisteleki Dóra volt eredményes, majd Keszthelyi újabb ejtése következett. Végül Szücs Gabriella talált be (5-1.

A második negyedben jó darabig nem volt érdemi történés, majd a megúszó Keszthelyi harmadszor is a hálóba dobta a labdát (6-1). A megzavarodott hollandok nem tudtak mit kezdeni a parádézó magyarokkal, akik valóságos iskolajátékot mutattak be egészen kiváló védekezéssel. Közvetlenül a félidő előtt, egy újabb Keszthelyi-villanás után 7-1-et mutatott az eredményjelző.

A harmadik játékrész meghozta a második holland találatot (7-2), de szinte rögtön jött a válasz is: az emberelőny tökéletes megjátszásaként Antal Dóra lőtt a léc alá (8-2). A holland szépítést követően Bujka Barbara továbbított centerből a kapuba.  Az utolsó szünet előtt megszerezték negyedik  góljukat is a hollandok (9-4).

A befejező nyolc percben még három holland gól született (9-7), nem utolsó sorban a holland emberelőnyöket könnyű szívvel megítélő bírók miatt. A magyar csapatból még Menczinger Kata és Antal Dóra volt eredményes (11-7).

"Büszke vagyok a csapatra a négybe kerülésért, ez sorozatban az ötödik világversenyünk, ahol ez sikerült. Viszont elegünk van már abból, hogy csak a négy között vagyunk, feljebb akarunk lépni, úgyhogy a cél a csillagos ég" - nyilatkozta az MTI-nek Merész András.

A magyar válogatott történetének 50. világbajnoki mérkőzését nyerte meg, ezzel a mutatóval abszolút világelső a mezőnyben.

A szerdai elődöntőben a magyarok a hétfő késő esti Spanyolország-Egyesült Államok meccs győztesével csapnak össze.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?