Magyar sikerre hajt a bajnok Vettel

Pályafutása során még egyszer sem sikerült nyernie a Hungaroringen a Forma-1-es világbajnoki címvédő Sebastian Vettelnek, aki a hétvégi Magyar Nagydíjon karrierje első mogyoródi sikerére készül, amivel az összetettben is növelné előnyét.

A Red Bull 26 éves, háromszoros vb-győztes német pilótája az idei versenynaptárban szereplő helyszínek közül csak Magyarországon és az Egyesült Államokban nem nyert még futamot, három héttel korábban pályafutása első németországi F1-es győzelmét aratta a Nürburgringen.

„Magyarországról érdekes emlékeim vannak, az első ezek közül a 2007-es GP-hez kapcsolódik, akkor versenyeztem ugyanis először a Red Bull család tagjaként a Forma-1-ben - mondta Vettel, aki azon a futamon a Toro Rosso volánja mögött ülve a 16. lett. - Azt remélem, hogy az emlékeim közé most majd bekerül az első mogyoródi győzelmem is, különösen jó érzés lenne így elvonulni a nyári szünetre."

A heppenheimi születésű pilóta 2011-ben második, 2010-ben harmadik volt a Hungaroringen, tavaly negyedikként ért célba, 2008-ban és 2009-ben pedig műszaki probléma miatt feladta a versenyt.

A konstruktőrök között címvédő Red Bull istálló eddigi egyetlen magyarországi sikerét Vettel csapattársa, az ausztrál Mark Webber aratta 2010-ben. „Számomra mindig is az egyik legkedvesebb pálya volt a Hungaroring - mondta az év végén visszavonuló, 36 éves versenyző. - Rengeteg pontot gyűjtöttem itt, három éve sikerült győznöm is."

Az összetettben 157 ponttal éllovas Vettel közvetlen üldözői - a második Fernando Alonso (Ferrari, 123 pont), valamint a harmadik Kimi Räikkönen (Lotus, 116) és a negyedik Lewis Hamilton (Mercedes, 99) - már nyertek Mogyoródon, utóbbi három alkalommal is.

„Mindig élveztem a versenyzést a Hungaroringen, a mostani pedig igazán fontos hétvége lesz a számunkra" - nyilatkozott a brit Hamilton. Csapattársa, a német Nico Rosberg azt emelte ki, hogy az időmérő edzésnek különösen nagy a jelentősége a magyar futamon, ez pedig kedvez az általában egy körön nagyon gyors Mercedeseknek.

Az időjárás-előrejelzések szerint a hétvégén nagyon meleg lesz, vasárnapra 35 fokos hőséget jósolnak a meteorológusok, kérdés, hogy a tavalyi Pirelli-gumik átdolgozott verziói hogyan viselkednek majd a mogyoródi aszfaltcsíkon. A Forma-1 kizárólagos gumiszállítója a június végén rendezett Brit Nagydíjon történt sorozatos defektek és a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) döntése nyomán módosította az abroncsokat, és ezeket az átalakított gumikat először a Hungaroringen használják majd a csapatok.

Mogyoródon egyetlen operatőr, fotós és újságíró sem mehet majd be az edzések és a verseny alatt a boxutcába, és ott a versenyzők az eddigi 100 kilométer/órás sebesség helyett legfeljebb 80-nal közlekedhetnek, az autók körül dolgozó szerelőknek és csapattagoknak pedig kötelező a bukósisak. Erről a módosításról azután határozott az FIA, hogy a Német Nagydíjon a Mark Webber autójára rosszul rögzített hátsó kerék leesett, eltalált egy operatőrt, akit súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba.

A Magyar Nagydíj Forma-1-es programja helyi idő szerint pénteken 10.00 órakor az első szabadedzéssel kezdődik, majd 14.00-kor a második, szombaton 11.00-kor pedig a harmadik gyakorlást rendezik meg. Az időmérő edzés szombaton 14.00 órakor, a futam vasárnap ugyanebben az időpontban rajtol. Az M1 az összes szabadedzést, valamint az időmérőt és a versenyt is élőben közvetíti.

Kimaradt?