Hazatértek Romániába Török Zsolt expedíciójának tagjai

Hazatértek a hét végén a romániai Nanga Parbat expedíció tagjai. Az aradi Török Zsolt és társai, Teofil Vlad, Aurel Sălăşan, Adamcsek Brúnó és Marius Gane szombat este érkeztek meg a bukaresti Otopeni repülőtérre.

Mint ismert, a romániai hegymászók július 19-én hódították meg a Himalája egyik csúcsát, a 8126 méteres Nanga Parbatot. A 4bakancs.com szakportál szerint ez komoly mászóteljesítmény jelent, mert ezen az útvonalon  - Rupal oldal,  Schell útvonal -  még nem járt sikerrel sem magyar, sem román hegymászó. Két román expedíció tett kísérletet korábban, sikertelenül, magyar expedíció pedig még nem is próbálkozott.

Ráadásul az idei szezonban ők az egyetlenek, akiknek sikerült a csúcsra állni: a Diamir oldali alaptáborból a terrorista támadás miatt a pakisztáni hatóságok mindenkit leparancsoltak a hegyről és az alaptábort lezárták, a Rupal oldalin pedig csak ő expedíciójuk próbálkozott.

A Nanga Parbat 8125 m-es magasságával a kilencedik legmagasabb hegycsúcs a világon, a Himalájában, Pakisztán és Kasmír határán fekszik. A Rupal oldal a hegy legnagyobb, legnehezebb, legtechnikásabb oldala, ennek megmászása nemzetközi viszonylatban is komoly teljesítmény. 

Kapcsolódók

Kimaradt?